Miranda Cikotic/PIXSELL

ZANIMA VAS KOLIKA ĆE VAM BITI MIROVINA JEDNOG DANA? Evo kako besplatno možete doći do točnog izračuna

Autor: Dnevno.hr

Ostalo vam je još nekoliko godina do mirovine i želite znati koliko ćete novaca svaki mjesec primati na račun kada odete s radnog mjesta? Bez brige, to je jedna od onih stvari koje lako možete saznati, iako vam se broj na kraju izračuna vjerojatno neće svidjeti, jer podavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju kako više od pola milijuna umirovljenika žive ispod svakog prosjeka.

Naime, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju informativni izračun mirovine možete zatražiti putem prijave na portal e-Građani, i nakon pribavljanja korisničkog imena i lozinke možete ući i na korisničke stranice HZMO-a. Taj je informativni izračun besplatan, piše Slobodna Dalmacija.

Za informativni izračun mirovine možete se obratiti nadležnoj područnoj službi ili područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), ali tada ta usluga stoji 70 kuna, a za izračun će vam biti potrebna osobna iskaznica i radna knjižica (ili preslike tih isprava).

Također zahtjev za informativni izračun mirovine može se podnijeti i pisanim putem, popunjavanjem tiskanice zahtjeva za informativni izračun. Zahtjev možete skinuti ovdje, a više o cijelom tom postupku možete pročitati ovdje.

Važno je napomenuti kako se majci ili posvojiteljici koja ispunjava uvjete za mirovinu, navršenom mirovinskom stažu dodaje se 6 mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete (ne za ispunjenje uvjeta za stjecanje prava, nego za određivanje visine mirovine).

Pravo na dodani staž može ostvariti i otac ili posvojitelj djeteta, ali samo ako je koristio pretežni dio dodatnog rodiljnog dopusta.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.