fbpx

DIP PRELOMIO: Pozitivni na koronavirus glasaju uz pomoć osobe od povjerenja!

Autor: Dnevno/M.V.

Ustavni sud Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici odlučio da se ne može uskratiti ustavno biračko pravo oboljelima od Covida-19, jer bi to bilo suprotno Ustavu, ali konačna odluka ipak je na Državnom izbornom povjerenstvu koje se nakon sjednice obratilo medijima.

Oni su na početku konferencije istaknuli kako su izmjenili i dopunili upute za glasanje.

Predstavnici Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske Slaven Hojski ukratko je opisao proces kojim će osobe zaražene koronavirusom sada glasati.


Naime, u potpunosti se obrisao stavak u zaraženim koronavirusom koji su temeljem zaraze i u samoizolaciji, a dodan je novi stavak odnosno točka glasanja zaraženih koronavirusom. Ona je sljedeća:

“Birači kojima je dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19) (dalje: birači kojima je dijagnosticirana zaraza), uslijed čega ne smiju pristupiti biračkom mjestu, glasaju uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listi,ć a način propisan točkom 1. Obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva broj Z VI (dalje: osoba od povjerenja).

Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza radi omogućavanja glasanja, provode glasanje na način da sve radnje obavljaju ispred
ulaznih vrata stambenog objekta u kojem birač ima prebivalište i u kojem se u trenutku glasanja taj birač nalazi i to isključivo uz pomoć osobe od povjerenja koja će po uputi tog birača ispuniti glasački listić.

Birač kojem je dijagnosticirana zaraza ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora niti sa glasačkim listićem.

Članovi biračkog odbora osobi od povjerenja daju odgovarajući glasački listić koji ta osoba ispunjava sukladno dobivenoj uputi od birača kojem je dijagnosticirana zaraza,
nakon čega osoba od povjerenja presavija glasački listić, stavlja ga u posebnu omotnicu, zatvara je i istu predaje članovima biračkog odbora.

Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza obavezno nose maske i rukavice.
Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza, nose sa sobom dezinficijens za ruke te dezinficiraju rukavice (kao što bi dezinficirali ruke
da nemaju rukavice) prije i poslije svake posjete pojedinom biraču.

Nakon što su omogućili glasanje biračima kojima je dijagnosticirana zaraza, članovi biračkog odbora po dolasku na biračko mjesto ulaze s maskom, najprije dezinficiraju
ruke/rukavice i potom omotnicu s glasačkim listićem kao i sav drugi izborni materijal predaju predsjedniku biračkog odbora, skidaju maske i rukavice s ruku, odlažu ih u kantu za otpatke u kojoj je vrećica i dezinficiraju ruke”, stoji u odluci DIP-a.

Od osoba u samoizolaciji za glasanje se javilo njih 476. Osoba od povjerenja je ona koja živi u kućanstvu sa zaraženom osobom, a neki su javili da imaju nekoga za pozvati, dodaju iz DIP-a.
“Zakon kaže da osobe zbog tjelesne mane ili nepismeni mogu glasati uz pomoć druge osobe. Oni će izraziti želju i volju za koga glasati, a fizički će to umjesto njih napraviti netko drugi”, pojasnila je potpredsjednica DIP-a, Ana Lovrin proceduru.

USTAVNI SUD ODLUČIO: Oboljelima od Covida ne može se uskratiti biračko pravo

Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.