Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

USTAVNI STRUČNJAK ZA DNEVNO POJASNIO ŠTO NAKON IZBORA: Evo kada bi moglo doći do konstituiranja nove vlasti u Hrvatskoj

Autor: Ines Brežnjak

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u nedjelju 5.srpnja, pred našim je političarima konstituiranje novog, desetog po redu, saziva Hrvatskog sabora. Kako izgleda procedura sastavljanja sabora, za portal Dnevno pojasnio je ustavni stručnjak, doc.dr.sc. Mato Palić, docent na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku..

“Nakon što se procesuiraju sva izborna mjesta, odnosno zbroje svi glasovi te se napravi opširno izvješće o održanim izborima, Državno izborno povjerenstvo mora predati izvješće o pravovaljanim rezultatima Ustavnom sudu. Potom Ustavni sud donosi odluku da su izbori provedeni u skladu s ustavom, te objavljuje odluku u Narodnim novinama.

Od trenutka objave u Narodnim novinama, Predsjednik Republike Hrvatske dužan je u roku od 20 dana sazvati Sabor na prvo zasjedanje. Zasjedanje će voditi stari predsjednik Sabora, Gordan Jandroković. Na toj sjednici, birat će se novi predsjednik Sabora, i tada će u stvari Sabor biti konstituiran”, pojašnjava Palić, pa nadodaje da kada se odabere novi predsjednik Sabora, tada je oformljeno tijelo koje može birati Vladu.

Predsjednik Milanović inače već sda može krenuti s postupkom konzultacija, a njegov je zadatak vidjeti tko je osoba koja uživa povjerenje 76 ili više zastupnika, odnosno tko će postati mandatar.

Na zasjedanju sabora, prva će točka biti formiranje nove Vlade, a mandatar je na sjednici dužan predstaviti članove svoje Vlade, odnosno ministre te program za naredne četiri godine.

Tada će se glasati o povjerenju Vladi, za izglasavanje povjerenja potrebno je 76 glasova te će time biti dovršen potupak formiranja Vlade, zaključuje Palić.

U ovom trenutku, čeka se da Državmno izborno povjerenstvo preda izvještaj Ustavnom sudu, a nakon toga, sve je na Milanoviću, koji sjednicu može sazvati odmah čim odluka bude objavljena u Narodnim novinama, a može tek za dvadeset dana, koliko mu je zakonski rok.




PRVI DONOSIMO SASTAV PLENKOVIĆEVE VLADE! Tko su ministri na koje više ne računa? Ova imena će vas zaprepastiti

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.