fbpx
FOTO: Screenshot / Nova TV

STRUČNJAK ZA NEVERBALNU KOMUNIKACIJU: Evo tko je bio napet, a tko se lažno smijao!

Autor: Dnevno

Dok su sve oči i uši bile uprte u predvodnike dviju najvećih političkih opcija koje se bore za vlast, mnogima je promaklo nešto što samo struka može demistificirati. Neverbalna komunikacija nešto je što se vježba, na čemu se radi, nešto čime se može biračima poručiti mnogo više nego samom riječju. Za portal dnevno, današnje sučeljavanje analizirao je Željko Trivanović, trener neverbalne komunikacije, vlasnik UnaVite, centra za primijenjenu neverbalnu komunikaciju…

“Na samom početku sučeljavanja Bernardić ima otvoren govor tijela što znači da su mu ruke sa svake strane torza i uspravno se drži. Za razliku od njega, Plenković ima isprepletene prste i tako ruke zajedno drži ispred sebe čime pokazuje zatvoren govor tijela i nagnut je nad stol čime se fizički smanjuje u odnosu na Bernardića”, započeo je svoju analizu neverbalne komunikacije dvojice stranačkih predsjednika Andreja Plenkovića i Davora Bernardića.

LAŽNI OSMIJEH I NAPETOST


“Na kraju odgovora na prvo pitanje, Plenković je pokazao klasičan primjer lažnog ili društvenog osmijeha. Kod takvog osmijeha samo se usta razvuku u smiješak a ostatak lica ostaje neutralan.
Na samom početku emisije na pitanje o COVID-u 19, Bernardić je pokazao neverbalnu gestu zašiljeni prsti što je poprilično siguran indikator da je bio siguran u ono što govori”, smatra naš stručnjak Trivanović.

“Dok Bernardić priča o koronavirusu i otvaranju prema Bosni, Plenković je stisnuo usne i pokazao mikroekspresiju prezira što indicira da je to stresna tema za njega. Na pitanja oko nedostatka glasova Plenković je pokazao mikroekspresiju prezira što može indicirati da ga brine mogući nedostatak glasova”, rekao je.

Trivanović smatra da tijekom cijele emisije Bernardić ima mikroekspresiju prezira, a to je kad se jedna strana usana razvuče u polovični smiješak, što je vrlo negativna emocija koja može biti izražena ili prema samom Plenkoviću ili prema sadržaju kojem govori.

“Bernardić je u jednom trenutku pokazao prezir i lažan osmijeh za vrijeme Plenkovićevog govora što indicira da Bernardić ima negativne osjećaje prema Plenkoviću. Na Bernardićev spomen korupcije Plenković si je popravio sako, ovo je gesta dotjerivanja i spada u samoutješne geste, a radimo ih kada se osjećamo vrlo napeto kako bi se smirili”, objasnio nam je stručnjak.

“Kako emisija prolazi, Bernardić ne skida ekspresiju prezira sa svog lica”, primijetio je Trivanović te dodao da je “Plenković pokazao odličan primjer kongruentnosti kada se riječi i tijelo poklapaju , a to je bilo prikazano na primjeru dok je govorio da nije obraćao pažnju na pokazivanje srednjeg prsta bivše predsjednice i u tom trenutku je kimao glavom lijevo-desno, čime je uistinu pokazao da tako misli”, pojasnio nam je stručnjak.

Na pitanje o Istanbulskoj konvenciji, Trivanović smatra da je Plenković pokazao znakove nervoze (dodirivanje lica, popravljanje sakoa, odmicanje od stola), a to “može indicirati da se nije slagao s Bernardićem, zato što je imao neka saznanja u vezi Istanbulske konvencije koju Bernardić nije imao”, smatra Trivanović.
NEUGODNOST PREMA VODITELJU

“Kad je Bago govorio kako sva jaja ne trebaju biti u istoj košari, Bernardić je napravio jednu ružnu gestu pokazavši u isto vrijeme prezir, te podigavši desnu obrvu, a time je pokazao omalovažavanje prema Bagi i njegovoj izjavi”, rekao je stručnjak Trivanović i dodao da Plenković tijekom cijelog sučeljavanja nije razdvajao ruke čime je pokazivao zatvoren govor tijela.

Na pitanje imali li dugova prema Bandiću, Plenković je prvo ponovio pitanje, u analizi izjava ovakvo ponavljanje pitanja prilikom odgovora daje nam do znanja da osoba kupuje vrijeme kako bi smislila konkretan dogovor.
“Na isto pitanje, Bernardić nije dao konkretan odgovor, što indicira da ima dugova prema Bandiću”, smatra Trivanović.

Svoje blokiranje tijela, Plenković je često naglašavao time što je ispreletene prste podizao u visinu vrata i oslanjao se na laktove.

“Dok Bernardić govori kako nemaju mlade ljude u svojoj stranci skreće pogled dolje i lijevo, što nam otkriva zabrinutost oko te teme”, zaključio je stručnjak za neverbalnu komunikaciju.

MANJAK SAMOPOUZDANJA

“Na pitanje oko investicija Plenković koristiti najekspresivnije geste rukama, ovo je odmak od njegovog osnovnog ponašanja, a to može indicirati ili manjak samopouzdanja ili povećanje samopouzdanja. U ovakvim slučajevima korisno je postaviti dodatna potpitanja, kako bi se točno ustvrdilo o čemu se radi”, zaključio je Trivanović.

“Na temu mirovina, dok je Bernardić pričao, Plenković bi dodirivao usne, a takvo dodirivanje usana je surogat za cuclanje prsta. To radimo kad smo pod velikim stresom kako bi se smirili. Najvjerojatnije su mirovine stresna tema za Plenkovića”, značajno je zaključio Trivanović.

Stručnjak smatra da je Plenković podizao samopouzdanje, a to se radi na način da se uspravljao i popravljao sako.

“Za razliku od Plenkovića koji je nagnut i pognut nad stol, Bernardić se drži uspravno, čime pokazuje dominaciju i samopouzdanje. Bernardić često podiže desnu obrvu, a to je znak preispitivanja i nepovjerenja u ono što sugovornik govori”, rekao je Trivanović.

“Kad je Bernardić pokazao papire kao dokaze koliko ima afera u HDZ-u, počešao se ispod nosa, što može indicirati da i sam nije siguran jesu li ti dokazi vjerodostojni. Dok je Plenković govorio o Mačeku, Bernardić je držao 3 sekunde zatvorene oči, a to je znak velikog stresa i on se na ovaj način pokušao isključiti iz te situacije”, oštro je zaključio stručnjak Trivanović.

Na pitanje koja nam je susjedna država najbitnija, Plenković je odgovorio da misli da misli da je BiH bez dileme najbitnija. “Ovo je kontradiktorna izjava”, smatra Trivanović.

“Što se tiče neverbalnog aspekta, Bernardić je imao prednost nad Plenkovićem. Imao je otvoren i dominantan govor tijela. Koristio je puno više gesti rukama. Obojica su istrenirana za ovaj nastup i pokušali su se držati čim rezerviranije kako ne bi gledateljima pokazali svoje slabosti”, zaključio je za dnevno.hr stručnjak za neverbalnu komunikaciju Željko Trivanović.

ZAVRŠILO JE SUČELJAVANJE DVAJU ŠEFOVA: Tko Vam je bio bolji?

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.