fbpx
Foto: Screenshot

BIRAČE JE OSVOJIO, A HOĆE LI SE BACITI NA OSVAJANJE ZAGREBA? Vili Beroš o izborima i COVIDU-19

Autor: Dnevno/M.V.

Vili Beroš definitivni je pobjednik parlamentarnih izbora. On, prvi je na HDZ-ovoj izbornoj listi u X. izbornoj jedinici, a osvojio je čak 35.678 preferencijalnih glasova, odnosno 45,47% svih glasova liste. Nakon izborne noći i prvog dana poslije izbora, gostovao je u RTL-u danas te tom prilikom objasnio pobjedu HDZ-a, ali i svoju osobnu.

“Tijekom kampanje nisam bio orijentiran prema preferencijalnim glasovima, nego prema uspjehu čitave liste, to smo na neki način ostvarili i s tim rezultatima sam u cijelosti zadovoljan. Svjedočili smo naše rezultate, naš program, bavili se pozitivnom kampanjom, nismo se toliko bavili našim protivnicima tako da vjerujem da su građanke i građani prepoznali naše napore. I dosadašnje i one koje smo spremni poduzimati u budućnosti”, rekao je dodajući da je njegova ideja bila baviti se zdravstvenom politikom, ali da još nije razgovarao s Andrejem Plenkovićem o tome hoće li ostati na poziciji ministra zdravstva.

Ono što je svakako u njegovim rukama, lokalni su izbori. Stoga je upitan planira li se kandidrati na mjesto gradonačelnika Zagreba.


“Rekao sam da bih se volio baviti zdravstvenom problematikom i rješavanjem tih nagomilanih problema. Prvog dana mandata razgovarali smo o listama čekanja, organizaciji zdravstvenog sustava i drugim elementima koji ne funkcioniraju na najbolji način, iako smo u koronakrizi savršeno kao zdravstveni sustav reagirali. Ali ima mjesta unapređenju i time bih se htio baviti. To znači ne u ovom trenutku”.

Da je izlaznost građana očajna, ne skriva, a otkrio je i što je dovelo do takvih rezultata.

“Mislim da je riječ o kombinaciji faktora. Ljetno je vrijeme, zbog epidemije smo određene uvjete morali zadovoljiti, a pojedini nisu išli glasati zbog nezadovoljstva onime što se nudi”, smatra.

Pomalo nalik na susjednu Srbiju i u Hrvatskoj se, odmag nakon završetka izbora, počelo se govoriti o pooštravanju mjera zbog koronavirusa, ponajprije o zabrani obiteljskih okupljanja i vjenčanja.,

“Trenutno smo evidentirali da su obiteljska okupljanja problem, kao što smo pred deset dana evidentirali noćne klubove i tada poduzeli mjere koje su dale rezultate. Razmišljamo o mjerama, ali to još u ovom trenutku nije na tapeti iako smo na Stožeru ujutro dugo razgovarali o koronakrizi. Mnoge su mjere na stolu, primijenit ćemo ih kao i do sada, u trenutku za koji smatramo da je optimalan”, rekao je.

“Kada bi se svi pridržavali preporuka – fizički razmak, provođenje higijene – ne bismo o mjerama razgovarali”, dodaje.
Ipak, ne može nam promaknuti da fizičkog razmaka u HDZ-ovom stožeru jučer praktički nije bilo, no i tu Beroš ima spreman odgovor.

“Bitno je da je taj skup ispred organizatora na adekvatan način organiziran. Mjerila se temperatura, pazilo se na higijenu, ali normalno da ne možete odgovarati za svačije ponašanje u svakom trenutku. Ali svi skupovi su bili na otvorenom gdje je manja mogućnost prijenosa virusa. Vjerujem da neće bitno utjecati na epidemiološku situaciju i da zbog skupova i izbora neće biti većeg broja zaraženih”, rekao je.

Naposljetku, osvrnuo se i na izjavu epidemiologa Bernarda Kaića koji je rekao da je Hrvatska još prije dva tjedna trebala pooštriti mjere, a da je sve “stalo” zbog izbora.
“Kolega Kaić je također sudjelovao u radu Stožera i nije u tom trenutku, ranije dakle, iskazivao neko posebno protivljenje svim našim mjerama koje smo poduzimali. Tijekom posljednja dva tjedna su se određene mjere i mijenjale, prema tome, izvjesno je da su mjere koje u ovom trenutku provodimo selektivne i ciljane, nema generalnih koje bi se odnosile na čitav teritorij RH”, objašnjava.

Beroš je na kraju rekao da će Stožer nastaviti rad u istom sazivu, da su svakodnevno u kontaktu, ali da press konferencije vjerojatno neće biti na svakodnevnoj bazi.

‘Lokalni šerifi’ u Saboru: Penava i Beljak predvode listu gradonačelnika koji su došli do saborskog mandata

Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.