Foto: Unsplash

Zagrebački taksisti su kamilica s cijenama: U ovoj metropoli će vas oderati za kilometar vožnje

Autor: M.D.

Tijekom posljednjih petnaestak godina liberalizirano je tržište taksi prijevoza u Hrvatskoj. To je donijelo, s jedne strane, znatno veću pristupačnost i bolju ponudu građanima, dok su s druge strane sve češći slučajevi naplaćivanja previsokih cijena vožnje, a bilo je i vremena kad su taksisti prosvjedovali.

Cijena prijevoza taksijem nije ograničena zakonom, već je prepuštena tržištu, odnosno slobodnoj volji prijevoznika. Savjetuje se građanima da provjere cijenu vožnje prilikom naručivanja taksija, a na odmet nije ni korištenje provjerenih aplikacija, koje nude pregled rute i cijene vožnje.

Ipak, vrijedi usporediti koliko košta vožnja u Zagrebu u odnosu na druge europske metropole. Iznimke poput one kad je taksist putniku naplatio 38 eura za dvije minute vožnje su ipak rijetke. Prema podacima globalne statističke platforme Numbeo, cijena vožnje taksijem po kilometru u Zagrebu košta 90 centi, dok polazak taksisti naplaćuju u prosjeku dva eura.

Foto: Pixabay

Jeftino čekanje

U Ljubljani vožnja taksijem po kilometru košta u prosjeku 1,09 eura, dok je start 1,95 eura. U Beogradu se, pak, kilometar taksijem prelazi po cijeni od 82 centa, ali je start nešto skupljih 2,30 eura. Ipak, treba reći da je Zagreb u velikoj prednosti u odnosu na druge metropole u susjedstvu. Naime, sat vremena čekanja će taksisti naplatiti u prosjeku sedam eura, za razliku od Ljubljane, gdje čekanje košta 17, a u Beogradu 10,24 eura.

Sjeo u taksi u Zagrebu i požalio, pogledajte račun za dvije minute vožnje: ‘Ovo je za dnevnik’

Vožnja po kilometru u Skopju košta svega 57 centi, dok se cijene u Podgorici, Varšavi i Sarajevu kreću od 60 do 77 centi po kilometru. Nešto skuplji od Zagreba su taksiji u Budimpešti i Pragu, gdje putnike vožnja od kilometra košta 1,14, odnosno 1,19 eura.
Puno su skuplje vožnje u sjevernijim i zapadnijim krajevima. Kilometar vožnje taksijem u Berlinu košta 2,36 eura, a u Beču 1,61 euro. Ovdje ne treba zaboraviti na znatno više tarife za start, odnosno čekanje. Najlošije će proći putnici namjernici u Zürichu. Ondje kilometar vožnje taksijem košta 4,08 eura, uz 7,77 eura za start i čak 81,60 eura za sat vremena čekanja. S druge strane, u Novosibirsku, vožnja taksijem košta svega 20 centi po kilometru.
Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.