ZAMISLITE DA VAŠ ŠEF ZARAĐUJE VIŠE OD 300 PUTA VIŠE NEGO VI: Ako ne želite zamišljati, evo kamo se trebate odseliti!

Autor: Nikica Gović

Iako je ovo česta tema u političkim krugovima, u većini razvijenih zapadnih zemalja, nažalost, mnogi mijenjanje tih nerazumnih razlika u plaći zakonima nazivaju "Sizifovim poslom" jer upravo najplaćeniji direktori i vlasnici tih koncerna najveći su financijeri političkih kampanja.

Britanski radnici zarađuju 183 puta manje od najbolje plaćenih direktora u Velikoj Britaniji. Prema podatcima za prošlu godinu, direktorima nikad nije bilo bolje. U 2014. je prosječna direktorska plaća u tvrtkama uvrštenima na londonsku burzu na kraju godine iznosila iznosila oko 4,96 milijuna funti, dok su samo prije pet godina glavni direktori u prosjeku zarađivali 4,13 milijuna funti, što je oko 160 puta više od radnika.

Kako je objavio High Pay Centre, situacija “preko bare” je još gora. Kako je pokazao izvještaj financijske agencije Standard & Poor iz 2013. godine, direktori 350 najvećih kompanija koje su uglavnom matično u SAD-u imaju plaće koje su čak 330 puta veće od radničkih. Usporedbe radi, ta razlika je prije 30 godina od tog izvještaja jest da je direktorova plaća bila 46 radničkih. To znači da su direktorske plaće u u zadnja tri desetljeća porasle oko 7,5 puta.

Iako je ovo česta tema u političkim krugovima, u većini razvijenih zapadnih zemalja, nažalost, mnogi mijenjanje tih nerazumnih razlika u plaći zakonima nazivaju “Sizifovim poslom” jer upravo najplaćeniji direktori i vlasnici tih koncerna najveći su financijeri političkih kampanja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.