Foto: Robert Fajt / Cropix

U Australiji otvorena birališta, diljem svijeta ukupno 112 biračkih mjesta

Autor: Sanja Plješa

U petak u 23 sata po hrvatskom vremenu u Australiji su počeli izbori za 10. saziv Hrvatskog sabora.

Prva su otvorena biračka mjesta u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, potvrdio je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Damir Kontrec.

Četvrto biračko mjesto u hrvatskom konzulatu u Perthu, otvara se u jedan sat poslije ponoći, u Australiji se ukupno aktivno registriralo oko 2.800 birača naveo je Kontrec.

U isto vrijeme kada i u Perthu, otvara se i biračko mjesto u Pekingu. Sat prije, u ponoć, otvara se biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokiju.

Zbog pandemije koronavirusa do petka ujutro bilo je upitno hoće li se u Australiji, posebno u Melbournu, moći održati izbori jer je bila najava karantene cijelih kvartova, pa i cijelog grada, kazala je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić-Križanić.

Pandemiji unatoč, uz Hrvatsku, izbori za Sabor održat će se u još 42 države diljem svijeta, glasuje se dva dana, u gradovima u kojima su hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva, ‘dijaspora’ to jest hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri od ukupno 151 zastupnika.

U inozemstvu je određeno ukupno 112 biračkih mjesta




Ukupno je određeno 112 biračkih mjesta, od čega 45 u Bosni i Hercegovini. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2), sva se otvaraju u subotu u 7 sati.

U Njemačkoj je 11 biračkih mjesta, četiri su u SAD-u, tri u Italiji, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj te u Kanadi.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inozemstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu u subotu, u 16 sati po hrvatskom vremenu.




U inozemstvu, u 11. izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj, ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

DIP PRELOMIO: Pozitivni na koronavirus glasaju uz pomoć osobe od povjerenja!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.