Foto: Ilustracija / Davor Pongracic / CROPIX

Zemlja u kojoj živi tisuće Hrvata napravila zaokret: Zapošljavanje će sada biti znatno lakše

Autor: I,G,

Druga faza provedbe Zakona o kvalificiranom useljavanju značajno će olakšati zapošljavanje radnika iz zemalja izvan EU, objavila je njemačka Savezna agencija za rad. Ove će godine njemačke tvrtke moći na određeno vrijeme zaposliti do 25.000 stranih radnika. To se prvenstveno odnosi na potrebe sezonskih špica. Nova faza provedbe zakona stupa na snagu 1. ožujka.

Preduvjeti su radni odnos od najmanje 30 sati tjedno, mogućnost reguliranja rada kolektivnim ugovorom i plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje.

Poslodavac ima obavezu preuzeti putne troškove uvozne radne snage. Stručne kvalifikacije i diplome nisu uvjet, navela je agencija, ukazujući za primjer na zapošljavanje u ugostiteljstvu ili na aerodromima.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX, Ilustracija

Lakše zapošljavanje

Radni odnos je ograničen na najviše osam mjeseci. Pritom, poljoprivredni radnici poput žeteoca nisu uključeni u kvotu od 25.000.

No, od ožujka će biti lakše zapošljavati kvalificirane radnike, navode iz agencije. Uvjet je VSS ili najmanje dvije godine stručnog usavršavanja u inozemstvu te najmanje dvije godine radnog iskustva.

Uredba se odnosi na neregulirana zanimanja, kao i na radnike s reguliranih poslova čija se kvalifikacija još uvijek provjerava u Njemačkoj. U tu kategoriju spadaju medicinsko osoblje, arhitekti, državni službenici i liječnici. Većina zanimanja u Njemačkoj nije regulirana, prenosi dpa.

Slovenci nas i dalje blokiraju! Zna li potpredsjednik Plenkovićeve Vlade što nam rade susjedi?Autor:I,G,
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.