Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ŽELITE OVE GODINE U MIROVINU? Saznajte koja su vaša prava i imate li kakve beneficije

Autor: Dnevno.hr

Otkako je Vlada pod pritiskom sindikalne inicijative ’67 je previše’ odustala od produljenja radnog staža, u Hrvatskoj vrijedi staro pravilo po kojem se uvjeti za starosnu mirovinu stječu s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža što znači da ove godine pravo na starosnu mirovinu stječu muškarci rođeni 1957. godine i žene rođene 1959, godina.

Ipak, uz ispunjavanje određenih uvjeta, u mirovinu možete ići i ranije. Žene iznimno imaju pravo na ranije umirovljenje u prijelaznom razdoblju do 2030. godine, kada na snagu stupa izjednačavanje uvjeta za oba spola što znači da uvjete za punu starosnu mirovinu ove godine ispunjavaju žene kada navrše 63 godine.

Svake iduće godine granica godina života i staža povećava se za tri mjeseca, da bi se izjednačila s redovnim uvjetima 2030. godine, piše Tportal.

Ako niste spremni za mirovinu, možete nastaviti raditi do 68. godine uz dodatne dvije godine, prema dogovoru s poslodavcem. Na dodatni radni staž mirovina se uvećava za 0,34 posto po mjesecu produljenja, odnosno 20,4 posto za maksimalnih pet godina ako budu radili do 70. godine.

Posebna pravila stjecanja prava na starosnu mirovinu vrijede za osobe koje imaju više godina staža, a nedostaju im godine života. Te osobe pravo na starosnu mirovinu steknu kada navrše 60 godina života i 41 godinu radnog staža. Njihova mirovina se ne smanjuje, već je ista kao i obična starosna, a raniji odlazak omogućen im je zbog dugog radnog staža.

Ako želite u mirovinu, a nemate puno staža, možete iskoristiti institut prijevremene starosne mirovine. To pravo mogu iskoristiti osobe koje navrše 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža.

Kao i kod pune starosne mirovine, žene u prijelaznom razdoblju imaju pravo na ranije umirovljenje, tako ove godine žene mogu u prijevremenu mirovinu s navršenih 58 godina, a svake iduće godine granica se pomiče za tri mjeseca, da bi se izjednačila s redovnim uvjetima 2030. godine.
Prijevremeni umirovljenici nemaju pravo na punu mirovinu već im se mirovina umanjuje za svaki mjesec ranijeg umirovljenja za 0,2 posto.

Dodatni staž za rođeno ili posvojeno dijete

Osobe koje su stekle uvjete za mirovinu imaju pravo na dodatnih šest mjeseci staža za svako rođeno (posvojeno) dijete, ali je važno napomenuti da se dodatni staž ne može koristiti kao uvjet za stjecanje prava nego za određivanje visine mirovine.

Dodatni staž vezan je uz rodiljni dopust i u pravilu ga ostvaruju majke, ali ga mogu dobiti i očevi ako su koristili pretežni dio dodatnog rodiljnog dopusta. Svakim dodatnim roditeljskim stažem mirovina se u prosjeku povećava za pedesetak kuna za svako rođeno ili posvojeno dijete.
U slučaju gubitka radne sposobnosti moguće je, ovisno o uvjetima, ostvariti pravo na privremenu ili trajnu invalidsku mirovinu.

Pravo na privremenu invalidsku mirovinu ima invalid rada koji se profesionalnom rehabilitacijom osposobio za druge poslove, a nakon rehabilitacije je najmanje pet godina bio nezaposlen i nezaposlenost je trajala do navršene 58. godine života. Isto pravo ima i invalid rada koji je završio profesionalnu rehabilitaciju i nastavio raditi, ali je naknadno postao nezaposlen, ako je na poziv nadležnog tijela za zapošljavanje, bez odgađanja, prihvatio ponudu o radu, odnosno ako nije odbijao ponuđeni posao.

Pravo na trajnu invalidsku mirovinu ima osiguranik na temelju djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti nastalog zbog bolesti ili ozljede izvan rada prije navršenih 65 godina života i ako mu navršeni mirovinski staž pokriva najmanje trećinu radnog vijeka.

Ako je uzrok nastanka djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti ozljeda na radu ili profesionalna bolest, pravo na invalidsku mirovinu stječe se bez obzira na navršen mirovinski staž.

Korisniku prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti koja je prouzročena bolešću prevodi se to pravo na starosnu mirovinu kada navrši dob koja je po zakonu propisana za starosnu mirovinu, piše Tportal.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.