screenshoot

‘OSTAVKA DAVORA BERNARDIĆA!’ Je li ovo njegov kraj? Komadina otkrio u kojim se mukama nalazi šef SDP-a!

Autor: Dnevno

U Hrvatskoj se održavaju jedni od najnapetijih parlamentarnih izbora u povijesti u do sada nezabilježenim uvjetima epidemije koronavirusa. Pravo glasa na oko sedam tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu imalo je 3 milijuna 860 tisuća birača. Birališta su zatvorena u 19 sati.

HDZ raste, sad su na 70 mandata, a Restart pada – sad su na jadnih 42 mandata. Obrađeno je 36 posto biračkih mjesta.

SDP se za kraj oglasio putem Twitter profila i zahvalio svima koji su izašli na birališta i glasali.

Davor Bernardić iz stožera Restart koalicije:




Nataša Božić, novinarka N1 televizije putem Twittera se osvrnula na glavnog tajnika SDP-a Nikšu Vukasa, koji je osvojio ‘čak’ 1 glas! ‘To je priča o porazu’, dodala je

Sve više SDP-ovaca zaziva ostavku Davora Bernardića. Nakon Biljane Borzan i Željka Kolara, i Saša Srića pozvao je šefa SDP-a da podnese ostavku nakon izbornog debakla.

Trenutno u središnjici traju razgovori Davora Bernardića sa stranačkim kolegama a na pitanje razmišlja li šef SDP-a o ostavci, Rajko Ostojić kaže:  “To će on reći kada dođe. Nije dobro. Radimo analizu, sutra je konačna dijagnoza. Sad će biti stotinu analiza. Mi ćemo hladne glave napraviti analizu i podnijeti posljedice”. “Želim da se Vlada što prije formira”, dodao je. “U mojoj jedinici gdje sam ja vodio je situacija plus 4. Radna dijagnoza nije dobra.Imate scenarij da ostanemo svi, odgovoran je predsjednik, pa predsjedništvo, hijerarhija je jasna. Nije samo Bernardić kriv. Svi predsjednici ostalih stranaka su tu”, rekao je Ostojić.

Predrag Fred Matić, eurozastupnik i kandidat Restarta na izborima, razočaran je rezultatima te se osvrnuo na ankete koje su im prognozirali veće šanse uoči izbora.

“Podbacili smo, poraženi smo. Bit ćemo jaka opozicija. Oni su pobijedili, a mi smo izgubili. Moramo se zapitati gdje smo toliko falili. Moramo prespavaati. Ne mijenjamo predsjednika preko noći, imamo svoj status. Ispoštivat ćemo sve statutarne odredbe. Svatko se mora pogledti u ogledalo. Ne mogu sad decidirano reći treba li Bernardić podnijeti ostavku. Naravno da krivnja ide na njegov teret, ali mi smo bili uz njega. Dali smo mu potporu za izborne liste i koalicije, ali njegova odgovornost je najveća. Očito je da je Plenković dobro procijenio kad će ići na izbore. Jasno je da simpatizeri HDZ-a misle da su jači od covida, vidjeli ste redove u Mostaru. Naše biračko tijelo su stariji ljudi”, rekao je Fred Matić, dodajući kako je SDP razočarao svoje birače.

“Moram reći da nakon 92. godine ovo je najveći poraz jedne srednje umjerene Hrvatske i čini mi se da bi to trebalo zabrinuti ne samo nas nego bi se hrvatsko biračko tijelo trebalo zamisliti. Stranka koja je promijenila 11 ministara nije kažnjena nego nagrađena, to traži dublju analizu. Ni jedna anketa nije pokazivala da se ovo može dogoditi. Trebamo anlizirati i vidjeti. Mi kada zbrojimo sve one lijeve jedva imamo 50 mandata. Ovdje se radi o nekom trendu. Pokazalo se da mladi ljudi su konzervativni”, kazao je Davorko Vidović. “Mi moramo napraviti ozbiljne analize. Hrvatska treba jaku ozbiljnu lijevu stranku, hoće li to biti SDP ili će se pojaviti neka druga. Mi ćemo sve proanalizirati”, kazao je Vidović. “Očekujem da će se obratiti, što će reći to ne znam, to će biti uskoro”, kazao je na pitanje o Bernardiću.

Iz stožera Restart koalicije javili su se Anka Mrak Taritaš i župan Matija Posavec.

Mrak Taritaš po sve3mu sudeći ulazi u Sabor kao 2. u prvoj izbornoj jedinici.

Dodala je kako nas očito čeka teško ljeto i teška jesen, napomenuvši kako se treba pripremiti za nadolazeće lokalne izbore.

Župan Matija Posavec je u sklopu Restart koalicije onaj kandidat koji je dobio najviše preferencijalnih glasova, te se zahvalio svim biračima koji su zaokruđili upravo njegov broj, no napomenuo kako se rezultati u njegovoj III. izbornoj jedinici još uvijek mijenjaju.

O samom uzroku ovako lošeg rezultata Restart koalicije Mrak Taritaš je ustvrdila:

”Zaista se govori o potopu. Građani su rekli što misle i kako misle da treba biti hrvatska vlada. Treba iz ovih izbora vidjeti što se loše napravilo, jer očito se nešto loše činilo. A građani su pokazali da ponovo biraju vladu Andreja Plenkovića i HDZ-a. Naš zadatak je da ponovo vratimo Hrvatsku od centra lijevo.”

Dodala je i kako ne bi voljewla da se ovakvi rezultati ponove na lokalnim izborima, po pitanju grada Zagreba, te kako se treba uložiti veliki trud i angažman kako se to ne bi dogodilo.

O odgovornosti Davora Bernardća Mrak Taritaš je ustvrdila: ”Ajmo biti pošteni kao što sam već rekl,a jutro je pametnije od večeri. Kad se loše prođe, kao kad se nogomet igra, tko prvi strada, prvi strada trener, tako je i ovdje, ali ne mislim da se odmah treba odreći ne treba cipelariti čovjeka koji je loše prošao.  Ne treba to činiti odmah dva sata nakon izbora.”

Ne treba svaliti odgovornost na leđa jednog čovjeka, zaključili su kandidati Restart koalicije.


Prema prvim obrađenim rezultatima, točnije 22,95 posto biračkih mjesta,  HDZ osvaja nadmoćnih 71, Restart koalicija 45, 16 Domovinski pokret Miroslava Škore, te  4 MOST. U posljednjim neslužbenim rezultatima i Čačić, nositelj liste Reformista osvaja 1 mandat.

SDP-ovca Franka Vidovića novinari su pitali o ostavci Davora Bernardića. “Mislim da ovo nije krivica jednog čovjeka”, rekao je Vidović.

Zlatko Komadina razgovarao je s Davorom Bernardićem: “Išao sam ga malo ohrabriti. Ovo se nikada nije dogodilo, ovakva suprotnost anketa i izlaznih anketa, ovo je veliko iznenađenje za sve nas. Naši birači su u velikoj mjeri ostali doma i omogućili da Hrvatska skrene desno”, rekao je Komadina o razgovoru s Bernardićem, pa dodao: “Razmišlja o ostavci. Rekao sam mu da razmisli do sutra, da sve raspravimo na sjednici predsjedništva. Ja ne bih zazivao ostavku kao neke kolege, bolje da su pomogli u kampanji”, prenosi Index.

Bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović iz stožera Restart koalicije:

screenshoot

Josipović je najprije kazao kako prvi rezultati nisu reprezentativni, te kako su izlazne ankete puno bliže točnim rezultatima.

Mesić je kazao da je mislio kako će i prvi rezultati biti bolji, ali kako su pokazatelji takvi da se može pretpostaviti da se krajnji rezultat neće promijeniti.

”Najveća odgovornost je na onima koji su sastavljali liste. Možda je Bernardić postupio najbolje, nije sam o tome odlučivao, a miožda će biti i zadovoljan, jer preuzeti vlast u vrijeme korone i odmah kad to završi, ulazimo u gospodarsku krizu. Tu će biti i štrajkova i protesta, svašta će biti. To treba dočekati pravim programom, a to još nitko nije pokazao”, rekao je bivši predsjednik Mesić komentirajući potop SDP-a.

O samoj odgovornosti rezultata Restart koalicije, Mesić je komentirao kako u svakom slučaju odgovornost nose oni koji su sastavljali listu, jer smatra kako i sama nije bila dovoljno reprezentativna, kako je trebalo staviti snažnije osobe koje imaju odraza u hrvatskoj javnosti, koji navodi kao jedan od razloga loših rezultata Restart koalicije, dodavši kako nije Bernardić sam sastavljao liste.

Prema drugim izlaznim anketama u 20 sati, HDZ osvaja 62 mandata, Restart koalicija 43, 14 Domovinski pokret Miroslava Škore, a MOST  ih osvaja 9, dok ih Pametno osvaja 8.

”Ako ovako ostane, postoji mogućnost da HDZ sastavi vlast bez Škore. Ako je građanima dobro s ovakvim HDZ-om, onda dobro. Očekivali smo bolji rezultat. Koja god vlada preuzme odgovornost za državu, neće joj biti lako”, rekao je Nikša Vukas, drugi čovjek SDP-a.  

”SDP je gubitnik ovih izbora, a Bernardić je Karamarko na ljevici”, sažeo je situaciju analitičar Žarko Puhovski u razgovoru za RTL.

Radimir Čaćić u prvom komentaru nakon objave izlaznih anketa priznaje “ozbiljnu pobjedu HDZ-a”.

HDZ je iznenadio i u tradicionalno nesklonoj mu 3. izbornoj jedinici, gdje, prema izlaznim anketama osvaja pet mandata.

– Ovo je nevjerojatan pomak Hrvatske snažno udesno.. Jer uz HDZ, tu je i Škoro – kaže Čačić i dodaje da su rezultati iznad očekivanja za desni, a ispod očekivanja za lijevi centar.

– Pobjednik je već sad jasan – zaključuje Radimir Čačić.

Pandemija, kaže nije alibi ni gubitniku ni pobjedniku.

Radimir Čaćić, nositelj liste Reformista, do 19.45 nije dobio saborski mandat.

Sabina Glasovac govoriti kako im izlazne ankete ne idu u prilog i kako nemaju razloga za pretjerano zadovoljstvo.

Bez obzirqa na to bili pobjednici ili gubitnici svaka životna priča je lekcija i škola.

Na upit o ostavci Davora Bernardića, Glasovac je dodala kako nikad nije u izbornoj noći bila sklona tražiti ostavku predsjednika, ali je dodala kako se kolegama koji zazivaju Bernardićevu ostavku neće pridružiti, iako smatra kako čelnik SDP-a snosi odgovornost, no kako će o svemu razgovarati nakon analiz6e izbornih rezultata.

Prema prvim izlaznim anketama HDZ osvaja 61 mandat , Restart koalicija osvaja 44 mandata, Domovinski pokret 16.

U Stožeru Restart koalicije objavom izlazni anketa nastao je muk i razočarenje.

”Očito je da je pad u nekim zagrebačkim jedinicama. Narod je uvijek u pravu, poruka je ovo i nama. Treba formirati vlast što je moguće prije. Situacija je ozbiljna i treba formirati Vladu što prije”, kazao je Rajko Ostojić.

“Davor Bernardić je unaprijedio demokratizaciju SDP-a”, dodao je Ostojić.

Na rezultate izbornih anketa osvrnula se i SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan. 

“Danas se prisjećam 2007. kad sam prvi put bila nositeljica liste za 4. jedinicu za SDP, prvo smo slavili pa izgubili. Izlazne ankete treba uzeti s rezervom. Iako da, velika je razlika, teško da se može tako izokrenuto situacija da mi budemo relativni pobjednici. Veliko upozorenje za SDP je velik broj mandata na lijevoj strani spektra, moramo dobro razmisliti o svojim politikama. Ja vam mogu reći da bih na na mjestu Davora Bernardića podnijela ostavku. Situacija je teška i ako se ovo ispostavi točnim, teško je braniti zašto bi ostao na čelu stranke”, rekla je Borzan.

“Ako su ovo stvarno rezultati, čovjek nema napraviti što nego prepustiti stranku nekome drugome”, rekla je Vesna Pusić komentirajući potop Restart koalicije sudeći po izlaznim anketama.

“Izlazne ankete su iznenađujuće negativne. Nisam očekivao takve rezultate kad uzmemo u obzir prijašnje ankete agencija. Morat ćemo pričekati prve službene rezultate. Ako bi bili ovakvi rezultati teško da bi sastavili vladu, no očekujem da ćemo se dizati tijekom večeri i da će rezultat biti bolji nego sad. Sjećam se 2017 kad su ankete nama davale prednost”, rekao je SDP-ovac Željko Kolar. 

– Trebamo pričekati službene rezuklate izbora kako bismo vidjeli što se dana doista dogodilo – rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

Upitan o sastavu lista na koji su mnogi digli obrve, Bauk je priznao da je tu ima prostora za raspravu.

Na pitanje je li to možda krivnja šefa SDP-a Davora Bernardića, Bauk je je bio znakovit.

 – Što se tiče rezultata u prvoj izbornoj jedinici, to može indikator onoga što ste rekli.

Upitan da komentira rezultat HDZ-a Bauk je rekao da je to “politička enigma” na hrvatskim izborima.

 – Čini mi se da oni sa sve manje glasova dobivaju sve više mandata. Po ovim rezultatima one jedinici koje su izjednačene su sada s po dva mandata razlike otišla HDZ-u. U prvo jedinici je pak vidljiv veliki rast Možemo. Ako je Možemo zaista postala prva opcija u gradu na tome im se treba čestitati – rekao je razočarani Bauk.

U Restart koaliciji Komadina je izjavio kako je neugodno iznenađen te kako se duboko nada da će se ipak rezultati promijeniti.

”Izgleda da ovaj dio što je ostao kući da su to naši birači”, izjavio je Komadina.

Branko Grčić dodao je kako smatra da glas Restart koalicije i ono za što su se zalagali i predstavljali kroz kampanju očito nije došlo do birača.

Vlada veliko razočaranje unutar Stožera, a na pitanje Grčiću hoće li Davor Bernardić ponuditi svoju ostavku, nije htio ništa komentirati do konačnih rezultata.

STRAVA! POTOP! KOLAPS! SDP-ovci u nevjerici: Bernardiću smjesta odlazi! Evo tko je kriv za sve

Restart koalicija prve izborne rezultate dočekati će na otvorenom ispred središnjice SDP-a na Iblerovom trgu, zobg epidemiološke situacije, javlja novinarka N1 televizije Katarina Brečić.

Restart koalicija stožer je postavila na otvorenom, na Iblerovom trgu. Očekuje se svega 20-ak članova koalicije i 4 puta više novinara, snimatelja i tehničara. Razlozi su naravno epidemiološki. Bez obzira na to pratite sve u programu @N1infoZG od 18.30 #n1info #Izbori2020 pic.twitter.com/idzygge6Nd

— Katarina Brecic (@kbrecic) July 5, 2020

I Josip Manolić pridružio se stožeru Restart koalicije na Iblerovom trgu.

Manolić bez maske sjedi u obližnjem kafiću. “Bernardić će biti bolji premijer od Plenkovića, a Bernardića i Milanovića ne mogu uspoređivati. Ali sigurno je da će Bernardić biti bolji premijer od Plenkovića”, rekao je Manolić.

‘SDP SE PRETVORIO U ŽABOKREČINU, VELIKI TRIJUMF ANDREJA PLENKOVIĆA!’ Dujmović za Dnevno otkrio što čeka Miroslava Škoru i ljevicu!

ODAZIV BIRAČA: Do 16.30 na birališta izašlo 34,04 posto birača! 107 tisuća manje birača nego prije četiri godine!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.