Foto: Pixabay/Ilustracija

Zagrepčanka će dobiti 10.000 eura zbog bizarne ozljede na radu: ‘Ostala sam u tom položaju’

Autor: Dnevno.hr

Jedna čistačica iz Zagreba doživjela je neobičnu ozljedu na radu. Kako je radila u Kliničkoj bolnici Dubrava, pomoć joj je pružena odmah, no odštetu je čekala neko vrijeme. Ipak, prošlog tjedna sud je nepravomoćno presudio da na njen račun treba doći oko 10.000 eura.

Ona je 2017. godine, radeći svoj posao, u jednom trenutku podigla kantu s 20 litara vode, nakon čega ju je presjeklo u leđima. Čistačica je na sudu ispričala kako takvu kantu s vodom diže po sto puta, s obzirom na to da na odjelu na kojem je radila ima 20 soba koje treba očistiti dvaput dnevno.

“Kanta se stavlja u jedno kućište iz kojeg ju je potrebno, nakon što se natoči voda, izvaditi van i staviti na kolica koja su na podu. Dok sam vadila kantu jako me je presjeklo i u tom položaju sam ostala. Pružali su mi pomoć na hitnoj”, ispričala je žena koja je u vrijeme ozljede imala 38 godina.


Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Akutni bolni sindrom

Kako navodi Danica.hr, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije joj to htio priznati kao ozljedu na radu, jer kod nje “postoje ranije predispozicije bolesti te druge degenerativne promjene kralježnice”. Medicinski vještak, Božidar Šebečić, ustvrdio je da je čistačica zadobila akutni bolni sindrom slabinske kralježnice, što nije bolest već sindrom, čiji uzrok može biti mehanička ozljeda ili hernija diska.

“Žena je od ranije imala verificiran bolni sindrom slabinske kralježnice koji je bio posljedica protruzije diska. Dizanje većeg tereta predstavlja tipični mehanizam koji može dovesti do pojave akutnog bolnog sindroma slabinske kralježnice”, naveo je vještak.

Čistačica se još od 2014. godine povremeno liječila zbog bolova u leđima. Nakon ozljede pregledao ju je neurokirurg te joj prepisao mirovanje, injekcije kortikosteroida i analgetika te fizikalnu terapiju. Na bolovanju je bila četiri i pol mjeseca.

Vještak je naveo kako je zbog ove ozljede došlo do pogoršanja funkcionalnog stanja kralježnice, pojačane boli i smanjenja pokretljivosti slabinskog dijela kralježnice. Bez obzira na to što joj HZZO nije htio priznati ozljedu na radu, sud joj je nepravomoćno dosudio odštetu od 4400 eura, troškove postupka od 3100 eura. Ako presuda postane pravomoćna, osiguranje bolnice bi joj trebalo isplatiti i kamate koje teku od 2017. godine, čime bi se ukupna svota odštete mogla popeti na 10.000 eura.
Hrvatske radnice unovčile ozljedu na radu: Za sve je kriv propuh, dobile solidnu odštetu
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.