fbpx

Žene će zarađivati jednako kao muškarci tek 2067.

Autor: A.B.

Iako su plaće žena u proteklih 12 mjeseci porasle za 2.8 posto, dok su plaće za muškarce porasle za 2.3 posto, prosječna plaća muškog menadžera je trenutno za 10.031 funti viša od one ženske menadžerice.

Podaci istraživanja koje je proveo institut Chartered Management pokazali su ne samo da su plaće različite ovisno o spolu, nego i da će žene u Velikoj Britaniji morati pričekati još 57 godina na jednake plaće.

Iako je britanski zakon o jednakim plaćama donesen prije 40 godina, ta jednakost za menadžerice bit će realna tek 2067. godine. Naime, iako su plaće žena u proteklih 12 mjeseci porasle za 2.8 posto, dok su plaće za muškarce porasle za 2.3 posto, prosječna plaća muškog menadžera je trenutno za 10.031 funti viša od one ženske menadžerice.

Uz to je istraživanje pokazalo i da su žene jače pogođene recesijom, te ih je više otpušteno u posljednjih 12 mjeseci.


Ovi novi pronalasci mogli bi intenzivirati borce za novu vladu na to da učine više kako bi osigurali jednakost plaća u Ujedinjenom Kraljevstvu koje ima najveći jaz plaća u Europi.

– Djevojčice rođene ove godine vjerojatno će raditi oko 40 godina u sjeni nejednakih plaća. Ne može se dozvoliti da desetljeća nejednakosti plaća postanu stvarnost. Želimo vidjeti vladu kako poduzima veće korake kako bi provela jednakost plaća bližim praćenjem organizacija, te imenovanjem i posramljivanjem onih koji nisu uspjeli pravedno platiti muško i žensko osoblje – kaže Petra Wilton, voditeljica politike u CMI-u, piše Guardian.

Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.