FOTO: otvoreno

PLENKOVIĆ KREĆE U DEMOLACIJU BERNARDIĆA: Nećete vjerovati kakav plan je smislio

Autor: Iva Međugorac

Tko god nakon parlamentarnih izbora ponese titulu relativnog pobjednika, HDZ će sastavljati buduću Vladu, tvrd je to stav visokorangiranih članova vladajuće stranke, koji od pobjedničkog pohoda očito ne odustaju.

Kako kažu, upravo su zato na izbore izašli samostalno kako bi  nakon njih lakše širili svoj koalicijski potencijal. S jedne su strane u stranci Andreja Plenkovića otvoreni za razgovore sa Miroslavom Škorom i njegovim Domovinskim pokretom, uz opasku da se neće dati ucjenjivati, a s druge strane njihova operacija sastavljanja Vlade s potencijalnim žetončićima već je u tijeku. Osim što će tim pristupom nastojati privući dio umjerenih konzervativaca iz Škorinog pokreta, u vladajućoj stranci ne odbacuju mogućnost pregovora s pojedinim članovima Bernardićeve koalicije. U tom se kontekstu oslanjaju na međimurskog župana Matiju Posavca, ali i na Damira Bajsa, no ispod glasa priznaju kako nije nemoguće da im potporu daju i IDS-ovci, ali i manjinski saborski zastupnici te manje političke opcije koje će moguće prijeći izborni prag, pri čemu se ponajprije misli na stare partnere iz HNS-a.

Suradnja sa samim Škorom i njegovim kompletnim pokretom po HDZ je kompleksno pitanje, jer ako prigrle sve njegove kandidate za Sabor tada sasvim sigurno ostaju bez potpore manjinskih saborskih zastupnika koja je krucijalna za formiranje vladajuće većine. Zato Plenković mudro i odmjereno promišlja svaki svoj potez i svaki potencijalni pregovor, no, budući da je vješt pregovorač lako je moguće da situaciju po običaju okrene u svoju korist odnoseći Davoru Bernardiću iz ruku pobjedu koju mu anketarske agencije predviđaju.

U samom HDZ-u pobjedom bi smatrali osvajanje 60 mandata, no od te brojke su prema anketama dosta daleko, unatoč tome zadovoljit će se time da opstanu na vlasti u još jednome mandatu, a ako do toga i ne dođe uvjereni su kako su ponovljeni izbori sasvim korektna opcija.

REINER ZA DNEVNO: Pred nama su izbori presudni za Hrvatsku, a Škorin pokret je skupina upitnog trajanja!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.