fbpx

Zagrebački ugostitelji 80 posto radnika poslali na burzu, 30 posto lokala u centru zatvoreno

Autor: D.Kt.

“Ugostitelji su u centru Zagreba samoinicijativno počeli zatvarati lokale zbog nedostatka gostiju, prije svega stranih turista od kojih su lokali u centru ostvarivali najveće promete, a prema podacima Udruženja ugostitelja u centru metropole zatvoreno je između 25 i 30 posto lokala”, potvrdio je u izjavi za Dnevno.hr predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica, dodavši da se se kafići i restorani na rubnim dijelovima metropole još nekako drže jer žive od lokalnog stanovništva.

“Ugostitelji su primorani otpustiti 80 posto djelatnika, odnosno toliko ih je prema našim saznanjima poslano na burzu dok su vlasnici zadržali svega 20 posto personala, odnosno djelatnike koji za njih rade godinama”, kaže Letica.

Ističe da lokalima zbog epidemije koronavirusa nije samo drastično pao promet, nego da zagrebački ugostitelji od početka zaraze posluju u minusu.


„Restoranu u centru Zagreba je dnevni promet pao između 70 i 80 posto, što je između 20 i 30 posto bruto zarade i takav restoran posluje u minusu  jer ako ima 20 do 30 zaposlenih trebao bi raditi dnevni promet od 30 tisuća kuna, a on je pao na samo 10 tisuća kuna i s tim ugostitelj ne može platiti plaće, doprinose i režije, a kamoli otplaćivati kredit“, pojašnjava Letica.

Ugostitelji stoga od Vlade traže da se subvencionira plaća za radnike i odgodi plaćanje doprinosa kako radnike ne bi morali slati na burzu, a od banaka odgodu plaćanja kredita.

„Ovo što se trenutno događa nema veze s ratom, to je situacija koju ova generacija i stariji još nisu doživjeli. Ako Vlada ne pomogne, doći će do ogromnog porasta broja nezaposlenih, propast će privatnici i neće imati tkopuniti proračun i taj val koji će uslijediti ako Vlada nešto konkretno ne poduzme u konačnici će ugoziti i državni sektor gdje bi moglo doći do otpuštanja radnika“, navodi Letica očekujući sutrašnji paket mjera koji je najavljen iz Banskih dvora.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.