fbpx

Završila višesatna sjednica NO Ine, evo odluke!

Autor: T. Pšenko/Hina

– Rafinerija Sisak je spašena, ne samo na mjesec dana nego će za odluku o njezinu gašenju trebati puno jači argumenti i neće se moći donijeti lako.

Nakon punih šest sati zasjedanja, nadzorni odbor Ine odbio je odlučivati, pa čak i raspravljati o rafineriji Sisak i njezinu gašenju. Za razdoblje od narednih pet do deset godina od Uprave su zatražili novi strateški plan razvoja Ine tako da Uprava sada ima mjesec dana za napisati novu strategiju, a u tom se vremenu na sjednicama Uprave na dnevnom redu ne smije naći točka koja se odnosi na rafineriju Sisak.

– Rafinerija Sisak je spašena, ne samo na mjesec dana nego će za odluku o njezinu gašenju trebati puno jači argumenti i neće se moći donijeti lako – kaže za Večernji list jedan od izvora uvjeren da je sjednicom NO-a prevaga u ovom okršaju Vlade i MOL-a otišla na hrvatsku stranu.

Da se strategija i predstavi za mjesec dana, Uprava mora uzeti u obzir njezine detalje te može odbiti donošenje plana ne slože li se obje strane. Unatoč mišljenju hrvatske strane, Mađari su mogli donijeti odluku jer imaju u NO pet od devet članova.


“Vezano uz raspravu o strategiji rafinerijskog poslovanja te predloženim mjerama kojima bi se postiglo održivo i profitabilno poslovanje, imajući na umu kako održavanje postojećeg operativnog modela segmenta Rafinerija i marketinga uzrokuje značajne gubitke u Ini, Nadzorni odbor poziva Upravu da finalizira strategiju rafinerijskog poslovanja i cjelokupnu strategiju kompanije u najboljem poslovnom interesu Ine”, ističu iz Ine.

Naglašavaju da Nadzorni odbor predlaže Upravi stavljanje posebne pažnje na socijalnu odgovornost i korektno postupanje prema svima na koje bi predložene odluke potencijalno utjecale.

“To uključuje otpremnine, ali i razvijanje dodatnih mogućnosti za lokalno zapošljavanje te mogućnosti razvijanja alternativne industrijske proizvodne aktivnosti na lokaciji u Sisku uzimajući u obzir sve zainteresirane strane (zaposlenici, lokalna zajednica, država, dobavljači itd.)”, objašnjavaju iz Ine.

Također, Nadzorni odbor jednoglasno je zaključio kako bi dva najveća dioničara Ine, u najboljem interesu kompanije, trebala postići dogovor o strategiji i obostrano prihvatljivom modelu korporativnog upravljanja, zaključuje se u priopćenju Inina Sektora korporativnih komunikacija.

Sabor: Čvrsto se postaviti u pregovorima s MOL-om

Saborski zastupnici su, komentirajući prije sjednice Nadzornog odbora Ine najavljenu raspravu o budućnosti prerade nafte u Ininim rafinerijama, bili jednoglasni u ocjenama kako treba spasiti rafinerije te se čvrsto postaviti u pregovorima s MOL-om.
“Ponašanje MOL-a neprihvatljivo, jer je ta tvrtka potpisala da će obnoviti obje rafinerije”, rekao je novinarima bivši SDP-ovac i bivši ministar financija Slavko Linić koji je pozvao premijera Zorana Milanovića da s pozicije predsjednika Nadzornog odbora Ine “smijeni svog prijatelja Sinišu Petrovića” koji, tvrdi, radi protiv interesa Hrvatske.

Milanoviću zamjera jer “sve šutke prihvaća i ništa ne komentira”, a drži i kako je izostao timski rad vlade u borbi za zaštitu hrvatskih interesa.

“Treba im reći, gospodo izvolite odradite svoje obveze – potpisali ste i hoću dvije obnovljene rafinerije – zaboravite gašenje”, kazao je Linić.
Za Inu se, dodaje, bore jedino ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i hrvatski članovi uprave koji su u toj borbi usamljeni.

Đuro Popijač (HDZ) ističe kako sve ono što se događa oko najvažnije hrvatske energetske kompanije nije dobro niti za energetsku budućnost Hrvatske niti za stabilnost po pitanju opskrbe ključnim enegentima.

“Dobar dio odgovornosti za sve snosi aktualna vlast koja već tri godine osim latentnog izazivanja sukoba sa strateškim partnerom ništa drugo nije učinila da se ta situacija razriješi”, uvjeren je Popijač koji se žestoko obrušio na premijera Milanovića.

“Definitivno treba zaključiti agoniju koja se tiče pregovaranja i pozicije dva najveća i ključna partnera u Ini. Oni su nasljedili potpuno spremnu platformu za pregovore i oko dioničkog ugovora, a i oko svih onih problema što je hrvatska strana i ranije uočavala, da MOL kao strateški partner ne zadovoljava po pitanju samog dioničkog ugovora i od ranije”, kaže Popijač.

Bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel uvjerena je kako ministar Vrdoljak i hrvatska vlada rade sve da “izvuku u korist i države i građana”.

“Sam ugovor i upravljačka prava ne idu nam na ruku, a hoće li nešto uspjeti, ja vjerujem da će uspjeti nešto riješiti”, kaže Merzel i dodaje kako nije rješenje u otpremninama koje se kroz par godina istope.

Situacija je ozbiljna i alarmantna za Sisak. Radi se, podsjeća, o 800 radnih mjesta plus nekoliko desetaka obrta i malih poduzeća koji su vezani indirektno na rafineriju, plus ona poduzeća koja su nekad bila u sastavu same rafinerije. “To je ogroman broj ljudi i njihovih obitelji”, upozorava Merzel.

U Sisku je jučer oko dvije tisuće zaposlenika Rafinerije nafte i sisačkih građana prosvjedovalo protiv zatvaranja rafinerije. “Ne gašenju Rafinerije; ne njenom pretvaranju u mađarsko skladište; ne franšizi u maloprodaji i ne otpuštanju radnika”, najčešće su poruke s prosvjeda.

Premijer Zoran Milanović rekao je jučer da će učiniti sve da Hrvatska modernizira rafinerijski kapacitet. “Učinit ćemo sve da Hrvatska razvije vrhunski rafinerijski kapacitet koji trenutno nemamo ni u Rijeci ni u Sisku i to je početak i pravac naše politike”, rekao je Milanović.

Ovaj je tjedan objavljeno i kako bi u slučaju zatvaranja Rafinerije nafte Sisak Ina za otpremnine izdvojila ukupno otprilike 400 milijuna kuna.

Dobro upućeni izvori pritom su najavljivali kako bi radnici rafinerije s braniteljskim statusom dobili 375 tisuća kuna bruto, a oni bez braniteljskog statusa 260 tisuća kuna bruto.

Također se neslužbeno najavljivalo da bi od 800 radnika sisačke rafinerije dio njih bio zaposlen u skladišno-distribucijskim kapacitetima koji bi bili na prostoru rafinerije, dio u proizvodnji biodizela i bioetanola, a dio u farmaceutskom pogonu, dok bi određenom broju radnika možda bi bio ponuđen premještaj u rafineriju u Rijeci.

Autor:T. Pšenko/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.