fbpx

Zahtjevi za odštetama zbog nuklearne krize bit će najveći u povijesti Japana

Autor: hina

Analitičari američke banke Merrill Lynch procjenjuju da bi odštetni zahtjevi mogli iznositi 130 milijarda dolara potraje li kriza dvije godine. Kako ne postoje pravni presedani za takve operacije zasad se ne zna na koji će se način rješavati.

Civilni zahtjevi za odštetama prema vladi i tvrtki Tokyo Electric Power Co (TEPCO), koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima, bit će najveći u povijesti Japana i dosegnuti astronomske svote, drže stručnjaci, a neki procjenjuju da će dosegnuti 130 milijarda dolara.

Japanska vlada očekuje da će materijalne štete izazvane razornim potresom i tsunamijem dosegnuti 300 milijarda dolara, no stvarne štete bit će mnogo veće zbog pada gospodarske aktivnosti izazvane nestašicama struje i zahtjevima za isplatu odšteta.

Analitičari američke banke Merrill Lynch procjenjuju da bi odštetni zahtjevi mogli iznositi 130 milijarda dolara potraje li kriza dvije godine. Taj najgori scenarij je izgledan jer neki stručnjaci već sada govore da će trebati mjeseci da se zaustavi curenje radioaktivnosti iz nuklearke.


Odštetne svote trebali bi podijeliti TEPCO i japanska vlada koja će vjerojatno osnovati fond iz kojeg će isplatiti najhitnije odštetne zahtjeve.

Ne postoje pravni presedani za takve operacije

Civilni odštetni zahtjevi bit će najveći u povijesti japanskog pravosuđa. Kako ne postoje pravni presedani za takve operacije zasad se ne zna na koji će se način rješavati. Jedini je presedan istjecanje radijacije iz reaktora Tokaimura 1999. godine. Tada su sudovi u zahtjevu za obeštećenje naveli gubitke zbog prekida rada elektrane, psihološke štete, troškove evakucije, tjelesne ozljede, medicinske preglede.

Zbog krize u nuklearnoj elektrani Fukushima 163.000 stanovnika već živi u skloništima, a tisuće drugih koji još žive blizu mjesta katastrofe mogle bi zatražiti odštetu.Poljoprivrednicima je već obećana isplata odšteta za uništenu sjetvu, a plaću za obavljenu evakuaciju zatražit će i tvrtke koje su je provodile.

– TEPCO i japanska vlada udovoljit će brojnim odštetnim zahtjevima te čak pokriti neke zahtjeve koje bi sud mogao odbaciti iako oni izlaze izvan nuklearne katastrofe – predviđa So Saito, pravnik iz odvjetničkog ureda Nishimura & Asahi.

TEPCO već ima golem dug od 115 milijarda dolara, a vrijednost je te tvrtke 35 milijarda. Kako neće moći isplatiti sve, vlada će morati reagirati.
– Ako vlada nacionalizira TEPCO tada će morati preuzeti njegove dugove. Ako pak TEPCO ostane u privatnim rukama opet će mu trebati vladina potpora da ispuni svoje odštetne obveze – drži Saito.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.