Foto: Robert Anic/PIXSELL

ANALIZA TIHOMIRA DUJMOVIĆA: ‘Plenković neće surađivati sa Škorom! Evo što će se događati sa šefom Domovinskog pokreta’

Autor: Valneo Kosić

HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem u ovom trenutku broji čak 71 mandat. Politički analtičar Tihomir Dujmović smatra kako je ovo spektakularna pobjeda HDZ-a i spektakularan poraz SDP-a. „Ovaj rezultat znači da je Plenković preuzeo kompletan politički centar. Od lijevog centra do velikog dijela desnog centra jer ovo što je Miroslav Škoro uzeo je zapravo klasična desnica. Očito je da tko drži centar, drži vlast, a onaj tko drži i lijevi i desni centar može mirno spavati. To je u ovom slučaju definitivno Andrej Plenković. Ovaj rezultat znači i poraz velikog broja malih stranaka“, kazao nam je Dujmović te poručio kako Bernardićeva pozicija upravo visi tankoj niti.

„Najteži poraz pretrpio je Davor Bernadić i predsjedništvo SDP-a već sutra saziva hitnu sjednicu na kojoj bi Davor Bernardić mogao izgubiti poziciju šefa SDP-a, a ne bi bilo neobično da on već do ponoći ponudi ostavku. On je potučen sa svih strana. Njega je na lijevom centru pobijedio Plenković, a na ljevici ga je do nogu potuklo „Možemo!“. Bernardić je čovjek koji nije za politiku i mislim da je vrijeme da se vrati fizici“, govori nam Dujmović.

PLENKOVIĆ JE OSVOJIO I LIJEVI I DESNI POLITIČKI CENTAR

Kao jedan od važnih čimbenika koji su formirali izvanredan uspjeh Andreja Plenkovića, Dujmović ističe činjenicu kako je Andrej Plenković zahvatio i desni i lijevi politički centar. „Važno je istaknuti i to kako ova ogromna pobjeda Andreja Plenkovića ostavlja prostor da mijenja Hrvatsku kao što je promijenio HDZ. Ovo je signal kako javnost podržava centrističku priču Andreja Plenkovića i on je dobro osjetio bilo javnosti. Ključni nagovještaj ovakve situacije je bila pobjeda na unutarstranačkim izborima gdje je doslovno pomeo unutarstranačku oporbu koja je odudarala od  centrističke politike. Ti izbori su pokazali da postoje određena žarišta u kojima je prevladavala politika svojstvena klasičnoj desnici, ali da ona nisu značajna. Sada ćemo vidjeti kakva je matematika i može li s manjinama i HNS-om ponoviti onu matricu o kojoj je sam Plenković govorio, a to je da formira vlast sa dosadašnjim partnerima i to je trenutno vrlo izgledno. Takva situacija zahtijevat će samo kozmetičke promjene u vlasti i to je najrealniji put. Izgledno je da će izbjeći komplikacije koje bi mu donijela suradnja s Domovinskim pokretom i to je u skladu s njegovim najama kako neće ni s SDP-om ni s Miroslavom Škorom. Mislim da mu ta koalicija neće biti nužna. Treba reći da Plenkovića ipak čeka i veliki test na lokalnim izborima gdje će se odvijati velika bitka za Zagreb u kojem čak i Franjo Tuđman izgubio nakon Oluje. S obzirom na to, ni ova velika pobjeda ne garantira Plenkoviću da će uspjeti preuzeti Zagreb u kojem trenutno dominira lijeva opcija. U svakom slučaju, ovo je njegova noć i vrijeme je za šampanjac. On je pobijedio sve svoje oponente i u ovom trenutku mu nitko ne može ništa.“

Dujmović je ukazao i na činjenicu da je Milorad Pupovac rekao kako bi Plenković pogazio sve što je radio četiri godine ukoliko bi koalirao s Miroslavom Škorom. „Budući da je Plenković dobio ovoliko mandata, izgledno je da od suradnje s Miroslavom Škorom neće biti ništa, a time bi na neki način „održao svoju riječ“. Vidjet ćemo hoće li biti izmjena, ali ako situacija ostane ovakva, sasvim je izgledno da Domovinskog pokreta u vlasti neće biti“, zaključuje Dujmović i najavljuje buduće rivalstvo Miroslava Škore i Andreja Plenkovića.

„Ovakvi omjeri snaga upućuju na to da Miroslav Škoro i Andrej Plenković postaju oponenti u Saboru i to nije loše za parlamentarnu scenu. Andrej Plenković je definirao centar i on je u Hrvatskoj ono što je Angela Merkel u Njemačkoj. S druge strane imate desnicu koja nije AFD, ali je desnica, a na drugom polu imamo socijaldemokrate i situacija je slična kao i Bundestagu. To je po meni zdrava situacija jer su svi ovi balasti poput Bandića, Lovrinovića, Živog zida bili ideološki i programski nedefinirani. Sada imamo dvije jake stranke, a to su HDZ i SDP te njihove inačice i Hrvatska je ovdje u pogleda parlamentarne demokracije profilira onako kako je to uobičajeno u zapadnim država koje imaju 100-200 godina parlamentarne demokracije. Mislim da zaista postajemo dio zapadnog svijeta u tom pogledu“, kazao je Dujmović.

PLENKOVIĆ ĆE HRVATSKU DODATNO PRIBLIŽITI EUROPI




„Andrej Plenković je postao hrvatska Angela Merkel. On će zasigurno dovršiti priču oko uvođenja eura i dodatno će Hrvatsku približiti Europi. S druge strane imate Domovinski pokret i dosta su blizu istini ocjene kako su slični Orbanu i Fideszu. I pored njih imamo radikalne varijante na ljevici, neki pandan njihovom SPD-u i Hrvatska priča postaje sve više Europska, odnosno naša politička scena postaje sve sličnija onome što već imamo u Europi. Sada ćemo vidjeti kako se sa tom podjelom nosi Plenković. Relativno je lako voditi Pučku stranku u Njemačkoj, u odnosu na HDZ u Hrvatskoj. Pitanje je kako se postaviti prema BiH, more je neriješenih pitanja sa Srbijom, kako se nositi s migrantima? More tema se ovdje otvara, međutim Plenković bi se s time mogao dobro nositi. Plenković ima dobru diplomatsku pozadinu koju je već iskoristio kako bi pomogao Hrvatskoj, a sada ima i veliku pobjedu što ćemo mu svakako pomoći da se nosi s velikim  zdravstvenim i gospodarskim problemima koji dolaze na jesen“, smatra Dujmović.

JE LI MIROSLAV ŠKORO IZGUBIO ILI DOBIO OVE IZBORE?  

Za kraj možemo reći kako su ovi izbori relativni gubitak za Miroslava Škoru ako se uzmu u obzir kuloarske priče u kojima se „pumpalo“ Škorin rezultat. Neke procjene su išle čak do 30 mandata za Miroslava Škoru i u tom smislu onda ovaj rezultat nije dobar i on je izgubio. Ali ako uzmemo u obzir kako je prije nekoliko mjeseci krenuo iz ničega i pritom uspio ujediniti desnicu što još nikome nije pošlo za rukom, pa čak ni jednom HSP-u, onda se ovo može smatrati izvanrednim uspjehom. U tom smislu on je uspio i dobio je respektabilan broj mandata. Njegovih je mandata nije malo jer ih je 15-16, nego ih je malo jer ih Plenković ne treba. On da je dobio 5-10 mandata i da se bez njega ne može sastaviti vlada, onda tih 5 mandata može vrijediti kao 30 mandata. Ovdje kada dobijete 15-20 mandata, a ne trebate im jer mogu s nekim drugim, onda ne vrijedite ništa. S obzirom da se ovakvom naletu nije moglo napraviti više, mislim da Miroslavu Škori neće biti lako. On bi mogao igrati značajnu ulogu na lokalnim izborima i Škoro bi mogao biti jak koliko će Plenković biti slab, a to ovisi o tome kakve će poteze Plenković odigrati. Ukoliko će sve dobro odigrati Škoro bi mogao biti irelevantan. Ukoliko će loše igrati, te lopte skupljat će Škorini nogometaši i zabijat će golove.




ŠKORO JE PLENKOVIĆU OMOGUĆIO POVIJESNI REZULTAT! Đapić za Dnevno otkrio njegovu najveću grešku: Ovo nije smio raditi

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.