fbpx
Foto: CROPIX

ZAŠTO HRVATI PLAĆAJU VIŠE CIJENE U TRGOVINI NEGO SLOVENCI? Ljubo Jurčić ima jednostavno i logično objašnjenje: ‘Oni to ne rade’

Autor: Dnevno.hr

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić komentirao je u N1 Studiju uživo rekordnu inflaciju u Hrvatskoj netom prije uvođenja eura kao službene valute.

Jurčić kaže da kad inflacija prođe preko 5 ili 6 posto kao što je kod nas sada slučaj, više nije bitan taj početni okidač, već se ona dalje i sama hrani. Podsjetio je i na zatvaranja u gospodarstvu tijekom epidemije zbog čega poduzetnici danas pokušavaju nadoknaditi izgubljenu zaradu te zbog toga i dižu cijene, iako možda to i nije toliko potrebno, što naravno dovodi do jačanja inflacije.

Komentirao je i manje cijene nekih proizvoda u susjednim zemljama.


Smanjivanje PDV-a pojede inflacija

“To su različite i porezne stope, drugi troškovi, manje je i tržište”,  kaže Jurčić.

“I u SAD-u jedan dio inflacije plaćaju građani, dok u siromašnijim zemljama građani plaćaju duplo”, tvrdi Jurčić.

Govorio je i zbog čega su u hrvatskim trgovačkim lancima brojni prehrambeni lanci skuplji nego u istim trgovačkim lancima koji posluju i u drugim zemljama Europske unije.

“Plaćamo više cijene jer je kod nas takva okolina. Veliki trgovački lanci ne uspoređuju cijene u Hrvatskoj s cijenama u drugim zemljama, već s cijenama u drugim lancima u Hrvatskoj”, tvrdi Jurčić i objašnjava to ekonomijom obujma, većom i efikasnijom proizvodnjom u većim zemljama. Također spomenuo je i skrivene poljoprivredne subvencije koje velike zemlje daju proizvođačima.

“Smanjivanje PDV-a ne znači u ovim prilikama ništa jer to smanjivanje pojede inflacija”, tvrdi Jurčić.

Nemamo točan uvid koliko su stvarno rasli troškovi

Komentirao je i planove Vlade da uvede porez na kompanije koje su imale više od 300 milijuna kuna prihoda i ostvarile su ekstra profit.
“To je politički potez da se pokaže da i Vlada nešto radi”, rekao je ekonomist podsjetivši kako je zamrzavanje cijena nafte i naftnih derivata male pumpe dovelo na rub propasti, dok su veliki lanci benzinskih pumpi uspjeli izdržati vladinu intervenciju.

“Bit će komplicirano dokazati što je stvarno dobit, koliko su poduzetnicima rasli troškovi, a koliko je stvar nekakve spekulacije”, tvrdi Jurčić i dodaje kako nemamo točan uvid koliko su stvarno rasli troškovi, koliko prihodi i kome bi trebali uvesti porez na ekstraprofit.

Podsjetio je kako je prije 10 godina pokrenut arbitražni spor koji je pokrenut bez ikakve pripreme. Ustvrdio je kako pravo upravljanja dolazi iz posjedovanja dionica. Dodao da je stjecanje dionica MOL odradio na pravilan, po hrvatskim zakonima i transparentno da ne zna koji bi sud mogao pobiti stjecanje tih dionica.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.