fbpx
FOTO: NOVA TV

ZAVRŠILO JE SUČELJAVANJE DVAJU ŠEFOVA: Tko Vam je bio bolji?

Autor: Ines Brežnjak

Večeras od 20.30 sati, u programu Nove TV, održano je posljednje predizborno sučeljavanje šefova dvije najveće stranke u Hrvatskoj, Andreja Plenkovića i Davora Bernardića.

Tijek sučeljavanja, kao i popratne komentare analitičara, možete pratiti na portalu Dnevno.hr.

TIJEK SUČELJAVANJA


Hoćete li u slučaju poraza podnijeti ostavku?

“Kod nas nije slučaj kao u HDZ-u, m i imamlo svoje reglurane izbore. Uvjeren sam u pobjedu SDP-a i pozivam birače da izađu na izbore”, rekao je Bernardić.

“Naša će lista dobiti najviše glasova na temelju povjerenja protekle četiri godine, kao i naših rezultata”, kazao je Plenković.

Da morate birati između Zlatka Hasanbegovića i Rade Borić, koga biste odabrali?

“Mislim da nitko od njih neće biti dio iduće vlade”, rekao je Plenković.

“Rada Borić, definitivno. Hasanbegović nam je neprihvatljiv”, rekao je Bernardić.
Ukoliko vam budu nedostajali mandati, te ćete trebati Domovinski pokret i Most, na što nećete pristati?

“Mi ćemo pobijediti na ovim izborima, to smo pokazali i na prošlima. Nakon izbora, mi ćemo sa svjetonazorski bliskima ili programskima formirati vladu”, kaže Plenković.

“Nešto na što je u suprotnosti s našim svjetonazorima jednostavno nisu naši partneri”, rekao je Bernardić.
Što vam je prihvatljivije, manjinska vlada ili velika koalicija?

“Nas politički sustav favorizira fragmentiranje, a to znači dogovore nakon izbora. Mi ćemo učiniti sve da vlada bude stabilna”, kaže Plenković.

“Imati ćemo dovoljno mandata za stabilnu vladu u koaliciji s onima s kojima dijelimo svjetonazor”, rekao je Bernardić.

Srednji prst bivše predsjednice

“To je bila poruka Škori. Mislim da je to bio njen osobni stav prema nesmotrenoj i nepromišljenoj izjavi, on se čak pokušavao ograditi”, rekao je Plenković.

“Dobro je što se tiče srednje prsta da je bivša predsjednica iz HDZ-a poslala poruku da žena mora imati pravo na pobačaj. Nikome nije drago kad žena ide pobaciti, ali to mora biti organizirano po zakonu”, rekao je Bernardić pa nadodao: “Imamo stari zakon, HDZ nije donio novi”.

“Naš je stav da život počinje od začeća i da treba učiniti sve da bude što manje pobačaja. Da se pokrenu savjetovanja, razgovori, sve ono što je nužno da to svedemo na minimum”, rekao je Plenković.

FOTO: Nova TV

Dugujete li netko od vas što Milanu Bandiću?

“Nisam imao dojam da dugujem nešto prema gradonačelniku Zagreba. Ne znam je li Bernardić ima”, rekao je Plenković.

“Ono što Bandić kaže, da nije njega, ne bi bilo Plenkovićeve vlade. Ovi spinovi nisu dobri ni točni”, kaže Bernardić.

Stranke ste koje imaju samo starije biračko tijelo, brine li vas to?

“Imamo uvijek sjajan program za mlade. Povećali smo satnicu za studente, omogućili im porezne beneficije, mladi do 25 ne plaćaju porez na dohodak, oni do 30 plaćaju pola. To je prava demografska mjera”, kaže Plenković.

Za spas ekonomije, hoćete li uzimati novac iz drugog mirovinskog stupa?

“To u ovom trenutku nije opcija. Mi smo uspjeli na domaćim i stranim tržištima osigurati šest milijardi eura, zadržati kreditni rejting, pokazali smo da investitori u nas imaju povjerenja”, rekao je Plenković

“Mi ne bi to dirali, to je štednja građana”, konstatirao je Bernardić.

Biste li mirovinskih fondovima dopustili, da dođu s idejom da otkupe Hrvatske autoceste?

“Trebamo raditi da mirovine narastu. Bez ikakve detaljne analize, to ne može biti opcija. Hrvatska ima velike tranzicijske troškove. Postoji nepovjerenje u drugi stup, a država kroz njega financira svoje obveze. To je štednja građana, nitko je nema pravo uzeti”, kaže Bernardić.

“Ne dolazi u obzir monetizacija autocesta”, rekao je Plenković.

O braniteljima

“Imati ćemo manji broj ministarstava, a koji će to biti, to ćemo vidjeti. Ministarstvo branitelja napravilo je ogromne iskorake. Zahvaljujući Tomi Medvedu imamo riješene sve praznine”, kaže Plenković

“Spajanje ministarstva branitelja i MORH-a može biti opcija, ali i ne mora. Mi ćemo smanjiti broj ministarstava”, rekao je Bernardić.

U slučaju drugog vala, da ste premijer, kako bi funkcionirali?

“Drugi val se već događa. Danas je najgori dan od početka epidemije. HDZ je čekao unutarstranačke izbore pa onda sve zatvorio, onda su naglo sve otvorili. Mi ćemo osigurati više testiranja? Zaštiti ćemo domove umirovljenika, osigurat ćemo im zaštitni dodatak od 750 kuna”, rekao je Bernardić.

“Nema švedskog modela, tražit ćemo balans između zaštite građana i gospodarstva”, rekao je Plenković.

“HDZ je pokušao profitirati na koronakrizi, gurnuli su nas u izbore”, kaže Bernardić.

“Šteta da ovako govori Bernardić, mi smo pobijedili koronu u prvom valu”, konstatira Plenković.

FOTO: Nova TV

Jeste ikoga prijavili zbog korupcije?

“Ne, to nije uloga premijera. Korupcija je jedan od najgorih fenomena. Nema nedodirljivih”, rekao je Plenković.

“Ja sam stalno o tome govorio. Ovo je 55 stranica, sve afere vlade. Gospodin Kovač iz HDZ-a je rekao da je Plenković uveo političku korupciju. Afera Borg je najveća korupcijska afera u povijesti. Plenković ih je pozvao da vrate novac. Jesu ga vratili?”, pita Bernardić.

Da vaš član prođe na natječaju u državnoj službi, biste li ga zaposlili?

“Ja bih mu savjetovao da se ne prijavi dok sam ja na funkciji”, kaže Bernardić.

“Ne bih mu davao savjete”, konstatirao je Plenković.

Obojica ste imali spor s Povjerenstvom za sukob interesa, trebaju li veće ovlasti?

“Ja sam iskoristio prava kao svaki građanin, svatko ima pravo. Mi smo im za skoro sto posto povećali proračun, poboljšali uvjete rada. Naš zakon je jedan od najdetaljnijih”, rekao je Plenković.

“Treba im povećati i jasno definirati ovlasti. To povjerenstvo je bilo uvjet da bi ušli u EU. Mi smo, za razliku od HDZ-a, stalno poštovali taj rad, nismo pozivali da se ukine”, kaže Bernardić.

Tko je najgori, a tko najbolji susjed Hrvatskoj?

“Vodimo računa o BiH i o Hrvatima tamo. Svi su nam susjedni važni, ali najvažnija nam je BiH bez dileme. Ali njegujemo odnose sa svima”, kaže Plenković.

“Morat ćemo najbolje surađivati sa Slovenijom, da riješimo pitanja, da nam budu partner u EU. BiH je jako važna, tamo Hrvati moraju biti zaštićeni, ali oni moraju naći sami put unutar institucija BiH”, rekao je Bernardić pa nadodao: “Nikad nismo imali gore odnose, Orban crta karte velike Mađarske, Tajani svojata Dalmaciju i Istru, to je Plenkovićev prijatelji. Blokiraju nas Slovenija i Mađarska u OECD-u”, smatra Bernardić.

Kojim argumentima ćete uvjeriti zemlje EU da Hrvatska dobije ovih 10 milijardi?

“Plenković je rekao da je to riješio. Očito nije. Hrvatska nažalost nema takav utjecaj. Ključno je da je Njemačka već počela raditi na novom financijskom okviru”, kaže Bernardić.

“Hrvatska je u vrijeme predsjedanja napravila nevjerojante pomake kad je riječ o upravljanju koronakrizom”, odgovara Plenković.

Koja su tri poteza ključna za brendiranje Hrvatske?

“Bolji odnosi sa susjedima, popravak diplomacije, bolji identitet”, govori Bernardić.

“Moramo ispričati priču o zemlji koja je imala fasicnantnu povijest, koja ima baštinu, radišne ljude, izvanrednu prirodu, koja ima žitnicu, more”, kaže Plenković.

Kako biste okarakterizirali predstavu gdje se gazi hrvatska zastava?

“Ne volim to vidjeti. Umjetnička sloboda treba postojati. Trebamo razlučiti je li to neka satira, neka predstava, o čemu se radi. Jasno, nitko ne voli vidjeti da se gazi zastava”, kaže Bernardić.

“Mi smo demokraciju započeli prije 30 godina. Mi možemo imati ukuse, ali nema ograničavanja umjetnika. Teatar postoji da radi provokacije. Evo tu se slažem potpuno s Bernardićem”, rekao je Plenković.

Biste li se mogli osobno družiti?

“Mislim da bi, prije nego smo se počeli ovako družiti, mislim da bi.”

Mislim da ne”, kaže Bernardić.

Što biste mijenjali kod sebe?

“Znam bit brzoplet”, kaže Bernadić.

“Tvrdoglav sam”, kaže Plenković.

Što vas privlači kod žena?

“Karakter. Fizički izgled je nebitan”, rekao je Bernardić.

“Kompletan dojam”, rekao je Plenković.

Koja je najbolja osobina vašeg protivnika?

“Trudi se, bori se, ima želju”, kaže Plenković.

“Dobro je da ima ambiciju. Loše je da ne sluša i bahat je”, rekao je Bernardić.

ZAVRŠNE RIJEČI

VELIKA ANALIZA PRED IZBORE: Jesen donosi siromaštvo te nas čeka najgora politička perverzija, a mi u tome moramo živjeti

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.