fbpx
foto: ilustracija/Twitter

Zbog koronakrize opet raste javni dug, ove godine premašit će 80 posto BDP-a

Autor: Dnevno

Ukupni hrvatski javni dug krajem prošle godine iznosio je 293 milijarde kuna ili 73,2 posto BDP-a, što je 1,6 postotnih bodova manji udjel u BDP-u odnosu na kraj 2018. godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

No, analitičari Raiffeisen banke procjenjuju da će udio javnog duga u BDP-u ove godine porasti iznad 80 posto zbog očekivanog pada gospodarskih aktivnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa, ali i slabljenja kune u odnosu na euro. Time će se prekinuti petogodišnji niz pada udjela javnog duga u BDP-u, odnosno vratit će se na razinu iz 2016. kada je posljednji put udio duga države u nacionalnom bruto proizvodu iznosio oko 80 posto.

Hrvatska će se brže od Slovenije ekonomski oporaviti od epidemije, a prve Danska i Norveška


Analitičari procjenjuju da će mjere Vlade usmjerene na ublažavanje posljedica epidemije na gospodarstvo iziskivati značajno povećanje rashodovne strane proračuna dok će potrebe za zatvaranjem proračunskog manjka država dijelom namiriti novim zaduživanjima na financijskim tržištima, putem kreditnih linija ili izdavanjem obveznica.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.