Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Zoološki vrt u Osijeku donosi velike promjene: U planu je proširenje nastambi i sadržaja za posjetitelje

Autor: Dnevno

Osječki Zoološki vrt još uvijek djeluje kao dio tamošnje komunalne tvrtke, no uskoro se očekuje kako bi najnovija promjena trebala donijeti pozitivne promjene, između ostalog i u povlačenju sredstava iz europskih fondova, a kad postane samostalna gradska tvrtka.

To bi trebalo donijeti i bolji život osamdesetak životinjskih vrsta koje žive u os. godina starom osječkom zoo-u, sa svojih jedanaest hektara, najvećem po površini u Hrvatskoj.

“Potrebno je prije svega niz objekata i za ljude i za životinje, proširiti kapacitete, sve to sami ne možemo napraviti. Grad Osijek to sam ne može investirati, ali možemo uz korištenje EU fondova. Primjeri drugih zooloških vrtova iz susjedstva, od Zagreba, Pečuha, nekih austrijskih pokazuju da se to može”, rekao je predsjednik Nadzornog odbora UNIKOM-a Svetozar Sarkanjac.

Ulaganje je to i u ljude, i životinje, kao i sadržaje zoo vrta, te potpuno drugačiji pristup, koje bi dugoročno moglo dati dobre rezultate. Jer gradovi veličine Osijeka koji imaju zoološke vrtove znali su bilježiti i milijunski posjet prenosi HRT.

“Ove godine namjeravamo proširiti nastambu gdje ćemo smjestiti makaki majmune. To će biti dosta velika investicija i atrakcija u samom središtu zoološkog vrta. Također namjeravamo proširiti vanjski prostor za držanje čimpanzi što mislim da će pogodovati i samim životinjama”, naglasio je voditelj Zoo vrta Osijek Denis Vedlin.

Kako je proširena vučja obitelj, povećat će se i njihova nastamba, a u pregovorima su i s drugim zoološkim vrtovima o nabavi novih životinjskih vrsta. Dolazak proljeća privući će posjetitelje koji će uživati na otvorenom.

“Razdoblje u kojem naši posjetitelji rado dolaze i dolaze u većem broju nego li u zimskim mjesecima, što se tiče same kompe kojom posjetitelji isto vole dolaziti. Ona će isto s toplijim danima polako krenuti”, dodao je voditelj komunikacija u UNIKOM-u Vjeran Marijašević.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.