fbpx
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ZAŠTO ČAK 6 OD 10 UMIROVLJENIKA NE BIRA DRUGI STUP? Razlog je žalostan i nikakvo čudo da se događa baš u Hrvatskoj

Autor: Dnevno.hr

Zaposleni osiguranici drugog stupa su ove godine na svoju štednju pridodali 6,1 milijardu kuna novih mirovinskih doprinosa, dok je drugi mirovinski stup po raznim osnovama isplatio 1,5 milijardi kuna mirovinske štednje, piše Večernji list.

To znači da na četiri kune doprinosa koji se uplaćuju u drugi stup dolazi jedna kuna koja odlazi, a glavnina tog novca vraća se u državni proračun.

Nažalost, šest od deset radnika koji su osiguranici drugog stupa i odlaze u mirovinu vraća se u prvi mirovinski stup, odnosno pod okrilje državnog mirovinskog sustava jer im je to povoljnije nego ostati u drugom stupu.

To znači da samo njih 40 posto ostaje u drugom stupu. Trenutačno u Hrvatskoj oko sedam tisuća dio svoje mirovine prima iz drugog stupa, a kad znamo da je u našoj zemlji više od 1,2 milijuna umirovljenika, vidi se koliko je to mali broj. Ipak, neće vječno ostati takav nakon što u mirovinu počnu odlaziti rođeni krajem pedesetih i početkom šezdesetih prošlog stoljeća.

Naime, zaposleni već 20 godina 5 posto svojih mirovinskih doprinosa uplaćuju baš u drugi stup.

Na računima osiguranika drugog stupa sada se nalazi 130,5 milijardi kuna, a taj novac bi trebao podebljati primanja budućih generacija umirovljenika.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da se štednja u drugom stupu uglavnom ne isplati radnicima čija su primanja znatno niža od prosječne plaće u zemlji, a je više od polovice umirovljenika, njih oko 60 posto.

Da ne bi postali socijalni slučajevi

Radnicima s malim plaćama se da ne bi postali socijalni slučajevi kad odu u mirovinu, dodaje razlika do najniže zagarantirane mirovine, (u ovom trenutku 71 kuna po godini staža za starosnu mirovinu), u prosjeku oko 700 kuna.
Prema sadašnjim propisima razlika do najniže mirovine se osigurava samo umirovljenicima koji se vrate u drugi stup.

Hoće li se nešto u budućnosti promijeniti, još uvijek se ne zna, ali od ovakvog raspleta velike reforme kratkoročno najviše koristi ima državni proračun, jer se sva mirovinska štednja osoba koje se vraćaju pod okrilje države uplaćuje u proračun.

Tako 50.000 ili 100.000 kuna po osobi koje donese osiguranik drugog stupa potroši se isti mjesec, a obaveza isplate mirovine ostaje.

Iz Regosa kažu da je ove godine proračunu doznačeno 795 milijuna kuna za 7730 osoba koje su se vratile u prvi stup, a građanima s većim primanjima koji ostaju u drugom stupu država je omogućila da 15 posto svoje štednje odmah povuku, što učini više od 90 posto novih umirovljenika.
Također, štednja u drugom stupu nasljeđuje se nakon smrti osiguranika ako se nositelj osiguranja pri odlasku u mirovinu odluči za tu mogućnost.

Osiguranici drugog stupa već treću godinu zaredom pri odlasku u mirovinu traže i dobivaju izračun buduće mirovine, na temelju kojega odlučuju ostaju li u drugom stupu ili se vraćaju u prvi.

Umirovljenici zahvaljujući tom izračunu mogu vidjeti što im se više isplati.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.