Foto; Pixabay, Ranko Suvar / CROPIX

Zavrtjeti će vam se u glavi od ove cifre: Prosječna zagrebačka plaća opet išla gore

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Gradu Zagrebu u srpnju je došla do  1.309 eura, pokazuju podaci Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. Ovo predstavlja nominalni pad od 0,6 posto u usporedbi s lipnjem, no istovremeno označava porast od značajnih 12,8 posto u odnosu na srpanj prošle godine.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Uspoređujući prosječnu mjesečnu plaću u Zagrebu s nacionalnim prosjekom za srpanj od 1.141 euro, vidljivo je da su zaposlenici u glavnom gradu ostvarili više prihode za 168 eura u tom mjesecu.


Najviše plaće u sektoru vađenje sirove nafte

Što se tiče razlika u sektorima, najviša prosječna mjesečna neto plaća za srpanj ove godine zabilježena je u sektoru vađenja sirove nafte i prirodnog plina, dosegnuvši iznos od 2.108 eura. Nasuprot tome, najniže plaće primijećene su u sektoru proizvodnje kože i srodnih proizvoda, gdje su iznosile 708 eura.

Je li bolje kupiti novogradnju ili starogradnju? Arhitekti imaju savjet za buduće kupce

Medijalna neto plaća za srpanj iznosila je 1.116 eura, što znači da polovica zaposlenih ostvaruje manje, dok druga polovica ostvaruje više od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za srpanj iznosila je 1.862 eura. Iako je to manji iznos za 0,5 posto u odnosu na lipanj, znači rast od 15,1 posto u usporedbi s srpnjem 2022. godine.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.