fbpx
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ŽELITE MANJE RAČUNE ZA GRIJANJE? Evo što vam je činiti: Pročitajte savjete koji štede novac

Autor: Iva Međugorac

Računi za grijanje ovise o raznim čimbenicima kao što su pozicija stana, kvadratura, način grijanja, energenti, izolacija i slično. No, ušteda na grijanju itekako je moguća te bi vam mogla pomoći da smanjite svoje mjesečne izdatke.

Evo što možete učiniti:

Redovito čistite i odzračujte radijatore. Zbog začepljenja vanjskih otvora zrak teže prolazi pa dolazi do povećane potrošnje energije.

Iz istog razloga treba redovito odzračivati radijatore i cijelu instalaciju kako biste izbacili nakupljen zrak i omogućili optimalan rad grijaćim tijelima, neovisno o kojem je sustavu centralnog grijanja riječ. Neka ispred njih ne stoji namještaj ili zavjese koje ih prekrivaju pa blokiraju toplinu.

Isto pravilo vrijedi i za sustave grijanja poput plinskog etažnog s bojlerima. Ne zaboravite da ih je važno servisirati i zbog sigurnosti.

Nemojte pregrijavati stambeni ili poslovni prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20 stupnjeva Celzijevih. Za svaki stupanj više utroši se šest posto više energije. Općenito je pravilo da godišnje možete uštedjeti približno pet posto energije za grijanje ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C.

Ugradite uređaje za regulaciju odavanja topline – termostatski radijatorski set (termostatski radijatorski ventil i termostatska glava), odnosno uređaje kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije. Pridržavajte se uputa za postizanje željene temperature tvrtke koja je ugradila ventile u vaš stambeni ili poslovni prostor.

Prema Vodiču za energetski učinkovitu gradnju, gubici topline kroz prozore i vanjske zidove čine oko 70 posto ukupnih toplinskih gubitaka u zgradi ili kući. I dok kvalitetniju izolaciju možete napraviti iduće godine, još uvijek nije kasno provjeriti u kakvom su stanju prozori i vrata.
Ovaj problem možete riješiti sami tako što ćete okvire prozora i vrata oblijepiti izolacijskom brtvenom trakom. Vrata i prozori će bolje ‘sjesti’ pa će propuštati manje hladnoće. Na prozorske daske ili pod vrata stavite zaštitnike.

Svakako na nivou zgrade razmislite o obnovi toplinske ovojnice i drugim energetskim poboljšanjima u zgradi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.