Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

‘Znamo gdje će cijene rasti nakon uvođenja eura’ DIREKTOR HNB-a ODGOVORIO NA PITANJE SVIH PITANJA

Autor: Dnevno.hr

Euro kao valutu naša država će najvjerovatnije uvesti 2023. godine, a pitanje koje svih zanima je kako će ta tranzicija izgledati.

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a u razgovoru za HRT je istaknuo kako je cilj euro uvesti 1. siječnja 2023. godine, ali i da konačnu odluku donosi Vijeće Europske unije.

Ističe kako su pripreme za uvođenje eura već počele, a jedna od mjera je praćenje cijena kako ne bi znatno poskupjele. Šest mjeseci prije uvođenja eura planira se dvojno iskazivati cijene, a prije toga će se trgovcima i poslovnim subjektima dati nekih tridesetak dana u kojem će se pripremiti za dvojno iskazivanje cijena.

Mavriček je istaknuo kako će uz cijene biti istaknut i konverzijski tečaj kako bi građani mogli provjeriti jesu li cijene točno izračunate, a taj fiksni tečaj će se odrediti netom prije odluke Vijeća EU-a o uvođenju eura. Najvjerojatnije će se kretati oko 7.53, ali konačan tečaj će biti određen u svibnju ili lipnju sljedeće godine i vrijedit će od 1. siječnja 2023., dok će do 31. prosinca 2022. vrijediti komercijalni tečaj, kao što ga imamo i sada, objasnio je za HRT.

Iako se ljudi najviše boje poskupljenja kod uvođenja eura, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a, kaže kako je praksa pokazala da je u drugim zemljama zabilježen jako mali rast cijena. Tako su zemlje koje su prve uvele euro imale mali takozvani harmonizirani rast indeksa potrošačkih cijena, koji se kretao između 0.09 i 0.28 postotnog boda, a zemlje koje su kasnije uvele imale su oko 0.3. Mavriček kaže da se očekuje da uvođenje eura neće imati značajan utjecaj cijene, oko 0.37 postotnih poena, s tim da su najveće promjene cijena zabilježene u uslužnim djelatnostima i kod malog broja proizvoda koji se često koriste, poput peciva i novina.

Kaže kako je nakon uvođenja eura u Sloveniji poskupio prijevoz, cijene u restoranima i frizerskim salonima, dok su u Slovačkoj rasle cijene hrane i građevinskih radova.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.