fbpx
Facebook

STIGLE NOVE ANKETE! Mrtva utrka na vrhu i na začelju, što mislite tko se dokopao jednog mandata?!

Autor: Dnevno

U suradnji s Promocijom plus, RTL nastavlja ciklus ekskluzivnog istraživanja političkih preferencija uoči parlamentarih izbora po izbornim jedinicama, a na redu su tri izborne jedinice Slavonija i sjever Hrvatske.

Nakon što su jučer objavljeni rezultati za četiri, uvjetno rečeno zagrebačke izborne jedinice, sada su na redu III. – sjever Hrvatske – i IV. i V. – dakle obje slavonske izborne jedinice.

III. izborna jedinica
Krećemo sa sjeverom gdje Restart koalicija uvjerljivo pobjeđuje, a dvostruko manje ima HDZ. Restart ima 41,3% podrške, a HDZ 19,8%. Obje opcije bolje su prošle 2016.; više od polovine birača koji su tada izišli na birališta zaokružilo je SDP, a četvrtina HDZ. Treći izbor, s malo ispod pet posto je Domovinski pokret (4,7%).

Reformisti Radimira Čačića su na 3,9 posto, a nešto manje ima HNS (3,7%) i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (3,6%). Ovdje se pet lista bori za dva granična mandata…

Pa kada to preračunamo: Restart, kojem je ovdje na listi i Matija Posavec, ima osam fiksnih mandata, uz veću mogućnost dodatnog graničnog mandata, HDZ ima četiri fiksna, dok je Domovinski pokret blizu jednom graničnom mandatu.

Od osvajanja graničnog mandata udaljeniji su i Čačićevi reformisti i HNS i koalicije oko Stranke s imenom i prezimenom.

IV. izborna jedinica
U IV. izbornoj jedinici HDZ je prvi izbor birača, podupire ga trećina birača (33,8%), slijedi Restart s 22 posto, pa Domovinski pokret (16,5%) i Most (3,8%). Sve ostale opcije su ispod, pa jedino ove četiri opcije imaju šanse za mandat. Tri liste bore se za jedan granični mandat…

HDZ tako ima fiksnih šest, a najbliži su i tom jednom dodatnom graničnom mandatu. Restart ima četiri, a od tog jednog graničnog je udaljeniji. Domovinski pokret fiksno tri i Most bez fiksnog mandata i s manjom mogućnošću osvajanja graničnog.
V. izborna jedinica
U V. izbornoj jedinica očekuje se uvjerljiva pobjeda HDZ-a – 40 posto. Restart je na 25,2 posto, slijedi Domovinski pokret sa 16,8% i još jedino Most (4,5%) ima mogućnost za mandat. A sve četiri ove liste bore se za dva granična mandata…

Tu HDZ ima fiksnih sedam, a od graničnog je udaljeniji. Restart je na tri s većom mogućnošću osvajanja jednog graničnog. Domovinski pokret – fiksno dva i također bliži je dodatnom graničnom. Most fiksnih nema, a dalje je i od graničnog mandata.

Ukupni zbroj
Za kraj, kada bismo sve granične mandate pribrojili listama koje ih prema istraživanju imaju najviše šanse osvojiti, ovo je konačni rezultat.

Nakon prvih sedam izbornih jedinica, HDZ i Restart potpuno izjednačenje – 38:38! Treća snaga u Hrvatskoj je Domovinski pokret s 14 mandata. Zasad Most ima četiri, lijevo-zelena koalicija oko platforme Možemo! je na tri, dok jedan mandat ima koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom.
I po ovim podacima jasno je koliko će izbori biti neizvjesni, ali i da je najvjerojatnije da u nedjelju navečer tek kreće nova runda za sastavljanje Vlade. Ostale su još neobrađene tri jadranske izborne jedinice.

Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 700 ispitanika po svakoj izbornoj jedinici. Istraživanje je provedeno od 22. do 30. lipnja, a greška uzorka je “+/-” 3,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

USKORO! U ring ulaze Ćorić, Ostojić, Bubalo, Selak Raspudić, Tomašević i Sinčić

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.