Foto: Pixabay

ŽELITE KUPITI RABLJENI AUTOMOBIL? Otkrivamo zašto sada nije najbolje vrijeme za takvu kupnju

Autor: Ivana Jurišić

Unatoč velikoj potražnji, prodaja novih automobila u Sjedinjenim Državama, je zabilježila oštar pad. Naime, zbog nedostatka računalnih čipova i drugih problema u lancu opskrbe tvornice su prisiljene zatvoriti svoja vrata, piše CNN.

Tako je General Motors objavio da je u odnosu na posljednje tromjesečje prošle godine prodaja pala za trećinu, kao i 40 posto u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine. Loše podatke objavljuje i tvrtka Stellantis, koja je nastala spajanjem Fiat Chryslera i francuske PSA grupe, koja bilježi pad od 19 posto u odnosu na prošlu godinu i 27 posto u odnosu na razdoblje prije pandemije.

Nešto bolje rezultate bilježe u Toyoti kojoj je prodaja u trećem tromjesečju porasla 1.4 posto u odnosu na prošlu godinu, no taj tromjesečni zbroj uključuje pad prodaje od 22 posto u rujnu. Iako Toyota izvještava o manjim prekidima opskrbnog lanca od ostalih velikih proizvođača automobila, i oni su u posljednje vrijeme morali smanjiti proizvodnju u nekim tvornicama.

Svi proizvođači automobila ukazuju na poremećaje u lancu opskrbe poluvodičima i povijesno niske zalihe kao problem za prodaju.

Jeff Kommor, šef prodaje u Stellantisu u Sjedinjenim Državama ističe kako je potražnja za njihovim vozilima još uvijek prisutna, usprkos problemima s opskrbom s kojima se njihova industrija suočava.

Nedostatak novih vozila je doveo do rekordno visokih cijena i za nove i za rabljene automobile tijekom većeg dijela ove godine, što je također otežalo prodaju, jer neki kupci zbog viših cijena sebi ne mogu priuštiti automobil, ni novi, ni stari.

Auto industrija se više od godinu dana nosi s nedostatkom računalnih čipova potrebnih za izradu automobila. Iz General Motorsa kažu kako očekuju poboljšanje situacije u posljednja tri mjeseca 2021. godine, no proizvođači automobila su se početkom godina nadali da će situacija do sada biti bolja, ali to se nije dogodilo. Umjesto toga, GM je bio prisiljen privremeno zatvoriti proizvodnju većine svojih sjevernoameričkih pogona.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.