fbpx
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU PRESUDIO! Erste banka pred ovrhom!

Autor: S.P.

Sutkinja Županijskog suda u Splitu Vesna Kuzmičić, a po nacrtu sudske odluke više sudske savjetnice Katarine Bižaca, potvrdila je 24. ožujka pravomoćnost presude sisačke sutkinje Sande Navaro Sladović, kojom su dosuđeni preplaćeni iznosi anuiteta zbog ništetne kamate i ništetne valute CHF za konvertirani kredit u Erste banci, objavila je Udruga Franak.

Tužitelja Darka Benčaka iz Novog Sela u Sisku zastupali su odvjetnici Danko Kovač i Ivan Borić iz Siska.

Kako ističu iz Udruge, bio je to kredit iz 2005. od 23.350 švicarskih franaka odnosno 112 tisuća kuna, koji je otplaćivan na rok od 15 godina.

Pravomoćna presuda

Ukupno će Erste banka vratiti 18 tisuća kuna preplaćenih anuiteta, što će zajedno sa zateznim kamatama biti oko 36 tisuća kuna te će platiti još 8000 kuna sudskih troškova.

“Moramo naglasiti da je ukupni iznos preplate nešto manji od uobičajenih iznosa prije svega zbog toga što se tu radi o kreditu koji je podignut 2005. godine, pa je tečaj CHF padao sve do 2009. godine, a osim toga kamatna stopa je samo neznatno rasla pa je ukupni preplaćeni iznos kamata manji od 1.000 kuna. Sa CHF kreditima najgore su prošli ljudi koji su te kredite ugovarali 2007. i 2008., a u tim godinama je najviše kredita i podignuto”, ističu u Udruzi Franak.
Facebook

Najvažnija obrazloženja pravomoćne presude sutkinje Vesne Kuzmičić i sutkinje Sande Navaro Sladović su sljedeća:
1. Sklapanje aneksa kojim je provedena konverzija nije prepreka za obeštećenje na koje tužitelj ima pravo na temelju kolektivne presude u slučaju franak.
2. Ništetnost nastaje od početka pravnog posla, i ne nestaje naknadnim uklanjanjem ništetnih odredaba, osim kada se radi o odredbama manjeg značaja, što u konkretnom predmetu nije slučaj, jer su ništetni bitni sastojci ugovora, glavni predmet (valuta) i cijena (kamata).
3. Prema presudi Suda EU C-118/17 zamjena ugovornih odredaba novim odredbama ne može imati učinak smanjene zajamčene zaštite potrošača iz Direktive 93/13.
4. Konverzija ne isključuje provođenje kontrole poštenosti odnosno ništetnosti ugovornih odredaba te je unatoč konverziji potrebno utvrditi je li konkretnom konverzijom u cijelosti ispravljena neravnoteža u pravima i obvezama na štetu potrošača uslijed ništetnosti kamatne stope i valutne klauzule.
5. Budući da je financijskim vještačenjem utvrđeno kako je preplata na temelju ništetnosti znatno veća nego preplata iz konverzije, i budući da je preostala glavnica nakon konverzije veća nego preostala glavnica s izuzećem ništetnih odredaba, očigledno je da konverzijom nisu vraćene nepripadne koristi koje je banka stekla.

U Udruzi Franak naglašavaju kako je riječ “o pravomoćnoj presudi na temelju koje će banka biti ovršena, ako ne bude htjela postupiti u skladu s presudom te u roku od 15 dana uplatiti dosuđeni novac”.

Isto tako, u Udruzi očekuju da će na Sudu EU biti potvrđeno već ove godine da su takve presude za konvertirane kredite potpuno u skladu s pravom EU. U međuvremenu, budući da se i dalje čeka odluku Suda EU za konvertirane kredite, pozivaju sve potrošače s nekonvertiranim kreditima da se jave u Udrugu radi savjetovanja o tužbama.
Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.