Foto: Marko Todorov / CROPIX/ILUSTRACIJA

Želite li kupiti stan, pričekajte: Na pomolu velika promjena, ovo nije viđeno godinama

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Podaci Porezne uprave pokazuju da stambeno nekretninsko tržište u Hrvatskoj u prvoj polovici ove godine bilježi usporavanje prometa u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Najznačajniji pad prometa evidentiran je u Zagrebu, gdje je promet pao gotovo 23 posto, dok je na razini cijele Hrvatske zabilježen pad od 9,3 posto.

AP Photo/Manu Fernandez/Guliver

U prvom polugodištu prošle godine, stranim državljanima prodano je ukupno 6.182 nekretnine, dok je ove godine taj broj smanjen na 5.341, što predstavlja pad od 13,6 posto kada se uspoređuju ista razdoblja. Najviši pad zabilježen je u prometu nekretninama među njemačkim i austrijskim državljanima, s padom od čak 25 i 29 posto, što je konačno utjecalo i na ukupni promet na tržištu nekretnina, piše Dom i dizajn.


Usporavanje tržišta

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, Dubravko Ranilović, ističe da pad prometa nekretninama ne znači nužno pad cijena, ali može signalizirati budući pad cijena.

“Tržište nekretninama u tom se smislu smatra tromim. Ipak, uočava se da su cijene rasle po bitno manjim stopama nego prošle godine. Pad prometa nekretninama je uobičajeni nagovještaj za kasniji pad cijena”, dodaje.

Osim toga, Ranilović navodi nekoliko faktora koji su doprinijeli usporavanju tržišta, uključujući rast kamatnih stopa u eurozoni i nerealni rast cijena nekretnina, posebno rabljenih. Očekuje se da će se cijene građevinskih zemljišta stabilizirati, kao i cijene građevinskog materijala, što će utjecati na ukupnu cijenu novih stanova.

Nema kvalitetnih nekretnina

“Dodatni problem hrvatskog tržišta jest to što je ponuda kvalitetnih nekretnina nedostatna. To je najveći problem kod rabljenih stanova jer ako je stan pojedinačno i solidan, često se nalazi u dotrajaloj i neodržavanoj zgradi, pa možemo zaključiti da je postojeći stambeni fond zapravo prosječno u lošem stanju. Zato kupci radije odabiru nove nekretnine, ali je pitanje koliko si hrvatskih građana može priuštiti novu nekretninu”, objašnjava Ranilović.

Hoće li pojeftiniti ulje, mlijeko i meso: Stižu dobre vijesti, ovo davno nismo vidjeli

S obzirom na pad prometa nekretninama, Ranilović vidi promjenu trendova na tržištu, iako ne predviđa krizu, posebno ne na tržištu nekretnina. Neki sektori tržišta, poput novogradnje, i dalje će bolje prosperirati od starogradnje. Očekuje se da će cijene građevinskih zemljišta također biti stabilnije, a smanjenje ponude nekretnina moglo bi potaknuti razvoj alternativnih modela priuštivog stanovanja.
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.