Foto: Pixabay/Ilustracija

Zauzeli smo drugo NAJGORE mjesto u EU: ‘Prosječna mirovina pala ispod 37% prosječne plaće’

Autor: Maja Štefanac

U HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, predstavnici Matice, Sindikata i Stranke umirovljenika dogovorili su u ponedjeljak u Vladi isplatu covid dodatka za umirovljenike, koji će obuhvatiti 850.000 korisnika.

Za većinu naših umirovljenika koji žive u siromaštvu ovo je jedina pomoć, slaže se Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, i kaže kako će tim novcem moći kupiti sva potreban zaštitna sredstva i dezinficijense.

Naime, umirovljenici su podijeljeni u četiri razreda, pa će najviše dobiti oni koji imaju najniže mirovine. Dakle, oni kojima je mirovina od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna. Oni s mirovinama do 3000 – po 600 kuna, a oni s primanjima do 4000 tisuće – 400 kuna, a riječ je o jednokratnoj isplati koja će se isplaćivati na račun gdje primaju mirovinu, kazala je Fortuna.

Isplata iz državnog proračuna

“Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikatu umirovljenika Hrvatske počeo je pregovore i pisao prvo pismo Vladi i nadležno ministarstvo točno prije godinu dana. I od tada smo u tome, nismo odustali. Naravno da smo i mi pregovarali, željeli smo da budu veći iznosi za sve umirovljenike, ali s obzirom na situaciju ekonomsku i ovo pandemiju, morali smo se, okrenuti na one najranjivije, a to su oni s mirovinama do 4.000 kune, dodala je Fortuna.

Naglasila je da je prosječna mirovina 2580 kuna, a ove godine je bilo samo 0,56% usklađivanje mirovina. Tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske, rekao je kako novac za isplatu ide iz državnog proračuna te da će ukupno biti isplaćeno oko 600 milijuna kuna.

“Covid dodatak se neće ovršivati, neće se ni oporezivati. Bitno je naglasiti i da neće ulaziti u ukupan prihod kada se bude reguliralo besplatan zdravstveno osiguranje”, kazao je Knežević.

“U slučaju da je osoba ostvarila mirovinu u Hrvatskoj i nekoj drugoj zemlji tada se iznosi zbrajaju i ne smije prijeći 4000 kuna da bi ostvarili pravo na COVID dodatak”, napomenula je Fortuna.




Isplate vrlo brzo

Knežević je istaknuo kako u Vladinoj odluci postoje neke nejasnoće te će zatražiti dodatno mišljenje. Kaže kako će isplate krenuti krajem travnja i početkom svibnja, a za osobe koje imaju hrvatsku i inozemnu mirovinu rješavat će se u lipnju. Isplatu bi mogli očekivati u srpnju.

“Udjel prosječne mirovine je pao u odnosu na prosječnu plaće ispod 37% te smo po tome najgori, uz Irsku, u Europskoj uniji. Treba se donijeti nova formula po kojem će se to usklađivati”, istaknuo je Knežević.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.