fbpx
Stiv Cinik

Dobro nam došel, prijatel!

Autor: Lupus Infabulović / 7Dnevno / 29. travnja 2016.

Kolinda je Erdoganu obećala svu logističku potporu i siguran prolaz u približavanju Europi. A on je uzvratio da mu je Hrvatska od strateškog interesa i da će od nje, ako Allah dadne, napraviti svoj emirat, te priznati Karamarka za Velikog vezira Zagrebačkog vilajeta, jerbo žene ne mogu obnašati tako visoke funkcije.

Hrvatsku je posjetio Recepi Erdogan, veliki sultan Otomanskog carstva. Djelatnici naše balkanske kraljice pohvalili su se da su osobno, bez ičije pomoći, uredili travnjak na kojem su ona i dotični davali izjave. Procijenili su da će to na najbolji način pokazati tko je tko u hrvatsko-turskim odnosima. „Nije nas koštalo ništa, čak nam je i dobro došlo“, rekao je Mate Granić, ruku umočenih u političko blato, pozivajući se na vjekovno prijateljstvo naših naroda, nakon što je zatražio da se, u znak dobre volje, sa svih hrvatskih trgova uklone spomenici i natpisi koji podsjećaju na udruženi zločinački pothvat Nikole Šubića Zrinskog i njegovih Frankopanskih jataka. Hebrang je ustvrdio da bi on, da nije Hrvat, zasigurno bio Turčin, pa ga je posebno obradovala vijest da je Turski kulturni centar otvoren u Hebrangovoj ulici.

Izjavivši da ga posebno impresionira fenomen janjičara, Hebrang je dodao da ne razumije zašto je onomad kršćanska zajednica s užasom gledala kako im se oteti sinovi vraćaju se kao ubojice vlastitog naroda. On, recimo, nije otišao nigdje, niti ga je itko oteo, a isto je potpuno pojanjičario kad ga je Tuđman onomad smijenio. Da na Tuđmanov tron, uz pomoć Glavaševih janjičarskih postrojbi, nije ubrzo zasjeo Sanader, kojega je naslijedila Kosorica, koju je zamijenio Karamarko, tko zna kako bi Hebrangov krvavi pohod završio. Ovako je janjičarstvo i bez Erdogana postalo službena politika HDZ-a, čemu se prilagodila i katolička crkva, pa s oltara blagoslivlja sve one koji nam od tog vremena uzimaju danak u krvi. A ne libe se ni otimanja u naturi.

Kolinda je Erdoganu obećala punu podršku, svu logističku potporu i siguran prolaz u približavanju Europi. On je, zauzvrat svečano izjavio da mu je Hrvatska od strateškog interesa i da će od nje, ako Allah dadne, napraviti svoj emirat, kod Izetbegovića se zauzeti da našu raju u BiH njegovi šerijatski sljedbenici više ne nabijaju na kolac, te priznati Karamarka za Velikog vezira Zagrebačkog vilajeta, jerbo žene ne mogu obnašati tako visoke funkcije. „Znam, znam da je u Njemačkoj na vlasti Merkelica“, kazao je iznenađenoj Kolindi, „ali ona se kod nas ne konta k’o žensko“. Karamarko je, osokoljen time, odmah sazvao Veliku Portu i uz pomoć Vasinih hadžija osnažio trijumvirat sa mladoturcima Domagoja Ivana Miloševića, čime planira oslabiti moć šeika Oreškovića i s uvijek ornim Bandićevim zulumčarima preuzeti posao haračenja po vilajetu, u čemu će i uspjeti ako mu se ne odupru snage Ivana Kovačića koje su, zasada, svedene na usko područje Omiškog sandžaka…


U punom jeku otomanskog preslagivanja zapadnog, istočnog, južnog i sjevernog Balkana, dok je Mate Granić, s državničkom ozbiljnošću u glasu, recitirao stihove poznate pjesme „Dobro mi došel, prijatelj“, naša je predsjednica stala uz bok tipu koji je prije samo godinu dana poručio Bakiru Izetbegoviću da poruči Hrvatima da će im hebat mater ako Muslimanima ospore njihov hegemonistički položaj u Federaciji BiH. Onaj je Čorić, ćoškaste glave i kvaziustaške provenijencije, sigurno već skupio potpise za njeno smjenjivanje i vjerojatno će dići ruku na samog sebe ako mu Karamustafa ne dozvoli da ju smakne. Sad sam i ja na mukama. Što je bolje: dopustiti Čoriću da potpisima smakne predsjednicu ili ga natjerati da digne ruku na sebe? Što god da bilo, neka bude što prije, jer ne mogu više slušati onog Granića kako Erdoganu poručuje da kod nas bude „kak doma vu vlastitoj hiži“. Strah me da bi, ako se Erdogan udomaći, iduću kolumnu mogao pisati u turskom kazamatu, posebice s obzirom na sljedeći Granićev stih: „Vu toj hiži kaj poželiš, to ti moje srce da, Granići su za to pravi, to već celi svet sad znaaaa!“.

Završili su i izbori u Beogradskom pašaluku, koje smo pozorno pratili jer je borba bila neizvjesna i nije se do zadnjega trenutka znalo koja će od mogućih četničkih opcija u budućnosti vladati. U Mladenovcu je pobijedila lista izmišljenog Ljubiše Preletačevića-Belog sa sloganom „Sarmu probo nisi“, mandate je osvojila stranka koja je pozvala narod da pobjedi stranke, a briljirao je i pokret „Dosta bre, ne može više ovako“. Šešelj je osvojio dvadesetak poslaničkih mjesta, a nešto je ušićario i Dačić. U skupštinu je ušlo i troje Mađara i nekoliko Sandžaklija. U Srbiju je odmah stigla Austrijska čestitka mladog Kurtza, i to na ćirilici koju su nam, prije stotinjak godina, u Hrvatsku uveli nama skloni Habsburgovci. Austrijski mladokuratz je izrazio zadovoljstvo jer je najveći broj glasova osvojio Šešeljev pobočnik, drugi je po broju glasova Miloševićev nasljednik, a treći Šešelj glavom i bradom. Dobro, ne baš bradom. Svi su oni postali ključni prozapadni saveznici, ko i četrdesetprve. Izgleda da su popušili samo srpski antifašisti. Što se ne presele u Hrvatsku, ovdje bi vječno vladali! Tu ni pravih ustaša više nema. Sreća što su nam Nijemci, koji podržavaju Vučića a nama lome prste, prijatelji. Oni će nas sigurno spasiti. Danke Deutschland!

U Vladi je sve više rasprava, za koje Orešković kaže da su zdrave i prirodne. Recimo, prirodno je da Petrov optuži HDZ za izdaju nacionalnih interesa i muljažu oko INA-e i MOL-a, a HDZ Petrova za nesposobnost u provedbi reformi. Nema ništa zdravije od toga da Bandić najavi „preslagivanje“ koje je dogovorio s Karamarkom, a Josipa Rimac promjene koje je usuglasila s Vrdoljakom. Normalno je da Vaso na fejsu zaziva Boga, svetu djevicu Mariju i sve anđele nebeske svaki put kad mu netko spomene Tihomira i da Kolinda, nakon što je obezglavila SOA-u, poruči da neće dopustiti destabilizaciju obezglavljenog obavještajnog sustava.

Čim je premijer relaksirao stvar svojim izjavama i otišao u Bavarsku, u duhu učvršćivanja jedinstva na ostvarivanju zacrtanih programskih ciljeva, HDZ-ovo je elektorsko tijelo u Omišu ponovo izabralo tipa kojeg od zatvora dijeli samo neučinkovitost hrvatskog pravosuđa. Na to je reagirao onaj Kovačić i sve potjerao u P.M., poručivši im da, kako se ono kaže…, svoje seksualne apetite nastave zadovoljavati u okviru vlastitog izbornog stožera, jer da njega više neće nitko „khm, kof, hm, dagadagabum…“. Stvar je na kraju umirio Petrov, izjavivši da je lokalna razina jedno, a nacionalna drugo i da to što HDZ na lokalnoj razini demokratski, jednoglasno i bez konkurencije bira stare i islužene tipove, sumnjive prošlosti i s hrpom mrlja u karijeri, nema nikakve veze s onim što se događa na nacionalnoj razini. Ne znam, možda sam nešto propustio? Nije li Karamarko izabran za šefa HDZ-a? Mrmlj.

Orešković, Karamarko, Kosor, Vaso, Tepeš, Čorić, Rimac i Šuker svaki put kad se pohvataju za vratove govore da je to tako i u braku. Pa u kakvim brakovima ti ljudi žive i što jedni drugima rade kad ih nitko ne vidi? Zavrću si ruke, čupaju jedni drugima zube, lome koštana tkiva koja podupiru tjelesnu strukturu, ali iz braka ne izlaze jer su se zavjetovali na vjernost. Do koje jako drže dok partnerima podmeću i naočigled nude intimne odnose svakom tko im naleti? Idealan muž je onaj Šuker, njega od vlasti ništa ne može rastaviti. Već su ga batinali, udarali po glavi i tijelu, čupali mu kosu, ozljeđivali ga oštrim i tupim predmetima, šutirali, davili i bacali u zid, kažu da ga je Sanader prisiljavao na svakakve odnose, Kosor ga konstantno kritizirala, podcjenjivala i emocionalno mu prijetila… i ništa. Dočim onaj Petrov izgleda kao da svaki drugi dan pada niz stepenice i odaje dojam da mu je dosta svega, ali se opet potajno n

ada da je to zadnji put pa interventnim policajcima, koji dođu na poziv najbližih susjeda, stalno ponavlja da je zapravo pao sam.
Sve to ostavlja posljedice na nas koji to promatramo. Recimo ja se, kad god nekoliko dana ne vidim onog Čorića, uplašim: da ga je nije prijavilo zbog obiteljskog nasilja i uporabe prekomjerne sile za obiteljskim ručkom? Ako ne vidim Tepeša dulje od nekoliko sati pomislim da je bivši muž Tepešove sadašnje žene nije došao uzeti svoje a Tepešu dati njegovo. Nacija nam je općenito pod stresom čim vidi da nam se ministri spuštaju saborskim stepenicama. Boje se nekih vratolomija. A vidim i da se oni nećkaju, hoće li prvi krenuti ovi iz MOSTA ili HDZ-a? Jedino se ne bojim za onog Jandrokovića. Njega svi vole i nikome ne pada na pamet da mu odvali šamarčinu. A i on se ponaša kao da to zna.

Stručnjaci kaži da se su ovi u vladajućoj koaliciji drže na okupu samo zato što u svom prisilnom braku još nikada nisu bili izloženi ekonomskom nasilju. Koje podrazumijeva nasilno oduzimanje novca i vrijednih stvari i kontroliranje zarade i primanja. Čini se da će brak potrajati sve dok im se ne uskrati novac kojim zadovoljavaju vlastite kriminalne potrebe. Zato se ni ostali oblici nasilja ne prijavljuju policiji, a spremnost na podnošenje fizičkog i psihičkog nasilja je iznad svakog očekivanja. Jer ako policija dođe onda povratka više nema…

Mesić kaže da će se ponovo angažirati i da njegovo prisustvo u unutarnjoj politici više neće biti diskretno i da će se agresivno boriti protiv povijesnog revizionizma i braniti nacionalne interese. Naročito će se boriti protiv onih koji pjevaju ustaške pjesme. On to može reći jer je, kad se pjevalo, samo otvarao usta! Ko Karamarko, koji je slušao njegove viceve u Tuđmanu, ali se nije smijao. To ti je ta klasična politička škola, tko nju završi vječno će vladati.
Istančani osjećaj za narodne probleme krasi i Mesićevu nasljednicu. Koja je nedavno petogodišnjem Borni otpisala da je njegov prijedlog za uvođenjem trodnevnog vikenda odličan, da ima njezinu potporu i razumijevanje i da ga ona podržava, ali je neostvariv. Borna je, kažu, Kolindin odgovor primio s razumijevanjem i odustao od daljnjih aktivnosti. Kako je to lijepo kada ti s vrha države kao petogodišnjaku netko objasni da su tvoje ideje prekrasne, da imaju njihovu potporu i razumijevanje, ali da nikada neće biti ostvarene! Bolje je to shvatiti u petoj nego u četrdesetpetoj. Ko’ ovi u Savskoj. Kojima je njihov ministar tek sad objasnio kako stvari stoje. Kao i petogodišnji Borna, i oni su objašnjenje da imaju potporu ali nikada neće riješiti svoje zahtjeve primili „s punim razumijevanjem“ i na kraju epske borbe pokupili šator iz Savske.

Što reći na sve ovo? Čitam da se pojavila aplikacija za psihijatrijsko savjetovanje putem mobitela i da je prvih dvadeset minuta besplatno. Ništa, idem se spojiti. Vidimo se za tjedan dana. Znam da Vam do tada neće biti bolje, ali želim Vam lijep i ugodan vikend. Iskoristite ga za druženje s mamom i tatom i potrudite se da složite svoje igračke, pa će vam i dva dana izgledati kao tri. Funkcionira. Ja probo. Halo doktore…

Stiv Cinik
Stiv Cinik

Breaking gnjus

Cijeli se proces – kazneno djelo, istraga i uhićenje – odvio u policijskoj zgradi, u krugu plaćenih zaštitnika pravne države, a dečko je „pao“ samo zato što je pokušao prikriti pljačku fingirajući provalu umjesto da se koristio ključem

Izgleda da smo konačno uspjeli od naših ministarstava napraviti samodostatne institucije. Recimo MUP. Najprije je šef odjela za borbu protiv organiziranog kriminala organizirao kriminal u sjedištu borbe protiv kriminala, u vrijeme pojačanih mjera sigurnosti nakon terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu. Onda je ministar, koji istoimenu kriminalnu skupinu drži na državnoj plaći, pohvalio „cijelu strukturu“ koja je bila upletena u slučaj s „ove“ strane zakona jer je dovela do uhićenja strukture koja je bila s „one“. Cijeli se proces, od počinjenja kaznenog djela, preko istrage, do hapšenja, odvio u istoj policijskoj zgradi, u krugu plaćenih zaštitnika pravne države, a počinitelj je „pao“ samo zato što je pokušao prikriti pljačku fingirajući provalu umjesto da se koristio ključem.

To se Šukeru ne bi moglo dogoditi! On nikada nema potez viška i ne pada mu na pamet obijati sefove kad lijepo u njih može ući sa šifrom, koju mu je dao još rahmetli Sanader. Zato je Šukčina uvijek dizala ruku za sve njegove prijedloge, prodavala INA-u, kupovala kamione, privatizirala Plivu, dokapitalizirala Croatia osiguranje, potvrđivala lažne procjene i sudjelovala u muljažama oko plastičnog otpada. U kasnijim suđenjima Šuker se pozvao na falično kratkoročno pamćenje i sindrom „plivanja linijom manjeg otpora“, koje je inaugurirao nekoć popularni Čobanković. Koji i danas puca od smijeha kad vidi s kakvim amaterima današnja vlast ima posla. Piliti sef? Zbilja?

U Ministarstvu financija onaj mali Marić se bori ne bi li državu doveo u red i natjerao ju da ne troši više nego što ima, a do jučer je zaduživao Agrokor, izdavao mjenice bez pokrića i odbijao platiti dobavljače ako oni ne plate njemu da im plati s odgodom plaćanja od sedam gladnih godina. Na taj je način ovaj financijski maher pola Todorićeva duga prebacio na sitnu raju i državu, a drugu polovicu na dobro raspoložene Ruse, koji Ivici daju stotine milijuna eura kratkoročnih kredita u zamjenu za hipoteke nad jadranskom obalom, koju je država besplatno ustupila Todoriću kao odmaralište, nakon što je ovaj s Bandićem u Zagrebu već zamijenio sva zemljišta do kojih se moglo doći.

Kad cijela priča završi, Hrvatska i Rusija će napraviti razmjenu na način da se dvadeset tisuća četvornih kilometara našeg priobalnog pojasa zamijeni za područje u istočnom Sibiru, po Bandićevom načelu „mito za mito – kvadrat za kvadrat“ i „idi mi – dođi mi“. S obzirom da ime Sibira izvorno potječe iz mongolskog jezika i doslovno znači “zemlja koja spava”, nema ništa logičnije nego da Rusi transakciju zemljišta naprave s Hrvatskom, koja je od Tuđmanove smrti u svjetskoj javnosti poznata pod nazivom „zemlja koja se ne budi“ ili „zmaj koji vječito spava“. Tu ne pomažu ni „smrt fašizmu“ ni „ljuta trava“.

Janica Kostelić ušla je u Ministarstvo sporta i „bacila se na glavu“ k’o na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002., uvjerena da činovnički posao u toj instituciji ima neke veze s tjelovježbom i kretanjem. Kakvo će to iznenađenje biti kada joj predaju ormare pune slučajeva neriješenih statusa sportskih djelatnika, zapostavljenih stručnih kadrova, sportskih objekata u raspadu, nerealiziranih, a potrebnih investicija… Čak i uz Gipsovu pomoć teško će se snaći kada ju zaduže da utvrdi ciljeve i zadaće nacrta programa izmjena i dopuna dosadašnjih rješenja. Iznenađenju neće biti kraja kad ju zapadne da napravi reviziju obveza državnih tijela, lokalne i područne samouprave, Olimpijskog i Paraolimpijskog odbora, sportskih saveza i zajednica, da iskoordinira njihove potrebe i utvrdi godišnji program provedbe nacionalnog programa sporta, ali tako da bude usklađen s regionalnim potrebama.

Naša sportska heroina, koja je sva svoja postignuća dosegla zato što nije bila u nikakvom sustavu, nije ni svjesna da će joj HDZ-ovci uvaljali izradu excel tablice s rokovima, izvorima financiranja i procjenom učinaka njihova nepostojećeg sportskog programa. I da će najbolje godine svog života provesti krojeći preliminarna financijska izvješća o izvršenju rebalansa utvrđenih sredstava, objašnjavajući svaku stavku koja je izmijenjena radi potrebe usklađivanja s europskim pravnim stečevinama. Nakon svega toga, osjećat će se kao da je osvojila osmu olimpijsku medalju kada Vlada od nje zatraži prioritetne projekte, elaborate i studije koji će se financirati u sustavu javnih potreba, s posebnim osvrtom na unaprjeđenje položaja i statusa sportaša, za što u proračunu nije predviđena ni kuna. Koja će to vožnja u kombinacijama biti!

Kada s problema sportaša, onih koji obavljaju samostalnu sportsku djelatnost, trenera, pojedinaca osposobljenih za rad u sportu, te skupina koje sudjeluju u organiziranju i vođenju sportskih natjecanja Janica prijeđe na probleme udruga, trgovačkih društava, dioničkih društava osnovanih u skladu sa zakonom o trgovačkim društvima i ustanova koje se bave sportom, dobro će joj doći slalomske sposobnosti. Trebat će joj pojačana prehrana u rangu one koju je imala kada je pobijedila u svih pet alpskih disciplina, kad počne raditi provjeru ostvarenja propisa, općih akata, pravilnika koje potpisuje ministar i odluka drugih nadležnih i nenadležnih tijela kojima se regulira osnivanje, ustroj, pravni položaj, rad i prestanak rada udruga iz stavka jedan i dva članka četiri općeg pravilnika o funkcioniranju i djelovanju pravnih osoba koje se time bave na temelju Zakona o sportu i podzakonskih akata koje na prijedlog stručne radne skupine donosi međuresorna koordinacija na užem kabinetu Vlade i upućuje u proceduru po hitnom postupku nakon rasprave na nadležnom saborskom odboru.

Mislim da ni Ivica neće moći ostati po strani kad mu se sestra požali da mora voditi evidenciju iz članka 40. stavak 2., davati prethodnu suglasnost ne rješenja iz stavka 74. stavak 8., donositi elaborate iz stavka 11. i davati dopuštenja iz članka 44., stavak 7. točke 3. Glavobolja će nastati kada bude morala odrediti tko ne može biti član uprave dioničkog društva prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima i zakona kojim se utvrđuje postojanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti. Čujem da će Gips predložiti da USKOK i DORH postanu sportska tijela zadužena za kontrolu računa njihovih dobitaka i gubitaka, te godišnjih financijskih i revizorskih izvješća. Jer se svi papiri koji se odnose na to područje i tako tamo na kraju usklađuju. Taj Gips! Uvijek je imao odličnih ideja.

Autor:Lupus Infabulović / 7Dnevno / 29. travnja 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.