GONG upozorava na diskriminaciju: Zaraženima zabranjeno glasovanje od kuće, a onima u samoizolaciji dopušteno

Autor: Hina

Gong je u utorak upozorio da je zaraženima od koronaviursa uskraćeno biračko pravo time što je im je Državno izborno povjerenstvo (DIP) zabranilo mogućnost glasanja od kuće, dok je to istovremeno omogućilo osobama u samoizolaciji koje su također rizične.

Gong ističe da se tu radi o uskraćivanju temeljnog političkog i ustavnog prava.

“Ova nedosljednost uz pitanje nužnosti otvara i pitanje sposobnosti mjere da ostvari svoj primarni cilj zaštite života i zdravlja. Naime, zarazu bi teoretski mogli proširiti i oni u samoizolaciji pa se postavlja pitanje jesu li se u ovom slučaju bezrazložno ograničila prava zaraženima”, naglasili su u priopćenju.

Iz Gonga dodaju da javnost treba znati na temelju kojeg zakona je zaraženima od koronavirusa oduzeto biračko pravo, s obzirom na to da hrvatski propisi ne poznaju kategoriju oduzimanja biračkog prava pa tako nije ni definiran postupak kojim bi se to pravo nekome oduzelo.

“Budući da zakon ne predviđa glasanje u bolnicama, svi građani na bolničkom liječenju, ne samo oni oboljeli od koronavirusa, bit će zakinuti za svoje ustavno pravo glasanja”, istaknuli su.

Napominju kako je Gong zagovarao obvezna biračka mjesta u svim bolnicama i domovima umirovljenika, kao i uvođenje dopisnog, poštanskog glasanja kako bi se izbjegle diskriminacije.

 




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.