Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Znate li uopće što možete sa svojom putovnicom? Hrvatska ima jednu od najjačih

Autor: B. D.

Hrvatska je prema VisaGuide Passport Indexu porasla na rang listi snage putovnica. S 26. mjesta na kojem smo bili u siječnju popeli smo se na 22. mjesto, radi ukidanja viza ili olakšavanja njihovih uvjeta za Hrvatsku.

Građani hrvatske bez vize mogu posjetiti 97 zemalja svijeta, što uključuje pest zemalja koje zahtijevaju elektroničku autorizaciju putovanja (eTA) te 43 zemlje za koje nije potrebna putovnica. Hrvatska putovnica ima najvišu ocjenu (88,28), no viza nam je i dalje potrebna za ulazak u 24 zemlje, među kojima su Kuba, Sjeverna Koreja i Gana.

VisaGuide putovnice rangira prema faktoru značajnosti odredišta koji se izračunava kombinacijom nekoliko indeksa za svaku državu. Ti indeksi su BDP po stanovniku, indeks snage, turizma i ljudskog razvoja.

Foto: Guliver Image / AP Photo/Francois Mori

Prestigli smo Slovence

U izračun su uključeni i drugi faktori, koji se odnose na strogoću carine i omogućene pogodnosti ili prepreke kao što su mogućnost putovanja bez putovnice i elektronička autorizacija putovanja.

Iz Švicarske preselio u Hrvatsku, imao je dobar razlog: ‘Evo zašto sam se vratio’

Time je naša putovnica najbolje rangirana u regiji. Slovenija se nalazi na 25., Srbija 67., Crna Gora 76., a Bosna i Hercegovina 80. mjestu.
I dalje je najmoćnija putovnica Singapura, a u najboljih pet putovnica našle su se Italija, Španjolska, Francuska i Mađarska.
Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.