fbpx
Guliver

ZAŠTO NEMA POVRATNE NAKNADE ZA DETERŽENTE? Iz ministarstva gospodarstva imaju odgovor

Autor: Ivana Jurišić

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u javnu raspravu uputilo novi Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži kojim se predlaže da se sve vrlo lagane plastične vrećice za nošenje (vrećice tanje od 15 mikrona koje se koriste za voće i povrće i drugu rasutu hranu, koje se trenutno ne naplaćuju) ubuduće moraju naplaćivati potrošačima te da se ne smiju izlagati i prodavati na blagajnama.

“Cilj uvođenja obvezne naplate svih vrlo laganih plastičnih vrećica je da se spriječi njihovo nekontrolirano besplatno dijeljenje od strane prodavatelja, odnosno prekomjerno uzimanje od strane potrošača, što u konačnici često završava bacanjem ovakvih vrećica u okoliš”, kažu nam iz ministarstva.

Građane se također želi potaknuti na korištenje debljih plastičnih vrećica, odnosno onih s debljinom stjenke 50 i više mikrona, s obzirom na to da one zbog svoje veće mase i pogodnosti za višekratnu uporabu puno rjeđe od vrlo laganih plastičnih vrećica završavaju odbačene.


Pravilnikom se također proširuje postojeći sustav povratne naknade s ambalažom volumena manjeg od 0,20 litre.

Izuzeti iz sustava

I dok je to dobra vijest za građane, mnogi se pitaju zbog čega u postojeći sustav povratna naknade nisu uključeni i deterdženti. Naime, sredstva za pranje posuđa i rublja kao i omekšivači i dalje su izuzeti iz sustava povratna naknade iako ih je relativno lako očistiti nakon korištenja.

Iz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objašnjavaju kako deterdženti nisu uključeni u sustav povratne naknade jer ti proizvodi imaju drugačije karakteristike od pića koja su uključena u ovaj sustav.

“Kad bi se plastična otpadna ambalaža deterdženata sakupljala zajedno s plastičnom otpadnom ambalažom od pića, onečistila bi otpadnu ambalažu od pića te time u velikoj mjeri otežala recikliranje. U postojećem sustavu povratne naknade, otpadna ambalaža od pića koja se odvojeno sakuplja, predstavlja visokokvalitetnu sirovinu koja se skoro u potpunosti reciklira i prerađuje u nove proizvode”, objašnjavaju iz ministarstva.

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.