Foto: Joško Šupić / CROPIX

Zoran otkrio zlatnu koku, novac samo pljušti: Zarađuje bolje nego da je u Njemačkoj

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Borovnica spada među najisplativije hortikulturne nasade, pa nije ni čudo što se sve više poljoprivrednika okreće uzgoju ovog voća. Borovnica je otporna na zimu i može podnijeti temperature od -20 °C do -25 °C bez ikakvih šteta, a cijena kilograma borovnica iznosi prosječno oko 12 eura, što je čini jednom od najisplativijih kultura za uzgajanje u Hrvatskoj.

Naravno, nije svake godine zagarantiran dobar prinos. Zbog globalnih klimatskih promjena prinos može biti umanjen zbog prirodnih nepogoda ili prekomjerne pojave neželjenih organizama – uzročnika bolesti, štetnika životinjskog podrijetla i korova.

Ipak, pogodnosti uzgoja ovog voća su puno veće pa nije čudo što profesionalni voćari na obroncima Fruške gore uz tradicionalne voćne vrste sve češće uzgajaju i one kojih ranijih godina nije bilo u velikom broju, pa tako i borovnicu: “Najbolje je uzgajati više voćaka na velikim nasadima, jer ako izostane urod jedne voćke, urod druge može nadoknaditi”, preporučuje voćar Zoran Đorđević koji osim jabuka i kruški u posudama uzgaja i borovnice, piše Dnevnik.

Foto: Pixabay

Povoljna lokalna klima

Prema njegovim riječima, voćari se sve češće odlučuju za ovo bobičasto voće zbog lokalne klime, što pridonosi tome da bobice ranije sazrijevaju za berbu u odnosu na područja gdje se nalaze velike plantaže i proizvođači kao što su Poljska, Njemačka, Italija i Portugal.

“Berba naših borovnica počinje već 10. lipnja i traje do 10. srpnja, a tada je nema na stranim tržištima. Zbog toga je cijena znatno viša nego kad ima voća u stranim nasadima, pa se dobar dio domaće proizvodnje borovnice izvozi. Prednost u uzgoju borovnice ogleda se u tome što ranije sazrijeva u odnosu na kruške i jabuke, a voćarima daje priliku da prije dođu do novca, prihoda i zarade”, objašnjava..

Iako se na borovnicama može lijepo zaraditi, njezina proizvodnja je zbog gnojiva, navodnjavanja i potrebne radne snage izrazito skupa.

Foto: Unsplash

Osigurati novac za sezonske radnike

“U tih mjesec dana berbe borovnice se ručno beru četiri puta i mora se osigurati novac za dnevnice sezonskih radnika. Prva berba je najduža, jer u grozd bobica treba ubrati zrele, ali u tom periodu borovnice su i najskuplje. Lani je kilogram koštao od 5,5 do 6 eura. Posljednja berba ide najbrže, ali je i cijena niska. Lani je kilogram toga u veleprodaji bio samo 2,5 eura”.
Ovom namirnicom mogli bismo nahraniti cijelu Europu: Ipak, postoji jedna ozbiljna prepreka

Za one koji se žele početi baviti uzgojem ovog voća, važno je znati da je po hektaru potrebno uložiti 50.000 i 60.000 eura, a na prvi urod treba čekati i nekoliko godina.
“Tek od četvrte ili pete godine možemo očekivati ​​prinose, oko tri kilograma po sadnici, što bi trebalo biti, ovisno o volumenu posude, između 3500 i 4500 komada po hektaru”, zaključuje voćar.

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.