Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX / Ilustracija

ZAŠTO DIZELU PADA CIJENA, A BENZIN JE SVE SKUPLJI? Naftaš Davor Štern ima odgovor na ovo pitanje

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Jučer ujutro vozače su na benzinskim pumpama opet dočekale nove cijene goriva. Tako građani od jučer litru Eurosupera 95 plaćaju 46 lipa skuplje nego prošli tjedan i sada stoji 13,83 kune. Premium verzije su narasle do vrtoglavih iznosa od 14,79, do čak 15,3 kune.

Mnoge je ipak začudilo kako je litra osnovnog dizela pala ispod 13 kuna i iznosi točno 12,92 kune, dok premium stoji 14,29 kune po litri.

Mnogi se pitaju što se događa sa dizelom, kako to da njemu cijena pada, dok benzinu cijena raste. Naime, stručnjaci su nas tjednima nakon početka ruske invazije na Ukrajinu plašili najavama o manjku dizela i nestašicama na benzinskim pumpama, a sada se događa nešto posve suprotno – benzinu cijena brzo ide gore, a dizelu pada, piše Zagreb.info.

Odgovor na to pitanje potražili smo kod bivšeg direktora INA-e energetskog stručnjaka Davora Šterna koji objašnjava kako je u ovom slučaju riječ o periodičnim promjenama do kojih povremeno dolazi.

“Trgovci su vjerojatno kupili veće količine za trgovanja, pa sada imaju viška. Kad ima viška robe na tržištu, onda cijena pada, kada robe nema, onda cijene rastu, a u ovom trenutku veći problem viškova nego nestašica”, zaključuje Štern.

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.