Vojska od kartona

Autor: Lupus Infabulović / 7Dnevno / 5. lipnja 2015.

Izgleda da je problem vojne sile na mimohodu povodom Oluje riješen i da će nam tamo biti prikazana vojska od kartona. Prva dva vojnika već su napravljena i nalaze se u uredu predsjednice... I kad nam već Bavarci printaju gospodarski program, što ne bi isprintali i vojsku... A ne bi bilo loše napraviti i jednog kartonskog Karamarka, pa ga staviti u Sabor. Nitko neće primijetiti razliku, ionako ništa ne govori.

Nakon dvjestotinjak dana frtutme, Glogoški i Milanović su se dogovorili. Išlo je to relativno brzo, jer se Klemmu žurilo na more. Morao se pobrinuti da stvari na Zrću ne izmaknu kontroli. Pa da bagra koja se tamo već godinama spontano okuplja neovlašteno ne podigne šator. I počne organizirati svoje fešte, do ispunjenja zahtjeva. A znamo kakvi zahtjevi na Zrću znaju biti. Ultimativni i bez želje za kompromisom.

Na sastanku se postavilo pitanje registra agresorske vojske. Pupovac se čudi tom zahtjevu, jer smatra da je popis već objavila hrvatska vlada. Istovremeno svoj popis pravih „branitelja“ Milorad drži za sebe i odbija ga objaviti. To je zato što je pripadnike te populacije uvjerio da još nije sve gotovo, pa se stalno javljaju novi. Ima tu i nekih poznatih imena, za koje je jasno šta tu rade, ali nije jasno otkud im borbeni staž. Kad pouzdano znamo da su posljednji put bili militantni u Jugoslaviji, u okviru partijskih i omladinskih organizacija. Dočim su se po osnivanju hrvatske države prebacili u civilni sektor. I bili angažirani isključivo na pružanju logistike, slanju opreme i medijskom djelovanju. Zato svaki njihov dan u civilnom sektoru treba vrednovati ko dva dana u borbenom. O tome svakako treba voditi računa. Jednom, kada im se budu određivala prava.

Karamarko je opet postupio mudro. Braniteljima u vrijeme njihove najveće agonije nije došao da ga netko s njima ne poveže. Vjerojatno i u Sabor ne dolazi iz sličnog razloga; da ga netko ne poveže s oporbenim naporima za preuzimanjem vlasti. Jer on je vlast u HDZ-u već učvrstio. Iako ga sad pomalo ugrožava Manolić, izjavama o doušničkoj karijeri. Joža kaže da se Tomo tom karijerom počeo baviti zbog sitnog kriminala. Kako li tek radi danas, kad su stvari postale krupnije. Hm.

Zapovjednik raketne bitnice Dražen Kalebić, čiji je matični broj 3300889770400, OIB 46798739, ured u ulici kralja Zvomimira 289, prvi kat druga soba lijevo, a automobil Škoda Superb, metalik sive boje, registarskih oznaka ZG 897 UH, parkiran u garaži Importane centra na parkirnom mjestu broj 387, dao je intervju. U kojem je otkrio neke beznačajne detalje o hrvatskoj bojevoj spremnosti, njenim kapacitetima, lokacijama raketnih baza, stanju opreme, potrebnim remontima, broju raspoloživih raketa, njihovim performansama, nabavnim cijenama i sl. Sitnice za koje se u normalnim državama gubi glava, genij je objavio u dnevnim novinama. Pa je red da i mi objavimo neke njegove personalije. Ne sve. Ostale ćemo poslati zainteresiranim stranama.

Junačina se pohvalila da je pritiskom na gumb ispalila raketu RBS15B, kao prvu raketu ispaljenu u HV-u nakon dvadeset i jednu godinu. Tko je stisnuo gumb i ispalio dobrog vojnika Dražena u medijsku orbitu za sada nije poznato. Ali je poznato da je Dražen u trenutku udarca rakete u cilj osjetio veliko olakšanje. Nije ni čudo, kad je toliko apstinirao. Bit će da je prasak bio veličanstven, iako sam čin, kaže, nije dugo trajao. Otprilike devedeset sekundi, što je i inače hrvatski prosjek. Samom činu prisustvovali su šef MORH-a, načelnik GS-a, premijer, civilni savjetnik predsjednice za vojna pitanja, zapovjednik ratne mornarice, načelnik zrakoplovstva, direktor pričuvnih postrojbi i gazda civilne zaštite. Da mi je vidjeti taj video uradak i sve te sudionike na djelu. Kalebiću, Kalebiću, sunce ti kalajisano!

Hrvatskoj fali četiri tisuće liječnika i tristo timova zdravstvene zaštite, pa je zato i pacijenata kojima fali kvalitetne zdravstvene skrbi sve više. Evo recimo režiser Matanić i njegov mecena Hribar. Koji prijete svima kojima se njihov film ne svidi. Onda neki Davor Špišić koji kaže da je Hrvatska gadljivo predvidljiva i pomahnitala zemlja. I da su oni što se filmom nisu oduševili mrzitelji, šovinisti, zmije zvečarke, licemjerni katolički militanti, ksenofobna bagra, pozadinski fašisti, opaki virusi, smradni underground i nacionalistički histerici. Za nadati se je da će publika shvatiti da je glavna poruka ovih kvalifikacija ljubav, koju ova bratija neumorno širi. Davor koji možda tu i tamo pogriješi, u jednom je ipak u pravu: na kraju života neće se mjeriti tko je bio veći Hrvat ili Srbin. Ali će sigurno ostati zabilježeno tko je bio Matanić, kako je s Hribarom dilao proračunske pare i što je Davor pisao o tome.

Mamića je neki dan obuzeo osjećaj nemoći pa je na sudu odvjetniku Crniću rekao da maže, laže, da je spletkaroš, običan miš, monstrum i običan kreten koji mu ide na k…. Sad vidim da i mene obuzima sličan osjećaj. Kad čujem što pišu i govore ljudi koji nisu ni u jednom registru. A trebali bi biti. Evo, ja sam ih stavio.




Bauk je izračunao da u Hrvatskoj imaš većinu ako te podrži manjina. I da je za pobjedu dovoljno da tri milijuna glasača ne izađe na izbore. Pa pobijediš u nadmetanju za „fiksni dio glasova“. Koji čini oko trideset posto biračkog tijela. Kako izgleda biračko tijelo bez sedamdeset posto sebe nije teško zamisliti. Otprilike kao i vlast koju iznjedri. Glavu, po svemu sudeći, nema. Ruke su mu nerazmjerno duge, prsti ljepljivi. Noge, zbog konstantnog laganja kratke. Trbuh velik, prdac snažan, guzice zamašite. Naročito na kraju mandata.

U skladu s Baukovom matematikom HDZ je postigao još jednu izbornu pobjedu. Na mjesnim izborima u Varaždinu osvojio je 43 od 150 mandata. U koaliciji s još šest stranaka. Na izborima u kojima je sudjelovalo 22 posto glasača. A 78 posto nije. Ključ uspjeha je u tome da što većem broju građana ogadiš politiku. Da toliko lažeš, muljaš i petljaš da na izbore nitko neće. Ili da ljude natjeraš da budu nacionalna manjina, pa da moraju glasovati po tom kriteriju. Ko što se dogodilo na nedavnim izborima za njihova lokalna vijeća, gdje izašlo svega 2,5 posto Srba. Kad na izbore bude izlazilo toliko Hrvata, Karamarko i Milanović će moći reći da su konačno uspjeli. Oni će dobiti svoj fiksni dio glasova, a mi status zaštićene manjine. Sto mu Pupavčevih pobjeda!

Riječka četvorka spala je na Jovanovića, jer Linić, Obersnel i Komadina neće biti na listi. Što je dobro jer, nakon što je Linić otišao, bio sam ozbiljno zabrinut da će SDP početi raditi u trojkama. Koje su poznate još iz vremena dok su ustaše hodale zemljom. A navodno su bile i vrlo efikasne. Dati ovoj četvorci ustašku efikasnost i odlučnost bilo bi zbija pogubno. Zato je dobro da nisu svi na istoj listi. Ovako se možda netko spasi.




Nakon tisuću i jedne izvanbračne noći, Karamarko je imao prvu bračnu, a već se priča da će biti tata. I onda kažu da čovjek nije efikasan. Tomu je vjenčao karizmatik, koji nam je objasnio da se Božjeg zakona ne treba držati ko pijan plota. Pa ih je oslobodio zaručničke obuke, jerbo je ona više smišljena za običnu raju, a ne za javne osobe. Pogotovu one koji tu više nemaju što naučiti. Svih mu zbirki izjava katoličkog nauka, izdanih u obliku knjige, koji u sažetom obliku predstavljaju katoličku vjeru!

Stalno dobivam Todorićeve poruke s boce. Nevjerojatno je kako čovjek sve pogađa. Evo, danas mi piše: „Sve blago koje posjeduješ dobio si božanskom milošću. Pokušaj biti jednako velikodušan prema ljudima koje susretneš“. Uvjeren da je poruku pročitao i sam Todorić, a možda čak i napisao, čitav sam se dan prešetavao ispred Agrokora ne bi li ga natjerao da nabasa na mene. Onda sam shvatio; Ivica sigurno cijeni božansku milost koja ga je obuzela i velikodušan je prema onima koje susreće. Problem je u tome što se kreće samo u krugu uže obitelji i prijatelja. Vrag je uvijek u detaljima. O kojima su valjda vodili računa oni koji za male pare i ispod cijene dadoše Croatia osiguranje. I koji su, pretpostavljam, dobro osigurani. Vjerojatno kaskom, jer ono pokriva krađu, razbojništva, poplave, bujice, visoke vode, utaje, prevare i sl. A čini se da je u toj transakciji bilo svega. Osim možda visokih voda. Mrmlj.

Kažu da je Vrdoljak blizu dogovora s Mađarima. Komparativne prednosti Mađarske su poznate; em je blizu, em je sklona kriminalce proglasiti osobama od nacionalnog interesa. Pa bi Ivan od plina, nafte i naftnih derivata mogao, kada prođu izbori, biti barem neko vrijeme pod njihovom zaštitom. Dok ne prođe prvi val hapšenja. Jedino je malo klimavo to što Orban planira uvesti smrtnu kaznu. Kako je u Mađarskoj već dugo nije bilo, netko će morati biti probni primjerak. Iako se šuška da bi u tom slučaju Vrdoljak probao izvesti manevar s posljednjom željom. Da Mađari kaznu izvrše električnom stolicom na plin, dobivenog iz naftnih polja u jadranskom moru, odmah po dodjeljivanju koncesije zainteresiranim stranim ulagačima, nakon usvajanja studije o utjecaju na okoliš i cjelovite strategije gospodarskog razvitka, na temelju komparativnih prednosti razvoja novih tehnologija za korištenje nafte iz škriljca i plina od drveta ili nekog drugog oblika biomase. Neka, za svaku sigurnost, traži da se sve ovo donese konsenzusom. Svih mu plinarskih društava!

Ovo s FIFA-om me skroz iznenadilo. Ok, javni je podatak da se u EU godišnje opere dvije tisuća milijardi eura ili 152 tisuće milijardi kuna, odnosno 1.266 hrvatskih državnih proračuna. Skupa s deficitom. Ali da će netko iz FIFA-e uzet dio te love nisam ni sanjao. Ja sam mislio da je sve popalio Sanader. Dobro, nešto malo i Karamarko. U zadnje vrijeme Vrdoljak i Zmalović. Nakon što je otišao Linić. Ovo je pokazatelj da su u Hrvatskoj potrebne hitne reforme našeg koruptivnog sustava, koji pokazuje ozbiljne znakove slabosti. Kad bi umjesto love od poreza u proračunu imali lovu od korupcije, a korupciji dali samo lovu iz proračuna, bilo bi nam puno bolje. Mislim da je vrijeme da o tome počnemo voditi dijalog i postignemo nekakav gentleman agreement. Dok nam sav narod nije završio pod šatorima.

Kolinda kaže da Hrvatskoj danas treba jedinstvo više nego ikada. Pa ispada da nam je jedinstvo potrebnije otkad je ona došla na Pantovčak, nego dok su nas tamanili Avari, napadali Turci, palili Mlečani i oslobađali Titovi partizani. Potrebnije nam je i više nego devedesete kad su nas napali četnici ili dvije tisućite kad su nas počeli čerupati domaći izdajnici. Stanje je fakat alarmantno, a iskustva iz provođenja akcijskog plana još traumatična. Najviše boli nepravda; za najboljeg maturanta raspisana je nagrada od pet tisuća, a za izdaju Gotovine je bila pet milja dolara. Ne čudo što Vaso ne haje za diplomu. U ovoj se zemlji jednostavno s ne isplati učiti.

Friško bivši predsjednik izjavio je nedavno da je naša dužnost pobijediti bijedu. Još nije shvatio da je bijeda pobijeđena onoga dana kad je on na izborima izgubio. Iako su neke natruhe ostale. Što god mislili o njima, ljudi bi trebali znati da ih se prahom neće riješiti. Pa ih molimo da s time odmah prestanu. Jer, svaki put kad prah stigne, Mesić odmah zna da su gas poslali Hrvati. Jer nitko drugi za to nema interesa. A tu je i problem velikih količina moglo stradati nedužno stanovništvo. Evo, ja sam već poduzeo neke mjere i osobno zaustavio nekoliko šlepera. Krizna su vremena pa nema smisla rasipati resurse. Sad kad se majka priroda ionako sprema učiniti svoje.

Izgleda da je problem vojne sile na mimohodu povodom Oluje riješen i da će nam tamo biti prikazana vojska od kartona. Prva dva vojnika već su napravljena i nalaze se u uredu predsjednice. Kad nam je već vrhovna zapovjednica sazdana od tog materijala, što ne bi i vojska. I kad nam već Bavarci printaju gospodarski program, što ne bi isprintali i vojsku. Da se imamo s čime braniti kad nas sljedeći put netko napadne. A ne bi bilo loše napraviti i jednog kartonskog Karamarka, pa ga staviti u Sabor. Nitko neće primijetiti razliku, ionako ništa ne govori. A ljepše bi izgledalo.

Rashodovani „Crni jastrebovi“, koji se koriste još od Vijetnamskog rata, prenoćili su u zagrebačkoj zračnoj luci. I odmah su predstavljeni kao zadnji krik tehnike, iako su napravljeni ranih sedamdesetih i ne predstavljaju nikakvu borbenu vrijednost, već služe isključivo za transport. To nije spriječilo zapovjednika naših zračnih snaga da ih poželi imati u svojoj floti. To je zato što imaju posebno jak stajni trap koji pri padanju povećava mogućnost preživljavanja. I četrdeset drugih specifičnih rješenja za smanjivanje posljedica nesreća. Što je, obzirom na stanje našeg zrakoplovstva i izglednost nenadanih prizemljenja jako važno.

Autor:Lupus Infabulović / 7Dnevno / 5. lipnja 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.