fbpx

TKO ĆE DOISTA POBJEDITI NA IZBORIMA? Imamo detalje koji nagovještaju veliki zaokret

Autor: Iva Međugorac

O predizbornim anketama u javnom se prostoru puno polemizira, a prvi čovjek Domovinskog pokreta Miroslav Škoro otišao je toliko daleko da predlaže njihovu zabranu.

Praksa je međutim pokazala da ankete doista ne uspjevaju proicirati rezultate izbora, ali unatoč tome one određuju trendove među biračima.

Posljednjih smo dana, uoči parlamentarnih izbora bombardirani raznim anketama te je shodno tome RTL građanima prezentirao prvi dio Cro Demoskopa, dok je HRT rezultate po izbornim jedinicama objavio još prošlog tjedna.


Vrijedi napomenuti kako je obje ankete provela agencija Promocija plus, u onoj za javnu televiziju ispitali su 600 građana, dok je RTL-ova anketa rađena na uzorku od 700 građana. Osim toga, HRT je ispitivanje proveo u razdoblju od 14. do 22. lipnja, dok je anketa konkurentske televizije provedena u periodu od 22 do 29. lipnja. Zanimljivo je zato povući paralelu između ovih anketa, osobito u četiri zagrebačke izborne jedinice u kojima HDZ bilježi rast, dok Restart koalicija stagnira. Situacija sa Domovinskim pokretom je podijeljena pa tako u nekim jedinicama stranka Miroslava Škore raste, a u nekima pada.

No najveći rast u dvjema izbornim jedinicama koje obuhvaćaju Zagreb bilježi ekipa iz platforme Možemo. Mandatu u Zagrebu može se nadati i ekipa iz koalicije okupljene oko stranke Pametno, dok je Most u Zagrebu u padu.

Prva izborna jedinica koja obuhvaća šire središte Zagreba zanimljiva je za promatranje tamo dvije velike stranke bilježe lošije rezultate nego na prošlim parlamentarnim izborima jer im s desnog spektra prijeti Most, a sa lijevog Možemo.

Usporedi li se HRT-ova i RTL-ova anketa vidljivo je da HDZ u prvoj jedinici bilježi rast od 3,2 posto međutim ostaje na četiri mandata. Restart je u Zagrebu prvi izbor no u ovom tjednu rastao je za skromnih 0,2 posto te im ankete predviđaju pet mandata, Možemo je u Zagrebu preskošio Škoru. Bilježe rast od 1,8 posto te im se smiješi jedan mandat isto koliko i Škori, dok Most bilježi pad od 0,9 posto pa će se skupa s Dalijom Orešković morati boriti za mandat. U drugoj izbornoj jedinici koja obuhvaća istok Zagreba, Sesvete, ali i Bjelovar te Koprivnicu rast od 0,5 bilježi Milan Bandić koji bi mogao dogurati do jednog mandata.

U ovoj jedinici najboilje stoji HDZ u samo tjedan dana narasli su za 2,5 posto te računaju na do šest mandata. Restartovci su narasli za 1.2 posto te bi ovdje mogli izjendačiti s HDZ-om broj mandata. Miroslav Škoro koji je nositelj liste u ovoj izbornoj jedinici u padu je za 1,1 posto, te osvaja jedan siguran i jedan graničan mandat. Raspudić je malo ispod praga, ali bilježi rast od 0,2 posto pa postoji mogućnost da dogura do jednoga mandata s Mostom.

Novi Zagreb i Sisačku županiju obuhvaća šesta izborna jedinica, a tu je HDZ u tjedan dana narastao za 5,7 posto, Restart je u rastu od 0,5 posto te se obje opcije bore za šest mandata. Domovinski pokret ovdje bi mogao osvojiti dva mandata, dok iz igre ispada Mostov Nikola Grmoja.
U sedmoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Jarun, Karlovac pa sve do Kvarnera HDZ je narastao za 2,3 posto, a Restart pao za 0,9 posto, ovo socijaldemokrate vodi u borbu za šesti mandat, dok bi HDZ-u moglo pripasti pet mandata. U ovoj jedinici za mandat se bori Rada Borić, a u Sabor bi mogao i Most. Škorina lista ovdje bilježi skroman pad od 0,3 posto, ali bi unatoč tome mogli osvojiti dva mandata.

MOGLI BI SE IZNENADITI! Tko su ministri koji su najmanje donirali HDZ?
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.