fbpx
Guliver

ZADOVOLJNI SU SVI: ‘Uz naše građane koji još jednostavnije putovati unutar granica Unije, najveći dobitnik svakako je turizam’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatskoj je u četvrtak potvrđen ulazak u dugo očekivani schengenski prostor.

Mnogi ne skrivaju zadovoljstvo, a oglasili su se i iz Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je važnost ulaska.


“Ulaskom Republike Hrvatske u Schengenski prostor i eurozonu, postigli smo dva najvažnija vanjskopolitička cilja koje smo zacrtali pristupanjem u Europsku uniju. Istovremeno, usvajanje zajedničke valute i ulazak u Schengen, ujedno je i priključivanje samoj institucionalnoj jezgri EU koju čini 18 europskih država.

O važnosti ulaska, govori i podatak da je robna razmjena sa Schengenskim prostorom u 2021. godini iznosila 34,5 milijardi eura, odnosno 73,9 posto ukupne Hrvatske robne razmjene. U ovaj jedinstveni nadnacionalni prostor i propulzivno tržište koje broji gotovo 430 milijuna stanovnika, Hrvatska je prošle godine najviše izvezla električnih strojeva i opreme te mineralnih goriva i ulja što čini više od 20% ukupnog hrvatskog izvoza u Schengen.

U prijevozu roba i putnika Hrvatska će imati koristi prvenstveno zbog ukidanja graničnih kontrola prema našim susjedima Sloveniji i Mađarskoj što će doprinijeti bržoj dopremi roba i nižoj cijeni prijevoza u međunarodnom prometu. Uz naše građane koji još jednostavnije putovati unutar granica Unije, najveći dobitnik svakako je turizam s obzirom da gosti iz europskih zemalja, čine naše najvažnije i najbogatije tržište”, priopćio je Burilović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.