ZNATE LI DA I U HRVATSKOJ POSTOJE TVRTKE KOJE ISPLAĆUJU PLAĆE KAO NA ZAPADU? Saznajte gdje se trebate zaposliti ako mjesečno želite zaraditi više od 80 tisuća kuna

Autor: Ivana Jurišić

Ako ste imali sreće i pameti, i u Hrvatskoj možete zarađivati kao u bogatim zemljama EU. Prema dostupnim podacima zaposlenici u deset tvrtki u Hrvatskoj imaju prosječne neto plaće iznad 4000 eura, piše Novac.hr.

Čak dvije tvrtke među njima onima na vrhu nude plaće iznad 10.000 eura neto. Iduće četiri tvrtke nude iznad 5000 eura neto, a preostale četiri u tom gornjem domu hrvatskih platiša nude mjesečna primanja iznad 4000 eura neto.

U Hrvatskoj se tako prošle godine najviše isplatilo raditi u zagrebačkoj podružnici talijanske korporacije KT – Kinetics Technology. Prema Fini, u KT-u je lani prosječna neto plaća iznosila čak 80.853 kune. Talijanski KT – Kinetics Technology nije se našao pri vrhu ovakvog popisa odjednom već je tu više-manje stalan gost. Godinu prije bio je na drugom mjestu, i to iza Adris grupe, a koje ove godine nema na popisu TOP10 s najvišim plaćama.

Na drugom mjestu je jedina tvrtka registrirana izvan Zagreba. Riječ je o splitskoj tvrtki Mejaši Prvi, poznatoj kao investitoru u najveći trgovački centar u Dalmaciji – Mall of Split. Ova je tvrtka lani isplatila prosječna neto primanja od 78.955 kuna.

Po tome je pretekla i svjetski poznatu konzultantsku kuću McKinsey & Company u čijoj je podružnici za jadransku regiju prosječna neto plaća lani iznosila 38.820 kuna. McKinsey je time zadržao svoju poziciju od godinu prije.

Na četvrtom mjestu je, i to ponovno, tvrtka Microsoft Hrvatska. Podružnica najveće softverske kompanije na svijetu, koja proizvodi Windowse, Outlook i Office365, u Hrvatskoj svojim zaposlenicima isplaćuje prosječnu neto plaću od 36.330 kuna. No, u odnosu na pretpandemijsku 2019. nešto ju je smanjila.

Izuzmemo li Fortenova grupu, odnosno bivši Agrokor, koji se smjestio na devetom mjestu najboljih platiša s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 32.826 kuna, ostale tvrtke na popisu su farmaceuti.  Tako na popisu slijede redom Roche, Boehringer Ingelheim, AbbVie, Novo Nordisk Hrvatska i Novartis Hrvatska.




Među farmaceutima, lani je najisplativije bilo raditi za Roche i Boehringer Ingelheim. Te su dvije kompanije jedine isplaćivale neto plaću od gotovo 5000 eura. Švicarski Roche je plaćao 36.211 kuna mjesečno, a njemački Boehringer Ingelheim 35.585 kuna. Američki AbbVie isplatio je svojim radnicima u Hrvatskoj prosječnu plaću od 33.943 kune, danski Novo Nordisk 33.746 kuna, a švicarski Novartis 32.620 kuna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.