Zbog bankovne krize, štediše se okreću zlatu – koliko se to isplati?

Autor: Promo

Najnoviji događaji na bankovnim tržištima privukli su pažnju štediša i investitora diljem svijeta. Nakon propasti američkih banaka Silicon Valley Bank i Silvergate Bank, mnoge je šokirao i kolaps druge najveće švicarske banke Credit Suisse koju su zajedničkom intervencijom morale spasiti švicarske vlasti i banka UBS. Držatelji Credit Suisseovih obveznica tako su ostali bez 17 milijardi dolara svoje imovine, a imidž švicarskih banaka kao najsigurnijih nepovratno je narušen.

Mnoge analitičare trenutno stanje uvelike podsjeća na neizvjesnost na financijskim tržištima prije 15 godina kad je kolaps američke investicijske Lehman Brothers potaknuo gospodarsku krizu u cijelom svijetu. S obzirom na globalnu povezanost bankarskog sektora, kolaps jedne od utjecajnijih banaka mogao bi utjecati i na sve ostale banke.

Zlato sve traženije kao zaštita od krize

Rastući broj štediša, potaknuti negativnim trendovima na bankovnim tržištima, sigurno utočište za svoju ušteđevinu traže drugdje, a sve je popularnije investicijsko zlato u fizičkom obliku koje se tradicionalno smatra zaštitom od inflacije i krize. Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, vodećeg hrvatskoj distributera zlatnih poluga i zlatnika, tvrdi kako je potražnja za fizičkim zlatom u porastu zbog najnovijih događanja na tržištu:

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata

 

“U ožujku ove godine bilježimo veliki porast potražnje za zlatnim polugama i zlatnicima, a klijenti nam često govore kako su potaknuti vijestima o problemima u bankama. Potražnja za zlatom na visokim je razinama još od početka pandemije, a u tom periodu primijetili smo dva velika skoka potražnje. Prvi je bio netom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, dok drugi bilježimo sada.” – tvrdi Kokanović.

Cijena zlata raste u dugom roku

Glavni razlog zbog kojeg se štediše okreću zlato je visok prinos kojeg je zlato nosilo u posljednjih nekoliko desetljeća. Naime, cijena zlata u eurima u zadnjih je dvadeset godina ukupno narasla za oko 480%, što je u prosjeku oko 8.6% godišnje. Usporedimo li taj prinos s kamatnim stopama na štednju u bankama koje su gotovo uvijek niže od stope inflacije, postaje jasno zašto je zlato toliko privlačno štedišama.

Uz visok prinos, zlato nosi i druge pogodnosti naspram drugih oblika štednje. Primjerice, investicijsko zlato u potpunosti je oslobođeno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje štediši, bez ikakvih obaveza prema državi. Uz to, zlato je oblik imovine koji je u potpunosti neovisan od financijskog i bankarskog sustava te ne prestaje vrijediti ako dođe do njihove propasti. Zlato je i vrlo likvidno jer ga je moguće zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu kroz otkup zlata, a u povijesti se više puta dokazalo kao dobra zaštita od inflacije, krize i kolapsa financijskog sustava.




Gdje i kako kupiti investicijsko zlato?

Kupnja investicijskog zlata zapravo je vrlo jednostavan proces koji je dostupan svima, bez obzira na količinu novaca koja je na raspolaganju. Investicijsko zlato dolazi u obliku poluga i zlatnika u fizičkom obliku, a najbolje je kupiti ga kod ovlaštenih distributera poznatih i provjerenih kovnica.

Centar Zlata vodeći je takav distributer u Hrvatskoj. S fizičkim poslovnicama u većim hrvatskim gradovima te pripadajućom internet trgovinom, Centar Zlata nudi mogućnost pristupačnog i jednostavnog ulaganja u zlato po najboljim uvjetima na tržištu. Centar Zlata ovlašteni je distributer švicarske kovnice Argor Heraeus, njemačke kovnice Heimerle + Meule, kao i nacionalnih kovnica Hrvatske i Austrije.

UnityBars kompleti zlatnih poluga

 




Kupnja zlata moguća je u poslovnici ili preko interneta, a kupljeno je zlato moguće preuzeti odmah, bez čekanja na isporuku. Također, svim klijentima na raspolaganju je opcija besplatne pohrane zlata u sefovima Centra Zlata koja traje godinu dana, kao i opcija 100% osigurane dostave na kućnu adresu u roku dva radna dana.

Ako i vi želite zaštititi svoju štednju od inflacije i potencijalnih kriza kupnjom investicijskog zlata, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije na broj 01 3000 783 ili na e-mail [email protected], a najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: investicijsko zlato.

Autor:Promo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.