ZELENI PLAN ZA HRVATSKU! ‘Svi znamo koliko je ljepše i ugodnije živjeti u mjestima s lijepim fasadama i obnovljenim zgradama’

Autor: PROMO

Na konferenciji ‘CO2 do 55 – ZELENI PLAN ZA HRVATSKU‘ koju 14. lipnja organiziraju ZGRADOnačelnik.hr i Motus media, održat će se panel rasprava na temu – 0 CO2 – nekretnine, struka i gospodarstvo. Jedan od panelista je Igor Kemenović, predsjednik udruge HUPFAS – Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava. Ususret panelu, Kemenović objašnjava koje su najčešće greške energetske obnove, je li gospodarstvo spremno na zadane ciljeve i kako energetska tranzicija utječe na BDP.

Važna je dubinska obnova, ne djelomična

Udruga HUPFAS zastupa jednaki princip koji zastupa i Europska komisija, a to je Energy Efficiency First, što znači da treba prvo smanjiti potrebe za energijom, a zatim mijenjati izvore iz kojih ćemo dobivati tu energiju.

U praksi to znači da, ako se ne napravi dubinska obnova zgrada nego se krene s djelomičnim obnovama, ne iskorištava se najveći potencijal ušteda. Mi kao struka zagovaramo da se prvo energetski obnavlja ovojnica, odnosno fasada, krov i prozori, a onda da se primjenjuju ostale mjere uštede.


Kako je kvalitetno projektiranje i izvođenje radova presudno za energetsku obnovu, HUPFAS je izdao seriju smjernica za pravilno izvođenje radova na fasadama te konstantno radimo na edukaciji i podizanju svijesti svih sudionika u građenju.

PRIJAVITE SE NA KONFERENCIJU!

Također je vrlo bitno osvijestiti i promijeniti ponašanje samih korisnika u energetski obnovljenim zgradama kako bi se projektirane uštede i ostvarile.

Na primjer, pravilno prozračivanje prostora koje se radi tako da se povremeno prozrači prostor, a ne stalno držanje djelomično otvorenih prozora.

Hrvatske tvrtke su spremne, ali treba još ulagati

HUPFAS, koji okuplja proizvođače toplinsko-fasadnih sustava, smatra da su hrvatske tvrtke već sada spremne za ovu energetsku tranziciju i ako vidimo stabilnost ulaganja Hrvatske i Europske unije, tvrtke koje proizvode materijale za energetsku obnovu dodatno će ulagati u povećanje svojih proizvodnih kapaciteta kako bi udovoljili povećanim potrebama tržišta.

Pored ulaganja u nove tehnologije potrebno je ulagati i u stalno obrazovanje naših zaposlenika.
Takva ulaganja vrlo su skupa, ali su dugoročno isplativa ako postoji kontinuitet u potražnji na tržištu. S druge strane, diskontinuitet ulaganja u energetsku obnovu zgrada dugoročno je štetan za održivost industrije, ali i cjelokupnog gospodarstva i društva.

Vrlo je bitna kvalitetna i održiva strategija koja će pokazati ozbiljnost u energetskoj obnovi zgrada.

SAZNAJTE VIŠE O KONFERENCIJI!
Također, naš obrazovni sektor mora pratiti povećana ulaganja u obnove te se treba ulagati u cjeloživotno obrazovanje radnika. Činjenica je kako je zanimanje fasader danas i prije 20-30 godina dosta različito. Promijenile su se tehnologije, alati i materijali što znači da bez sustavnog pristupa obrazovanju nema kontinuiteta niti kvalitetne izvedbe radova.

Zaključno bih rekao da uspješna tranzicija zahtjeva spremnost građevinske industrije, ali i obrazovnog sustava.

Utjecaj na gospodarstvo i BDP

Veliki su gospodarski benefiti energetske obnove. Na primjer, statistika pokazuje da je talijanski BDP povećan za 2 posto zahvaljujući njihovom programu energetske obnove Super bonus, što je impresivan rezultat. Isto tako Europska komisija je potvrdila da za svaku uloženu milijardu eura u energetske obnove, u Hrvatskoj se osigurava ili otvara 29 tisuća radnih mjesta.

Pored povećanog zapošljavanje i rasta BDP-a, kroz energetske obnove zgrada osiguravamo i postizanje naših ciljeva dekarbonizacije, odnosno manji utjecaj na klimatske promjene.

Također se povećavaju vrijednosti nekretnina i produljuje njihov vijek trajanja. Uz financijske postoje i bitni nefinancijski i psihološki benefiti poput povećanja kvalitete života u energetski učinkovitim zgradama te se također povećava i estetika zgrada odnosno vizura gradova. Svi znamo koliko je ljepše i ugodnije živjeti u mjestima s lijepim fasadama i obnovljenim zgradama.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

 

Autor:PROMO
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.