Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Građani u redovima na biralištima, bilo je i nekih pritužbi. Uskoro podaci o izlaznosti

Autor: Sanja Plješa

Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je u nedjelju iz nevladine organizacije GONG. Uskoro se očekuju podaci o izlaznosti.

GONG podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Deseci građana upozorilo ih je na kršenje izborne šutnje putem SMS poruka i telefonskih poziva (HDZ), navode iz GONG-a, a ukazano im je i da pojedine stranke i kandidati na dan izborne šutnje emitiraju plaćene oglase na Facebooku.

“Kao i na prethodnim izborima, građanke se tuže kako ih nitko nije obavijestio o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore. Takve pritužbe najčešće pristižu od građana starije životne dobi”, stoji u priopćenju.

Isto tako, više osoba koje su se prijavile za glasanje izvan prebivališta, potužilo se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta – tako primjerice Zagrepčani koji su se prijavili na vrijeme da bi glasali na biračkom mjestu na Silbi, upućeni su u Zadar.

Mole se građani da budu strpljivi

Gong poziva birače da budu strpljivi obzirom na gužve koje nastaju zbog epidemioloških mjera te da se pridržavaju svih uputa Državnog izbornog povjerenstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.




Gong tijekom dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila [email protected], telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila.

Podsjećaju da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo  kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila [email protected].

KORONA Gradonačelnik Drniša s obitelji u samoizolaciji, zaraženi u Osijeku na respiratoru




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.