Za Vujčića vrijedi: ‘HNB, to sam ja!’

Autor: Marko

Dok je drugima mjesto potpredsjednika Vlade za gospodarstvo jako primamljiva funkcija, Vujčića to ni najmanje ne zanima. To je čak i razumljivo. Zanemarimo sad na trenutak sve beneficije mjesta guvernera, zar bi vi sišli s mjesta na kojem je mjesečna neto plaća 30 tisuća kuna?

Špekulacije o imenovanju guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) na mjesto potpredsjednika Vlade za gospodarstvo ukazalo je na jedan veliki problem u upravljačkoj strukturi HNB-a. Iako od tog imenovanja na kraju nije bilo ništa, mnogi su mislili da će Milanovićev prijatelj Vujčić zasjesti na mjesto. Ono što je zabrinjavajuće jest da je tijekom tih špekulacija (koje su trajale tek dan, dva) vrijednost kune pala u odnosu na euro.

Nije to bio neki značajan pad, ali taman dovoljno velik da ga se primijeti. Euro je u srijedu došao na 7 585 kuna samo da bi se opet vratio na 7,58 kuna čim se saznalo da Vujčić nema namjeru biti novi potpredsjednik. Tu se zapravo krije veliki problem jer ispada da je stabilnost tečaja kune uvjetovana isključivo guvernerom HNB-a. Kao što je francuski kralj Luj XIV. rekao: “Država, to sam ja”, tako ispada da je HNB isto što i njezin guverner. Zato se postavlja pitanje: što će biti kad Vujčić jednom siđe s te pozicije?

Što bi bilo da je guverner netko drugi?

Zanimljivo je da je tržište reagiralo upravo na ovaj način. Ovakva oscilacija u tečaju kune pokazala je da je HNB ništa bez guvernera, u ovom slučaju Vujčića. Znači da bi se cijela monetarna politika HNB-a urušila da je Vujčić postao potpredsjednik. Znači li to da je Vujčić najbolji za guvernera ili da jednostavno nemamo nikoga drugoga za staviti na to mjesto? U oba slučaja, to je ozbiljan problem. Kako je cijela hrvatska monetarna politika temeljena na ideji da kuna mora biti oko 7,5 kuna u odnosu na euro, mnoge je strah što će se dogoditi kad Vujčić bude smijenjen ili kad sam odluči dati ostavku.

Srećom, Vujčiću se trenutno ne žuri sići s tog mjesta. Dok je drugima mjesto potpredsjednika Vlade za gospodarstvo vrlo primamljiva funkcija, Vujčića to ni najmanje ne zanima. To je čak i razumljivo. Zanemarimo na trenutak sve beneficije mjesta guvernera, zar biste vi sišli s mjesta na kojem je mjesečna neto plaća 30 tisuća kuna?

Postoji još jedan razlog zašto su se investitori, bankari i svi ostali djelatnici financijskog sektora u Hrvatskoj zatresli kad su čuli da postoji mogućnost da Vujčić siđe s mjesta guvernera. Riječ je o suludim preporukama MMF-a. U svojem izvješću, MMF je sugerirao HNB-u (čitaj Vujčiću) da konkurentnost hrvatskog gospodarstva na tržištu EU može podići samo smanjenje vrijednosti kuna na 8,3 kune za jedan euro. Da pojasnimo, snaga neke valute određuje cijenu nekih usluga, troškove uvoza, a često i kamatne stope. Iako to zasad zvuči potpuno apstraktno, zamislite da ste u Hrvatskoj podigli kredit u eurima. Vraćate ga u kunama koje se onda pretvaraju u eure prema trenutnoj tečajnoj listi. Kad nekome dugujete 10 eura, nije vam isto hoćete li mu vratiti 83 ili 75 kuna. Sad zamislite da imate kredit od 10 tisuća kuna…

Takva promjena valute u stvarnom životu ima itekako opasne posljedice. Ipak, najveći problem takve mjere su zapravo naše prezadužene tvrtke. Praksa u Hrvatskoj je da se tvrtke za neke velike projekte zadužuju u eurima, a isto je i s tvrtkama koje se nađu u financijskim problemima. Takve tvrtke čine veliku većinu našeg gospodarstva pa bi pad vrijednosti kune uzrokovalo da se tvrtkama ozbiljno poveća rata kredita, a tako i kamatna stopa. Srećom, Vujčić je tu suludu želju MMF-a glatko odbio. Da je netko drugi bio na čelu HNB-a, možda ne bi bilo tako i hrvatsko bi tržište doživjelo potpuni slom.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.