ZABRINUTA HRVATSKA STRANA ‘Pregovori u ZPP-u ne ide u dobrom smjeru, smanjuje se dohodak poljoprivrednika i to nas brine’

Autor: S.P.

Još uvijek nije postignut dogovor u vezi nove EU-ove zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) pa je krovno udruženje poljoprivrednika EU COPA pozvalo EU-ove pregovarače da ubrzaju dogovore oko te nove politike.

Kako su izvijestili iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), predsjednik te komore Mladen Jakopović sudjelovao je u četvrtak na online sastanku predsjedništva COPA-e na kojem se razgovaralo u potrebi ubrzavanja pregovora te konačnog postizanja dogovora oko novog ZPP-a.

On je izrazio zabrinutost u pogledu razvoja događaja u pregovorima.

Ekonomska i socijalna budućnost poljoprivrede i ruralnog prostora

“EU pregovarači moraju preuzeti odgovornost da se postignu kompromisi u pogledu ekološke te ekonomske i socijalne budućnosti poljoprivrede i ruralnog prostora”, istaknuo je Jakopović.

Dodao je kako je trenutno na stolu prijedlog prema kojem bi 41 posto sredstava proračuna za poljoprivredu trebalo ići u osnovna plaćanja. “Time u HPK-u nismo nikako zadovoljni”, rekao je Jakopović.

“Smanjivanje sredstava za prvi stup ZPP utjecat će na povećanje problema i smanjivanje dohotka poljoprivrednika diljem EU, a nas u Hrvatskoj to posebno brine”, naglasio je.

Predsjednica udruženja COPA Christiane Lambert je rekla kako ZPP određuje prihode milijuna poljoprivrednika koji osiguravaju prehrambenu neovisnost EU kao i održivost ruralnih krajeva. No, o tome se slabo govori u Bruxellesu.
“Novi ZPP ima velike zahtjeve u pogledu zaštite okoliša, što će pred EU poljoprivrednike i zadruge staviti brojne zahtjeve i promjene o kojim se još uvijek slabo govori i malo zna što nas čeka”, rekla je Christiane Lambert.

Prihodi poljoprivrednika u EU stalno padaju

Iz krovnog udruženja poljoprivrednika u EU upozoravaju kako prihodi poljoprivrednika u EU padaju, a stalno se govori i o smanjivanju proračuna za ZPP, dok se istodobno poljoprivrednici sve teže nose sa snažnom međunarodnom konkurencijom.

Poljoprivrednici i zadruge u EU podržavaju ekološke zahtjeve i svjesni su problema koje nosi promjena klime te da je važno pristupiti zaštiti okoliša na dugoročan i sustavan način.
No, europski pregovarači bi trebali uložiti napore da se pregovori oko novog ZPP, nakon nekoliko godina pregovora, konačno završe kako bi poljoprivrednici u EU znali što ih očekuje i kako bi se počeli na vrijeme pripremati za novo razdoblje u poljoprivredi EU, ističu u COPA-u.

Podsjetimo, Program ruralnog razvoja u Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. raspolagao je s ukupnim iznosom od 2,3 milijarde EUR javnih sredstava, od čega su dvije milijarde bile iz proračuna EU-a.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.