fbpx
22.01.2017., Zagreb - Konferencija za medije clanova HSS-a koji su nezadovoljni vodstvom Krese Beljaka istupili iz Hrvatske seljacke stranke. Nenad Matic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Tiha voda brege dere, u kampanji je pokazao i emocije, a pitanje je hoće li sve to biti dovoljno za konačni ulazak u veliku političku arenu?

Autor: Sanja Plješa

Mr. Nenad Matić, predsjednik Zelene  liste,  treći je na listi Domovinskog pokreta u II izbornoj jednici, koja pokriva istočni dio Grada Zagreba, skoro pola Zagrebačke županije i manji dio Bjelovarsko-bilogorske županije, uključujući i Grad Bjelovar, gdje je Domovinski pokret Miroslava Škore u petak održao svoj završni  predizborni  skup. Slučajno ili ne vidjeti će se vrlo brzo, već u nedjelju,  5. srpnja.

Otkud Matić, koji je dosad bio gradski političar u zagrebačkoj Skupštini, gdje je nedavno vratio mandat aktualnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, tako visoko na Škorinoj listi?  Nije slučajno, jer Matić, nekadašnji glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, izvorni bivši HSS-ovac, ima više jumbo plakata u II. izbornoj jednici nego Škoro, koji vodi personaliziranu kampanju, pa nije lako izboriti se u njoj za svojih ‘pet minuta’ u medijskoj kakofoniji, ali Matiću je i to uspjelo.

Naime, stao je pred mikrofon i prekinuo ping-pong nabacivanje s jako osjetljivim pitanjem usvajanja djece, koje shavaća kao pitanje važnije od bilo kakve politike, posebno ne one dnevne. Matić je hrabro priznao da je i on odrastao u udomiteljskoj obitelji, zatraživši pritom humaniji odnos za te velike ljude, koji nisu imali lagan životi put, ali su pokazali da ‘tiha voda brege dere’, odnosno  da se ustrajni na svom putu.  Matić je otišao i korak dalje, jer  je uspio izgraditi odnos sa svojom biološkom majkom, tako da danas, imaju korektan odnos.


Prisjetimo se samo Škorinog pohoda na Pantovčak, čije prave plodove sada ‘bere’, a oni će po izbornim anketama biti obilni. Naime, taj je daleki put počeo barem pola godine ranije, prije ove izborne zime, kada je Matić bio jedan od  rijetkih od mlađe političke garde,  koji je odmah stao uz Škoru, što je tada mnogima bilo malo prerizično jer se nije moglo ni naslutiti kuda bi ga to moglo odvesti. Na taj je način jasno vezao svoju političku sudbinu, ali i cijele stranke, za njega.

Miro Škoro je prije godinu dana bio tek poznati pjevač, bez stranke ili bilo kakve infrastrukture, u političkom smislu, a koji je tek trebao pokazati da može biti važan politički faktor na desnici, koja je trebala novog vođu nakon što se HDZ totalno pogubio u tko zna kojim po redu unutar stranačkim previranjima.

Političko dijete izvornog HSS-a

Istina, Matić je političko dijete izvornog  HSS-a, još tamo od sredine devedestih, da ne idemo dalje kao ‘guske u maglu’ što radi današnji Beljakov ‘crveni HSS’. Pa kada je Matić nedavno polagao vijenac na Radićev spomenik u središtu Zagreba, sa drugim disidetnima  iz HSS-a, koji su dijelom završili i u Zelenoj listi, to je bila autentična gesta, koju onda i mediji prepoznaju i rado zabilježe.

Naravno, agronom po struci i obiteljski  čovjek, Matić je kao bivši nogometni sudac, koji rado pohodi utakmice Dinama u Maksimiru, spreman je odigrati i  ‘utakmicu u gostima, na vrućem terenu’. Primjerice, spreman je doći na zagrebački Cmrok, gdje se sjeku stoljetna stabla, ali i upozoriti će i na milijarde kuna težak uvoz hrane, još prije tri godine ispred tadašnjeg sjedišta Agrokora, koja tek sa ovom koronakrizom dolazi do punog izražaja.

On se neće predati i malaksati ni ako mu na presicu o uvozu mlijeka dođe jedan ili dva novinara, ispred Ministarstva poljoprivrede, gdje je radio više godine, jer politiku shvaća ozbiljno, sustavno gradeći svoj put, koji je dosada više bio posut ‘trnjem’ nego ružama, izgubio matičnu stanku u sukobu sa Beljakom, nakon što je još 2015. godine bio šef gradskog HSS-a u Zagrebu.
Naravno, bilo je i ‘političkih repova’, posebno što se tiče odnosa u Gradu Zagrebu, zadnje četiri godine, jer nije bilo lako koalirati sa Bandićem. Ali za Nenada Matića se ne bojimo, uvijek je znao kuda ide, iako se put ponekad činio dužim, mimo većine, ali važno je bilo jedino stići na cilj. Ovi izbori to će svakako i potvrditi.

Miroslava Škoru je strah izbora: Ako građani zaokruže neke manje opcije rasipati će glasove!
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.