Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

‘SDP SE PRETVORIO U ŽABOKREČINU, VELIKI TRIJUMF ANDREJA PLENKOVIĆA!’ Dujmović za Dnevno otkrio što čeka Miroslava Škoru i ljevicu!

Autor: V.K

U 19 sati zatvorila su se  biračka mjesta, a rezultate izlaznih anketa za Dnevno je analizirao Tihomir Dujmović koji smatra kako su ovi rezultati veliki trijumf Andreja Plenkovića, a ukoliko će Domovinski pokret i HDZ sjesti za stol, HDZ će u tom slučaju nastupati iz vrlo čvrste pozicije. HDZ za sada osvaja 62 mandata, SDP 43, Domovinski pokret 14, Most 9, Možemo! ima 8, Fokus, Pametno i Stranka s imenom i prezimenom 3 i HNS 1 mandat.

“Premijer Andrej Plenković može slaviti. Ovo je u prvom redu apsoulutni trijumf Andreja Plenkovića, potpuni potop Bernardića i SDP-a, proljeće za Možemo i solidan rezultat za Domovinski pokret Miroslava Škore, ali ovo je u svakom slučaju veliki trijumf Andreja Plenkovića koji je sada u poziciji da može birati koaliciju sa manjinama, a može računati i na dijasporu plus nešto “žetončića”. S druge strane ima opciju i sjesti za stol s Miroslavom Škorom, a u ovoj situaciji bit će to pregovori Davida i Golijata. Ako ostane ova situacija gdje Andrej Plenković ima 62 mandata i tome nadodamo 8 glasova manjina, onda je potrebno pronaći još barem 8 mandata. Ukoliko je dijaspora svoje glasove dala Glasnoviću, moguće je da će pregovori s Miroslavom Škorom biti nužni. U te pregovore premijer Plenković ulazi s vrlo čvrste pozicije. Ovo je trijumf Andreja Plenkovića i HDZ-ove vojske koja je uz njega stala. Moglo bi se govoriti i o tome da su rezultati unutarstranačkih izbora u HDZ-u na kojima je Plenković uvjerljivo pobijedio, nagovijestili ovakav rezultat koji je HDZ ostvario. U slijedeće četiri godine svakako možemo očekivati Plenkovićevu Hrvatsku što god to značilo”, kazao je Tihomir Dujmović.

VELIKI PORAZ DAVORA BERNARDIĆA

“Ovo je veliki poraz Davora Bernardića”, rekao nam je Dujmović i objasnio kako se na političkoj sceni rađa nova ljevica. “SDP je osvojio 44 mandata što nikako nije dovoljno za bilo kakve postizborne kalkulacije. Bernadić se i na sučeljavanjima pokazao kao provincijalni dečko s Trešnjevke koji ništa ne razumije. On ima energiju i neku simpatičnost, mladost, ali on nema znanja  niti neku pozadinu koja bi budila, signalizirala neku političku karizmu. Bernadić s 43 mandata predstavlja potpuni potop ljevice. S druge strane, rezultat “Možemo!” pokazao je da je ljevica nezadovoljna. Lijevi birači su nezadovoljni i zato su dali ogromnu podršku “Možemo!”. Još ćemo vidjeti što sve to skupa znači jer je “Možemo!” zaista skup svega i svačega. Unutra je i Radnička fronta koja zagovara svojevrsnu nacionalizaciju devizne štednje. Imamo Radu Borić, Uršu Raukar , Tomaševića, Milu Kekina, dakle svega tu ima i vidjet ćemo što će to donijeti Saboru. SDP se umorio, iznevjerio je i pretvorio u  jednu “žabokrečinu“. Mlada ljevica iskazala je veliko nezadovoljstvo s SDP-om i oni traže neku novu ljevicu. Lider te ljevice mogao bi biti Tomašević koji se i čini najzrelijim u toj priči. Čini se konzistentan i bez repova kakve ima primjerice Rada Borić. Mislim da je ovo početak jedne nove ljevice koja se čini zrelije i iskrenije, bez demagogije. Treba vidjeti kakav je nacionalni kontekst te ljevice. Do sada smo znali da je SDP baštinio neku na Račanovu nacionalnu ljevicu. U svakom slučaju, “Možemo!” bi mogao biti novi SDP koji kuca na vrata Sabora.

VELIKI USPJEH MIROSLAVA ŠKORA, ALI BEZ SPEKTAKLA

“Škoro je postigao doista veliki uspjeh, ali on nije spektakularan. Ali eto i desnica je dobila svoju inačicu HDZ-a kao što je SDP dobio “Možemo!”. To je dobro za demokraciju u Hrvatskoj. Imat ćemo korektive i na lijevom i desnom spektru. Svakako korak naprijed za Hrvatsku demokraciju”, ocijenio je Dujmović te zaključio kako Domovinski pokret ima malo manevarskog prostora za velike zahtjeve kao što je micanje Andreja Plenkovića.

“Što se tiče Domovinskog pokreta, ovaj rezultat je pokazao da Miroslav Škoro više nema polugu da od HDZ-a traži da se odrekne Andreja Plenkovića. Za to prostora više nema. Takvi zahtjevi bi u ovom trenutku mogli biti vrlo iritantni. Andrej Plenković bi mogao pronaći mandate i bez Domovinskog pokreta. Ali to ne znači da ta koalcija u nekoj matematici nije izgledna”, zaključio je Dujmović.




(UŽIVO) DRUGA IZLAZNA ANKETA: HDZ osvaja 62 mandata, Restart 43, a u Sabor ulazi i HNS!

 




 

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.