JE LI OVO MOGUĆE? Nećete vjerovati koja stranka prednjači po broju donacija

Autor: Iva Međugorac

Čudna je logika hrvatskih poduzetnika.

No izgleda da je baš zato vrijedi spominjati, osobito ovih dana kada je Hrvatska na korak do parlamentarnih izbora, za čiju su kampanju donatori izdvojili izdašna financijska sredstva potpomažući time političke opcije kojima su naklonjeni.

Malu stranku, za velike karijere koju podupire manje od dva posto građana – HNS, donatori su za ove izbore najviše nagradili, a te izdašne donacije mora da proizlaze i iz toga što su liberali na ovim izborima participirali u vlasti, kroz neprincipijelnu i trgovinsku koaliciju s HDZ-om.

Zanimljivo, HNS ujedno spada u skupinu političkih opcija koje su dobile najviše donacija od tvrtki koje su ujedno tražile i dobile državnu pomoć u prvom valu koronavirusa.

Nakon njih, po ovom kriteriju donacija slijedi Restart koalicija, a zatim i Domovinski pokret Miroslava Škore. Vjerovali, ili ne HDZ je javno poručio da od takvih tvrtki ne želi primati donacije. I doista, premda liste tvrtki kojima za svibanj dodjeljena pomoć još nisu objavljene, HDZ uistinu za sada niti nije donirala nijedna tvrtka koja je dobila državnu pomoć. HNS je zato doniralo sedam takvih tvrtki koje su u travnju i ožujku aplicirale za pomoć od države, a i mimo toga prikupiči su 2,34 milijuna kuna donacija te su dobili oko pola milijuna kuna više financijskih sredstava nego HDZ. Tvrtke Agro Mare iz Jelse i Arstriss iz Sračinaca stranci Predraga Štromara donirale su po 50 tisuća kuna. Prva je u dva mjeseca od države dobila pomoć od 14.500 kuna, a druga 29 tisuća kuna.

Na dvije su strane, Restartu i Škorinom pokretu otišle donacije poduzetnika Đure Horvata vlasnika tvrtke Tehnix, koji je objema opcijama donirao po 10 tisuća kuna, dok je u isti mah dva mjeseca od države primio potporu od 87 tisuća kuna. U dva mjeseca riječki Progeo od države je uzeo pomoć od 39.800 kuna, a u svojem su budžetu pronašli dodatnih 15 tisuća kuna za donaciju Restart koaliciji. Sa 10 tisuća kuna ovu je koaliciju potpomogla tvrtka Građevinar Zagorje Gradnja koja je od države primila potporu od 168.400 kuna.

Culejovoj ženi Porezna uprava oprostila 135.000 kuna duga: Evo tko je tome ‘kumovao’




.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.