Foto: Marin Tironi/PIXSELL

ZAGREBAČKA BURZA: Crobexi skočili više od tri posto, promet povećan

Autor: Hina

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi porasli za više od tri posto, uz povećani promet, a u fokusu investitora bile su dionice Privredne banke Zagreb i Dukata zbog najavljenih skupština dioničara.

Crobex indeks protekloga tjedna porastao je 3,4 posto, na 1.641 bod. U četvrtak je dosegnuo najvišu razinu u mjesec i pol dana od 1.644 boda.

Crobex10 skočio je, pak, 3,1 posto, na 1.028 boda. U četvrtak je dotaknuo najvišu razinu od 10. lipnja od 1.031 bod.

Takvom rastu indeksa najviše je pridonijelo trgovanje u ponedjeljak, kada su Crobexi skočili za tri posto, prateći dobitke na inozemnim burzama nakon što su američki proizvođač lijekova Pfizer i njemački BioNTech izvijestili da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv Covida-19 učinkovito 90 posto.

Svi sektorski indeksi na Zagrebačkoj burzi prošloga su tjedna porasli, a najviše prehrambeni, za 7,3 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 60,6 milijuna kuna, što je za 25 milijuna više nego tjedan ranije. Uz to, u blok prometu ostvareno je još 21,34 milijuna kuna. Pritom je dionicom HT-a ostvareno 19,14 milijuna kuna, po cijeni od 174 kune za dionicu, a povlaštenom Adrisa 2,2 milijuna kuna po cijeni od 368 kuna.

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 13,2 milijuna kuna. Cijena joj je pritom porasla 2,5 posto, na 368 kuna.




Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 9,45 milijuna kuna i skokom cijene za 8,9 posto, na 25,8 kuna.

Među najlikvidnijima je protekloga tjedna bila i dionica Privredne banke Zagreb, kojom je ostvareno 8,7 milijuna kuna, a cijena joj je povećana 3,9 posto, na 800 kuna.

Dionice PBZ-a u fokusu su investitora zbog odluka Uprave i Nadzornog odbora o povlačenju dionica te banke iz uvrštenja na Burzi, o čemu će odlučiti glavna skupština. Dioničari koji budu glasovali protiv takve odluke moći će od PBZ-a zatražiti da otkupi njihove dionice uz pravičnu naknadu.




Znatan promet ostvaren je i dionicom Dukata, 3,8 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 13,1 posto, na 905 kuna.

Tom se dionicom intenzivnije trgovalo od polovine tjedna, kada je Dukat izvijestio da je njegov većinski vlasnik, B.S.A. International (BSAI), zatražio sazivanje izvanredne glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu udjela manjinskih dioničara na većinskog vlasnika. BSAI smatra da je primjerena naknada za to 928 kuna po dionici.

Među likvidnijim izdanjima najviše je na dobitku bila dionica Vira, za 19,7 posto, na 34 kune. S druge strane, najveći pad cijene zabilježila je dionica Zvečeva, za 0,55 posto, na 19,9 kuna.

Na domaćem se tržištu protekloga tjedna trgovalo s ukupno 62 dionice, pri čemu je njih 46 poskupilo, pet pojeftinilo, a 11 nije zabilježilo promjenu cijen

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.